Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Wytrawna tarta

edytowano grudzień 2012 w Kuchnia
Szukam sprawdzonego przepisu na wytrawną tartę. Która ma? I która da? :-*

Pisałam w przepisach AniD, ale cisza... a mnie pilno, bo w sobotę niespodziankowa impreza dla męża - 40-stka. Poratujcie plisssssssssss.....
«1

Komentarz

  • W necie sporo tego, ale każdy inny i czy ja wiem który smaczny....
  • ja sprawdzonego przepisu przy sobie nie mam, ale robie czasem tarte lotarynska czyli quiche lorraine - kruche ciasto slone, lekko podpieczone wstepnie a jako nadzienie obsmazony boczek, por i ser i mieszanina jajek, smietany, soli i pieprzu. Niektórzy zamaist ciasta kruchego daja francuskie, ale dla mnie wtedy wycodzi od spodu za mokre
  • Savia - "nasze" rodowite Francuzy robią tak, że na ciasto - podpieczone (kruche) dają co im w lodówce stoi i zalewają to masą jajkowo - serowo - śmietanową (+sól i pieprz).
    Przepis Uli - znany nam i bardzo smaczny.
    Jeśli poczekasz, to wieczorem coś od "tartowych" (tym razem z Polski") znajomych ściągnę.
    k.
  • Kochane moje, ale mi właśnie chodzi o przepis na ciasto by był smaczny. :-)
  • Oczywiście wkłady na wierzch tez mile widziane. Ze 3 tarty zrobię. :-)
  • Ja zwykłe ciasto kruche robię, tylko nie takie słodkie.
    Po leżakowaniu w lodówce wyklejam formę na tartę, widelcem dziurkuję całość i do piekarnika, aż się upiecze (po kolorze poznać, u mnie b. szybki - zaraz jak chwyta na złoto muszę wyciągać.)
    Potem na to "wkład" i znów na chwilę do pieca.
    k.
    Proporcje na kruche słodkie u mnie takie 3:2:1 Mąka/ masło/ cukier + żółtko (nie musi być) + łyżka - 2 śmietany (żeby ładnie się skleiło).

  • kowalka, a niesłodkie to po prostu cukru nie dodajesz czy coś w zamian?
  • edytowano grudzień 2012
    W moich zasobach kulinarnych przepis: (na pewno z netu, ale źródła nie mam. zaraz spróbuję wygooglać)
    Ciasto:
    300 g mąki
    125 g zimnego masła
    1 żółtko
    łyżka zimnej wody
    sól, pieprz
    tłuszcz do posmarowania formy

    Nadzienie:
    500 g świeżego szpinaku
    150 ml śmietany
    2 jaja
    150 g tartego żółtego sera
    2 ząbki czosnku
    sok z połowy cytryny
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    Przyrządzanie: Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.   
    Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego wrzątku. Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przypraw przygotować sos.
    Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać przez 10 minut  piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczonym spodzie układać równomiernie liście szpinaku, a następnie zalać je przygotowaną masą. Piec ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Edit: stąd przepis
    http://www.palcelizac.pl/przepis/234/tarta_ze_szpinakiem/
  • Najpierw zagnieć sobie sporo kruchego ciasta - nieslodzone, lekko słone.

    1. Ze szpinakiem
    300 gr. szpinaku podgrzanego z czosnkiem
    300 gr. cebuli zeszklonej na maśle
    100 gr startego żółtego sera
    2 jajka
    150 ml śmietany
    sól, pieprz

    Przestudzony szpinak połącz z resztą i wylej na lekko podpieczony spód. 
    Zapiekać ok. 25 minut w temp 200 stopni.

    2. Tarta serowa
    400 ml śmietany
    350 gr serów: twardych, półtwardych, pleśniowych
    sól, pieprz

    Sery pokroić w kostkę, ułożyć na podpieczonym spodzie.
    Zalać masą z jajek połączonych ze śmietaną i startym serem.

    Piec ok.30 min. w temp. 200 st.

    3. Tarta z cukinią
    350 gr. cukinii
    125 gr. startego żółtego sera
    2 cebule, czosnek
    2 jajka
    100 ml śmietany
    100 gr. startego żółtego sera

    Cukinię obrać, pokroić na plastry. Ząbek czosnku w raz z cebula zeszklić na patelni, dodać cukinię, poddusić 5 min. 
    Śmietanę, jajka i część sera wymieszać. Wyłożyć cukinię na podpieczony spód, zalać masą, posypać resztą sera.

    Piec ok. 30 min w 200 st.

    To są przpisy z "Kuchnii Polskiej". Ja już od dawna robię "na oko" różne warianty. Powodzenia!
  • Savia - pewnie wiesz, ale na wszelki wypadek piszę - masło musi być zimne. Ja na górce z mąki siekam zimne masło na plasterki/ wióry i to rozcieram palcami plus śmietana/ żółtko.
  • Jesteście kochane!
    :-* :-* :-*
  • tak wiem jak się kruche robi, ale dzięki.
    Nie raz robiłam słodkie i mam swoje ulubione do szarlotki.
    Na słono - never.
  • @Savia,

    moje ulubione, wielokrotnie wypróbowane ciasto na tartę. Zwykle robię więcej i mrożę:

    http://kuchniabakino.blox.pl/2005/02/Tarta-porowa.html

     

    Podziękowali 1kluska
  • dla mnie ta: http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/walentynki/tarta_z_ciasta_francuskiego/przepis.html ale nie z ciasta francuskiego tylko kruchego, odnośnik do przepisu jest tutaj: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/tarta_z_pomidorami_krewetkami/przepis.html
    Ciasto kruche na słodko mi nie wychodzi, a to wytrawne z tego przepisu zawze. Jest rewelacyjne. I wypełnienie z porami i fetą również. Polecam!
  • Ciasto kruche na słodko mi nie wychodzi, a to wytrawne z tego przepisu zawze. Jest rewelacyjne. I wypełnienie z porami i fetą również. Polecam!
    A chcesz dobry przepis? Mojej teściowej. Jej jabłecznik z nóg zwala i ciasto jest genialne!
  • Ciasto kruche na słodko mi nie wychodzi, a to wytrawne z tego przepisu zawze. Jest rewelacyjne. I wypełnienie z porami i fetą również. Polecam!


    A chcesz dobry przepis? Mojej teściowej. Jej jabłecznik z nóg zwala i ciasto jest genialne!


    Jeśli zwala z nóg, to ja chcę!
  • Wieczorem wklepię. :-)
  • My uwielbiamy tartę szpinakową. Robię od razu najwiekszą blachę, jaka mi się do piekarnika mieści i kroję w kwadraty.
    W odróżnieniu od przepisu Inki daje ser pleśniowy. Rewelacja.



  • A chcesz dobry przepis? Mojej teściowej. Jej jabłecznik z nóg zwala i ciasto jest genialne!

    Pewnie, że chcę! Znaczy poproszę :-) 
  • edytowano grudzień 2012
    Przed chwilą (jeszcze ciepłe ;) ) tu wpisałam co by nie robic zametu:
    http://wielodzietni.org/discussion/comment/671003#Comment_671003
  • Ja też dzisiaj robiłam .Drugi raz:)


    Z porami, pomidorami z puszki , cebulą, papryczką kons i czosnkiem.

    Bardzo pyszna wyszła.
    Ciasto  też robię swoje. tak jak na szarlotkę...tylko słone.
  • Hej hej *Duke - a widzisz mnie kruche z zakalcem wychodzi...

    Z ciast to czasem mi wychodził biszkopt, albo sucha babka...ale kruche nie ten teges?

    Why?

    Widocznie każdy ma inny charyzmat

    :-B
  • Hej hej *Duke - a widzisz mnie kruche z zakalcem wychodzi...

    Z ciast to czasem mi wychodził biszkopt, albo sucha babka...ale kruche nie ten teges?

    Why?

    Widocznie każdy ma inny charyzmat

    :-B
    A spróbuj ten przepis co dałam. No spróbuj... I od razu do nagrzanego piekarnika włóż.
  • DZiewczyny, a jakieś ciasto półkruche na tartę?  Z moim cholesterolem niestety nie poszaleję z przepisami typu weż 1/2 kg masla na kg mąki...  Chętnie przepis z jakimis przemytami, np dodatkiem amarantusa etc :)

  • Moja ulubiona to z rokpolem i szpinakiem, jako spod daje ciasto francuskie, najlepiej je troszke podpiec przed nalozeniem skladnikow. Po podpieczeniu kladziemy:
    - szpinak przesmazony na masle z czosnkiem (najlepiej swiezy, ok. 30 dag)
    - 25 dag rokpola pokrojonego w kostke
    - zalewamy smietana (maly kubeczek 12 %) zmiksowana z 3 jajkami i pieprzem
    - posypac tartym zoltym serem

    Pycha, zajadaja nawet ci, co normalnie szpinaku by do ust nie wzieli! :)
  • DZiewczyny, a jakieś ciasto półkruche na tartę?  Z moim cholesterolem niestety nie poszaleję z przepisami typu weż 1/2 kg masla na kg mąki...  Chętnie przepis z jakimis przemytami, np dodatkiem amarantusa etc :)

    podbiję :) bo też mnie taki interesuje
  • tarta bez masła  Wando, proszę

    składniki (forma do tarty o średnicy ok. 28cm)
    350g mąki pszennej*
    100g cukru (użyłam demarera)
    100g jogurtu naturalnego
    2 jajka
    mąka do podsypywania
    Mąkę i cukier wymieszać. Dodać jajka i jogurt, porządnie zagnieść. Owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut. Blat podsypać mąką, wałkować według potrzeb. 


  • tylko, że cholesterol szaleje gdy łączymy np. jajka z cukrem. @BabUska wiesz czemu?
  • Dopiero odkryłam, że jednak moja prośba nie pozostała bez odpowiedzi :) Mańko, a czy bez cukru też może być? Bo tarta to wiesz, raczej wytrawnie smakuje lepiej.

    Ja w tak zwanym międzyczasie testowałam spód twarogowo - olejowy, ale nie polecam. Tzn dało się zjeść przy dużej dozie determinacji. 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.