Mamy duzy namiot, chyba na 6 osob i mam jedno doswiadczenie - postawienie takiego namiotu to koszmar. Raz go uzywalismy, stal tydzien na jednym miejscu, pozniej byl zlozony i tyle. Nie wyobrazam sobie rozkladania i skladania tego co kilka dni np. Juz na nastepny wyjazd wzielismy dwa male namioty, ale takie, ktore sie same rozkladaja (quechua robi takie, tez duze), wizja rozkladania tego ogromnego czegos skutecznie nas odstraszyla.
My byliśmy w ibegłym roku miesiąc pod namiotami z12 dzieci Mieliśmy 3 namioty, chyba wszystkie są 4 osobowe, ale nie takie wysokie Campus Na polu namiotowym przeważały te wysokie, Campus , Quechua Ja byłam z młodszymi w jednym Dziewczyny starsze I chłopaki osobno Mąż spał w samochodzie
Było świetnie Dzieci do dziś wspominają Zwłaszcza starsze
Co mogę napisać to dobre miejsce trzeba wybrać do ustawienia namiotu Takie co jak będzie padać to Was ochroni I jednocześnie takie, jak po deszczu będzie słońce to Was wysuszy od razu
My nie przemakaliśmy , pdało dwa razy Kilka przelotnie ze słońcem i wiatrem na zmanę
W niższym namiocie da się siedzieć , nie staniesz Nie wiem jak jest z ciepłem w wyższym W naszych było ciepło, a nie mieliśmy grubych spiworów, ba nawet w sumie cienkie, A lato ciepłe nie było zbytnio
Same namioty to wybór ogromny
Ale przydaje się niesamowicie stolik turystyczny Naczynia plastikowe , niejednorazowe (. Ikea jest dobra) Deska do krojenia Czajnik Jakieś krzesła do siedzenia
No Dużo by pisać
My w każdym razie łyknęliśmy bakcyla I tylko tak Podobało się wszystkim u nas, wszystkim Zwłaszcza mężowi, który miał opory Potem nie chciał do miasta wracać
Też teraz rozważany kupno nowych Ale jednak osobnych Jak by ktoś chciał gdzieś wyjechać to nie będzie brał 8 osobowego W tych 4-6 łatwiej utrzymać porządek, wbrew pozorom czasem trzeba sprzątać pod namiotami , znaczy w namiocie i obok
A w przypadku takim jak nasz, że sæ starsi i maluchy , to super przygoda dla maluchów - osobno I starszych bez maluchów w jednym namiocie
Tyle z naszego doświadczenia
Podział wiekowy i na grupowy sprawdził się Każda grupa odpowiedzialna za swój rewir Czysta przyjemność pobytu Wspólne wyjścia, posiłki Ale podział spania
my dla na 2+5, kupilismy w ub. roku Quachua T 6.2 XL Air. Full wypas dla 7 osób. przy zakupie sprzedawca powiedział, że dwóch kumatych rozbije go w 30 minut ... i zmiścilismy sie w czasie. nie jt to namiot do codziennego zwijania i rozbijania - ale daje duży komfort i dużo miejsca.
Byliśmy z nim w Chorwacji i od tamtego razu będziemy wyjeżdżać tylko pod namiot. I jt to zdanie całej rodziny.
Żałuję tylko, że tak późno odkryliśmy taki sposób na wakacje
Też mi sie marzą wakacje pod namiotem...tylko racze na zagranicznym campingu. Byliśmy raz w Chorwacji i rewelacyjnie! No oczywiście- najważniejsze,ze pogoda gwarantowana.
@Małgorzata- moze rozwijesz moje wątpliwosci bo czego boję sie w Polsce najbardziej to: _że pogody ładnej nie będzie i przeraża mnie siedzenie na kupie w takim namiocie -że jak wyjdziemy to okradną nam namiot -stan sanitariatów (prysznice, ubiokacje)
Mi też się marzą takie wakacje , ale mąż jest sceptyczny. Chociaż namiot na erocampie mu się podobał. Zwłaszcza to , że nie trzeba było go rozkładać ani składać ). Tylko , że odkąd jest nas siedmioro , na erocampie wchodzą w grę już tylko mobilhomy ,które są droższe.
@Daga, a moze by sie u kogos w ogrodku sie rozlozyc? W Austrii i w Niemczech takie cos funkcjonuje - mozna wynajac pokoj/ mieszkanie, albo (u niektorych gospodarzy) rozlozyc sobie namiot. Moze informacja turystyczna bylaby tu pomocna?
Do ubiegłego roku co najbardziej powstrzymywało mnie do pobytu na campingu to wizja toalet a la PRL i wszystko co się z tym wiąże ....i konieczność ogarnięcia naszej niewielkiej 5-cio osobowej gromady dzieci, ich mycie, sikanie i itp, zwłaszcza w nocy .... i jeszcze obawa przed całonocnymi imprezami i jeszcze te akustyczne namioty i w tych namiotach samie wiecie .... a tu małe dzieci
my mamy tylko doświadczenia z campingu w Chorwacji. Największe zalety to murowana pogoda, bliskość ciepłego morza - nasza parcela była 25 m od brzegu morza. Toalety czyste, sprzątane były co najmniej 1 x na godzinę. prysznice bez limitu (nad Bałtykiem 5 zł za 6 minut pod natryskiem ( ) sam camping niewielki na 100 osób, opisywany jako taki sobie, z jedną gwiazdką - jak najbardziej do polecenia. Dla zainteresowanych Camping PORAT na wyspie Ugljan.
Też mi sie marzą wakacje pod namiotem...tylko racze na zagranicznym campingu. Byliśmy raz w Chorwacji i rewelacyjnie! No oczywiście- najważniejsze,ze pogoda gwarantowana.
@Małgorzata- moze rozwijesz moje wątpliwosci bo czego boję sie w Polsce najbardziej to: _że pogody ładnej nie będzie i przeraża mnie siedzenie na kupie w takim namiocie -że jak wyjdziemy to okradną nam namiot -stan sanitariatów (prysznice, ubiokacje)
To z tych najważniejszych.
Ja mogę z czystym sumieniem pisać o jednym polu namiotowym WC i prysznice Czyściusieńkie, myte kilka razy dziennie Zaplecze kuchenne, czyste, Pralka / płatne pranie czysta Osoby goszczących na polu , duże pole , bardzo porządnie ludzie, zresztą ludzie generalnie z dziećmi , i to małymi dziećmi , spokojnie, cicho bez ekscesów Obsługa młoda, sympatyczna bardzo Kąpiele płatne na żetony, czas 7 minut , kąpiel się spokojnie 3 osoby, jak maluchy to nawet 4 i ja wyrabiałam, ale bez mycia włosów ja
Ogólnie byłam zaskoczona kulturą i spokojem Bo przyznać bałam się nocy, znaczy się żadnym Ale nie było Na tym polu cisza nocna od 23
My w każdym razie jedziemy w przyszłym roku na pewno Tym razem z rowerami, i mam już przyczepkę , nie zawaham się jej użyć
Do plaży z pola jakieś 200m
Cud miód i Kalina
Nam sié udało , podobało i wszystko
Aha
Jedzenie własne Na polu przydaje się bardzonkuchenka gazowa turystyczna, butle można wypożyczyć , albo ak ktoś ma własną To bardzo ważne do gorących posiłków jak są dzieci Bo dookoła sam fastfood typu frytki, no i kasa, przy mojej rodzinie, to idziemy z namiotami po jednym tygodniu
My się wybieramy znowu Mają tam cudne szlaki rowerowe
dobra a na czym spałaś? jeśli mogę spytać... mnie to w zasadzie najbardziej odstręcza...że na karimacie nie dam rady się wyspać, na dmuchanym materacu tym bardziej... no ale może teraz w świecie nowych technologii wynaleziono coś co jest przyjazne dla kręgosłupa ale nie takie twarde?
Widzieliśmy i odwiedzaliśmy tam naszych znajomych. Do kościoła tak naprawdę to 140 m :> 100 m od campingu super wyżerka w Detlafówce - niezapomniane placki po węgiersku ... Akurat wtedy, początek lipca 2011 - nie pofarciła się im pogoda: lało ciurkiem, temp dnia max 15 i poniżej 10 st w nocy. Przechowywaliśmy ichniejsze dzieci w naszym domku aby całkiem nie umarzły - ale wtedy spodobała się nam namiotowa idea ale do zastosowania w jakimś cieplejszym kraju - padło na Cro.
@Joanna, sa teraz takie samopapujace sie karimaty roznej wielkosci/grubosci. Takie najbardziej wypasione sa zarazem najcienszcze/ najlzejsze i super nadaja sie jak masz to gdzies nosic, czy duzo razy skladac i rozkladac. Ale na nasz ostatni wypad kupilismy w jakims Aldi czy lidlu tez samopapujace, ale sa o wiele grubsze, spokojnie mozna sie na nich dosyc komfortowo wyspac.
E: jakos spania o wiele lepsza niz na dmuchanym materacu, bo na takowych tez nie potrafie spac, a na takiej karimacie dwa tygodnie wytrzymalam (i to w pierwszym miesiacu ciazy )
Komentarz
http://allegro.pl/solidny-ogromny-namiot-4-os-niemiecki-hit-wyprzeda-i2974113114.html
Mieliśmy 3 namioty, chyba wszystkie są 4 osobowe, ale nie takie wysokie
Campus
Na polu namiotowym przeważały te wysokie, Campus , Quechua
Ja byłam z młodszymi w jednym
Dziewczyny starsze
I chłopaki osobno
Mąż spał w samochodzie
Było świetnie
Dzieci do dziś wspominają
Zwłaszcza starsze
Co mogę napisać to dobre miejsce trzeba wybrać do ustawienia namiotu
Takie co jak będzie padać to Was ochroni
I jednocześnie takie, jak po deszczu będzie słońce to Was wysuszy od razu
My nie przemakaliśmy , pdało dwa razy
Kilka przelotnie ze słońcem i wiatrem na zmanę
W niższym namiocie da się siedzieć , nie staniesz
Nie wiem jak jest z ciepłem w wyższym
W naszych było ciepło, a nie mieliśmy grubych spiworów, ba nawet w sumie cienkie,
A lato ciepłe nie było zbytnio
Same namioty to wybór ogromny
Ale przydaje się niesamowicie stolik turystyczny
Naczynia plastikowe , niejednorazowe (. Ikea jest dobra)
Deska do krojenia
Czajnik
Jakieś krzesła do siedzenia
No
Dużo by pisać
My w każdym razie łyknęliśmy bakcyla
I tylko tak
Podobało się wszystkim u nas, wszystkim
Zwłaszcza mężowi, który miał opory
Potem nie chciał do miasta wracać
Też teraz rozważany kupno nowych
Ale jednak osobnych
Jak by ktoś chciał gdzieś wyjechać to nie będzie brał 8 osobowego
W tych 4-6 łatwiej utrzymać porządek, wbrew pozorom czasem trzeba sprzątać pod namiotami , znaczy w namiocie i obok
A w przypadku takim jak nasz, że sæ starsi i maluchy , to super przygoda dla maluchów - osobno
I starszych bez maluchów w jednym namiocie
Tyle z naszego doświadczenia
Podział wiekowy i na grupowy sprawdził się
Każda grupa odpowiedzialna za swój rewir
Czysta przyjemność pobytu
Wspólne wyjścia, posiłki
Ale podział spania
Byliśmy z nim w Chorwacji i od tamtego razu będziemy wyjeżdżać tylko pod namiot. I jt to zdanie całej rodziny.
Żałuję tylko, że tak późno odkryliśmy taki sposób na wakacje
Byliśmy raz w Chorwacji i rewelacyjnie!
No oczywiście- najważniejsze,ze pogoda gwarantowana.
@Małgorzata- moze rozwijesz moje wątpliwosci bo
czego boję sie w Polsce najbardziej to:
_że pogody ładnej nie będzie i przeraża mnie siedzenie na kupie w takim namiocie
-że jak wyjdziemy to okradną nam namiot
-stan sanitariatów (prysznice, ubiokacje)
To z tych najważniejszych.
Choc w tym roku nagle pojawiła nam sie perspektywa ciekawych, dalekich wakacji:)
Ale na razie sie nie chwale, co by nie zapeszyc:)
my mamy tylko doświadczenia z campingu w Chorwacji. Największe zalety to murowana pogoda, bliskość ciepłego morza - nasza parcela była 25 m od brzegu morza. Toalety czyste, sprzątane były co najmniej 1 x na godzinę. prysznice bez limitu (nad Bałtykiem 5 zł za 6 minut pod natryskiem
sam camping niewielki na 100 osób, opisywany jako taki sobie, z jedną gwiazdką - jak najbardziej do polecenia. Dla zainteresowanych Camping PORAT na wyspie Ugljan.
Ja mogę z czystym sumieniem pisać o jednym polu namiotowym
WC i prysznice
Czyściusieńkie, myte kilka razy dziennie
Zaplecze kuchenne, czyste,
Pralka / płatne pranie czysta
Osoby goszczących na polu , duże pole , bardzo porządnie ludzie, zresztą ludzie generalnie z dziećmi , i to małymi dziećmi , spokojnie, cicho bez ekscesów
Obsługa młoda, sympatyczna bardzo
Kąpiele płatne na żetony, czas 7 minut , kąpiel się spokojnie 3 osoby, jak maluchy to nawet 4 i ja wyrabiałam, ale bez mycia włosów ja
Ogólnie byłam zaskoczona kulturą i spokojem
Bo przyznać bałam się nocy, znaczy się żadnym
Ale nie było
Na tym polu cisza nocna od 23
My w każdym razie jedziemy w przyszłym roku na pewno
Tym razem z rowerami, i mam już przyczepkę , nie zawaham się jej użyć
Do plaży z pola jakieś 200m
Cud miód i Kalina
Nam sié udało , podobało i wszystko
Aha
Jedzenie własne
Na polu przydaje się bardzonkuchenka gazowa turystyczna, butle można wypożyczyć , albo ak ktoś ma własną
To bardzo ważne do gorących posiłków jak są dzieci
Bo dookoła sam fastfood typu frytki, no i kasa, przy mojej rodzinie, to idziemy z namiotami po jednym tygodniu
My się wybieramy znowu
Mają tam cudne szlaki rowerowe
Daga
Aparat kamerę kasę karty do bankomatu
Dzieci
Zawsze mieliśmy ze sobą
Wiem, wiem , kolejność inna ;;)
Pole namiotowe Leśne
I nie żałuję
Byli tam ludzie, którzy całe życie jeździli do tzw domów wczasowych
I jak odkryli namiot,
To ich wciągnęło
Samochód można tam zostawić przy namiocie, i stoi tam cały pobyt, albo jak jedziecie na jakiś wypad, to wyjeżdżacie
Płatne z góry na czas jaki chcecie , z opcjà przedłużania ile chcecie
No i całe forum mi się tam zjedzie
Kurka
My byliśmy w sierpniu
Nie wiem jak jest w tzw sezonie
Ale np
Na innym polu w tym samym mieście widziałam pole , na trawie tylko, i nie mieli gości, a nasze było cały czas pełne
Bo my wszędzie pytamy o rabat jak jeździmy cała rodziną
A co
a na czym spałaś? jeśli mogę spytać...
mnie to w zasadzie najbardziej odstręcza...że na karimacie nie dam rady się wyspać, na dmuchanym materacu tym bardziej...
no ale może teraz w świecie nowych technologii wynaleziono coś co jest przyjazne dla kręgosłupa ale nie takie twarde?
:>
100 m od campingu super wyżerka w Detlafówce - niezapomniane placki po węgiersku ...
Akurat wtedy, początek lipca 2011 - nie pofarciła się im pogoda: lało ciurkiem, temp dnia max 15 i poniżej 10 st w nocy. Przechowywaliśmy ichniejsze dzieci w naszym domku aby całkiem nie umarzły - ale wtedy spodobała się nam namiotowa idea ale do zastosowania w jakimś cieplejszym kraju - padło na Cro.
E: jakos spania o wiele lepsza niz na dmuchanym materacu, bo na takowych tez nie potrafie spac, a na takiej karimacie dwa tygodnie wytrzymalam (i to w pierwszym miesiacu ciazy
Mój małżonek wymyślił
Siedzenia piankowe z foteli ogrodowych takie długie
A także samopompujące się materace kupilśmy
Dałam radę w 7 m-cu