Jaka patelnia?

edytowano listopad 2012 w Ogólna
no właśnie mam dylemat, mam w domu trzy patelnie wszystkie teflonowe i ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy to nie jest szkodliwe. Mam ochotę kupić porządną patelnię (oczywiście w granicach rozsądku) taką co bym mogła naleśniki usmażyć, żeby nie przywierały, kotlety, itp. Ogólnie smażę raczej mało.

Słyszałam trochę o ceramicznych patelniach, trochę o takiej myślę - warto toto kupić?
są stalowe - choć mam wizję, że do tego wszystko przywiera
są chyba jeszcze żeliwne - nic o nich nie wiem
«1

Komentarz

  • Teflon jest rakotwórczy.

    Poza tym zdrowiej gotować :)
  • naleśników nie ugotuję:-)
    resztę głównie gotuję lub duszę
  • Ja mam stara, ciężką i stalową patelnie do naleśników i mi nie przywiera. Warunek - BARDZO MOCNO rozgrzać, potem odrobina oleju i smażyć.
  •  ja mamie kupiłem patelnie

    Ballarini z  powłoką  KERAVIS  nic sie nie przykleja 

  •  ja mamie kupiłem patelnie

    Ballarini z  powłoką  KERAVIS  nic sie nie przykleja 

    ale to na płytę indukcyjną, tak? Ja mam gaz...
  • ja też mam gaz
  • edytowano listopad 2012
    Aneczka, ceramicznych u mnie bałabym się, że dzieci potłuką rządząc się lub sprzątając w kuchni. Ale to moje realia...
  • naleśników nie ugotuję:-)
    resztę głównie gotuję lub duszę
    o rzesz ku...
  • Ja kupiłam to:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=2685568345
    Używam na indukcję, ale podobno nadaje się na wszystkie rodzaje kuchni.
    Jestem super zadowolona, nie przywiera kompletnie nic, w dotyku jest taka trochę jak teflon, taka śliska czy jak to powiedzieć. Tylko ten model jest ogólnie masywny i ciężki, dość głęboki - mi bardzo pasuje, ale co kto lubi.
    Mam też ceramiczną plaster miodu i przywiera mi bardzo wszystko (ale to taka mała z reala, choć też pięć dych kosztowała :/ )
    @Savia Mam też wrażenie, że nie jest to delikatniejsze od teflonu, nie próbowałam jej obić;) ale to nie jest ceramika jak talerz:)
  • tescowa stalowa dość dobra, b. łatwo się szoruje, tania, lekka, do naleśników daje radę

    ceramiczna - rzeczywiście (prawie) nic nie przywiera
  • ja używam ta patelnie z keravis   też  na  gaz
  • Krzysztof, a jak długo jest użytkowana?
  • moja mama kupiła ostatnio w lidlu patelnię emaliowaną, jest świetna, nic do niej nie przywiera i zdrowsze toto niż teflon (no chyba, że się ubije) 
  • Ja mam ceramiczną, bardzo dobrej marki. Wydałam na nią majątek, kiedy usuwałam z domu wszelkie potencjalnie toksyczne rzeczy z powodu problemów neurologicznych syna. Zniknął wtedy z domu teflon. Tak jak pisał Pioszo, na patelni ceramicznej PRAWIE nie przywiera. Ale to prawie czyni wielką różnicę. W tamtym okresie też smażyłam naleśniki na bardzo mocno rozgrzanej stalowej patelni.
    Teraz, po dogłębnym researchu wróciłam do teflonowych, ale maniakalnie zachowuję zasadę, że choć trochę uszkodzona natychmiast wędruje do kosza.
    Nie oznacza to, że często zmieniam patelnie, ale że o nie dbam i nie używam metalowych sztućców, nawet jeżeli producent pisze, że można.
  • TawTaw
    edytowano listopad 2012
    ja mam taka www.kopec24.pl/product.php?id_product=227 i taka z wysokimi burtami tez mam
  • Ja bym chciała mieć kilka, tyle że kasy i miejsca w kuchni brak. Do naleśników płaską, teflonową.
  • ja tez mam ceramiczna. jest najlepsza jaka mam. i choc pierwszy rzut plackow ziemniaczanych przywiera to juz kolejne smazy idealnie :) do nalesnikow kupilam sobie kiedys stalowa. rowniez polecam
    Podziękowali 1jan_u
  •  od czerwca ale już  nie pamiętam czy tego  roku
  • Krzysztof, priv piszę...
    W innym temacie
  • Krzysztof rozprowadza patelnie?
  • w końcu kupiłam - a raczej dostałam jako zrzutowy prezent pod choinkę.
    Dwie małą i dużą bo były na jednej aukcji. Tanie nie były, ale jestem zachwycona, bez porównania z teflonowymi. Patelnie firmy Moneta.
  • No, Moneta wymiata. Jak dla mnie najlepsza marka- miałam teflonowy wok i ceramiczną - idealne. Miałam też ceramiczną innej firmy, ale z czasem się odbarwiła (co prawda wpływało to tylko na estetykę, ale jednak).
  • A ja ostatnio upolowałam w biedronie ceramiczną za 25 zł. Jest świetna! No może poza tym ze 24 cm średnicy , więc troszkę przymała. Na razie tydzien intensywnej eksploatacji nie wiem jak po dłuższym czasie.
  • jaka patelnia?

    u nas zawsze najwieksza z dostepnych 
    :D
  • Moneta trwała jest? Muszę właśnie wyrzucić teflonową podrapaną i zastanawiam się,ze może przy dłuższym użytkowaniu taka ceramiczna nie wyszłaby tak drogo?
  • My używamy takich :


    i jeszcze mamy też tej firmy niegrillową, tylko zwykłą. Muszę powiedzieć, że to najlepsze patelnie jakie miałam. Są teflonowe, ale po roku użytkowania nie ma na nich ani jednej rysy.

    JA z teflonówkami robię tak jak @IrenaB, czyli jak tylko zauważę zadrapanie - wyrzucam. I oczywiście używam tylko odpowiednich narzędzi i myję miękką gąbką.
    Myślę, że teflon jest szkodliwy w przypadku używania patelni zniszczonej - porysowanej. 
  • Moneta trwała jest? Muszę właśnie wyrzucić teflonową podrapaną i zastanawiam się,ze może przy dłuższym użytkowaniu taka ceramiczna nie wyszłaby tak drogo?
    jeszcze nie wiem bo mam od 2 tygodni ale sądzę, że dużo bardziej niż teflonowa. Ma porównanie przy smażeniu naleśników z teflonem i wg mnie jest znacząco lepiej na korzyść ceramicznej.
  • ja smażę na teflonowych, bo innych nie mam :( mam jedną fajną stalową, ale głęboka jest - w formie rondla - i nie nadaje się do naleśników.

    Niemniej smażyliśmy na różnych - zwłaszcza u babci. Zawsze dodaję do ciasta na naleśniki olej i na gorącej patelni nigdy mi nie przywarło.

    Ceramiczna mi się marzy, ale chwilowo jest tylko w swerze marzeń 
    8-|
  • Powiem wam ze ceramiczna z biedry fajna jest, jezeli kiedyś jeszcze je wrzucą to kupujcie bez obaw, bardzo grube mocne dno, nic nie przywiera, świetnie się myje. Nie rysuje się tak łatwo jak teflon. Cena rewelacja
    cud miod i orzeszki
    A tefala właśnie wyrzuciłam, dno się wybrzuszyło, teflon ostro porysowany ( nie wiedziałam zę to takie szkodliwe byłabym już dawno wyrzuciła. byleco
    Mam jeszcze jedną cygańską po babci i też jest ok, tyle lat. Pamietam jak byłam malutka i babcia smarzyła mi na niej omleciki, a teraz ja swoim dzieciom.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.