Soki, syropy

edytowano czerwiec 2013 w Kuchnia
Byłam na chwilę na wsi, zerwałam skrzyneczkę kwiatów bzu czarnego i zrobiłam syrop - taki gęsty sok.
Całe mieszkanie pachnie miodowo-kwiatowym aromatem.
Przepisik?
«1

Komentarz

  • @Lila

    piękny wątas :D

    Jak ja Cię lubię
    :x
  • ale tytuł jest niepełny.. powinno jeszcze być .... miody, piwa lokalne ;)
  • Lila przepis plizz
  • 50-60 świeżo zebranych kwiatostanów czarnego bzu
    1 litr wody
    1 kg cukru
    sok z 1 cytryny lub 20-30 g kwasku cytrynowego

    Wodę zagotować z cukrem, doprawić cytryną. 
    Trochę przestudzonym syropem zalać kwiatostany bzu w garnku/naczyniu.
    1-2 razy dziennie zamieszać. 
    Po 3-4 dniach przecedzić przez gazę i napełnić wyparzone butelki, słoiczki. 
    Pasteryzować 10-15 minut (lub napełniać naczynia gorącym syropem, od razu zakręcając).
    Podziękowali 2Agmar Karolinka
  • katarzyna s. Ty chyba wspominałaś, że robisz w słoiki kompoty bez cukru? Nie psują się? Jak robisz?
  • też robię, jabłka, gruszki - owoce do słoika, zalewam przegotowaną wodą, zamykam i pasteryzuję min. 20 minut 
  • edytowano maj 2015
    Czarny bez to ma biale kwiaty?
  • Tak. Takie troche w krem wpadające...

    image
  • Robilismy tego litrami. A potem.z.owocow cos...
  • Chciałabym zrobić coś a la domoy Kubuś - jabłko, marchewka, banan, ale nie mam sokowirówki (mikser kielichowy ewentualnie). Robił ktoś może, tak żeby wyszło smacznie?
  • Ja za to smazylam te kwiaty przedwczoraj w lekkim ciescie nalesnikowym (robie na czyms gazowanym- wodzie albo piwie). Polane miodem mniam mniam =P~
    Akacje tez sa super, ale tutaj juz przekwitly niestety.
  • edytowano 7 czerwiec
    Up.
    Dzis bedąc na przejażdzce rowerowej "odkryłam" kwitnący krzak czarnego bzu.

    No i sie przymierzam...
  • Soki, syropy... a nalewka? :D
  • Nalewka z kwiatów bzu jest mmmm pyszna. Super jest też"szampan" z kwiatów bzu.
    Podziękowali 1madzikg
  • @Elunia a czym sie różn9i nalewka od szampana? 
    I czy masz przepis?
    Podziękowali 1madzikg
  • Nalewka jest na spirytusie albo wódce, a szampanik sam gazuje. Ja wszelkie nalewki robię 1:1:1 czyli część owocu, część alkoholu i część cukru. Z bzem jest tylko problem, że kilo baldachów to strasznie dużo. W 2 litrowym słoiku upycham ok 50 -60 baldachów, zalewam syropem ugotowanym z litra wody i kg cukru, można dodać sok z cytryny i zostawiam w ciepłym miejscu na ok.tydz. od czasu do czasu mieszając, po tyg.cedzę i zalewam litrem spirytusu i do butelek. Smaczna, mocna, podobno zdrowotnościowa, swietna na prezenty. Jak ktoś chce lżejszą to zalać wódką zamiast spirytusu.

    A tu przepis na szampanik
    http://jajem.blogspot.com/2013/07/napoj-ala-szampan-z-kwiatow-czarnego-bzu.html




    Podziękowali 1madzikg
  • Z tego przepisu to bardziej oranżada niż szanpan ;)
    Ale brzmi fajnie.
    Podziękowali 1sylwia1974
  • ale to gazuje i zdaje się ma trochę procentów coś jak cydr
    Podziękowali 2Małgorzata32 sylwia1974
  • Szampanik zrobiony. Syrop w trakcie.  :)

    Ot: Przy okazji zapytam czy smazyliście kwiaty czarnego bzu w ciescie naleśnikowym? Podobno dobre. Ale nie próbowałam.
  • @Małgorzata32 ale takie placuszki to jednak specyficzny smak.Ja bardzo lubię,moje chłopaki nie.Czaję się też na kwiaty cukinii w cieście ale na razie nie mam komu podebrać.
  • Ayrop pachnie nieziemsko. Ale jeszcze nie zlałam

    @kasha kwiatow cukinii byłoby mi żal zrywac, bo owocow nie bedzie...
  • Na spróbowanie  można zerwać tylko kilka "męskich".
    Bo sam owoc wyrośnie tylko z zapylonych żeńskich (kwiat z mini owocem na końcu).A męskie to właśnie tylko sam kwiat.
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • O! Nie wiedziałam.
  • edytowano 10 czerwiec
    @Olesia robisz w tym roku z kwiatów czarnego bzu? Bo wnuczka najstarsza to sie zimą zabijała o te słoiki z sokiem :D 
    Podziękowali 1madzikg
  • @Olesia , ale sok mam nadzieję... :D
    Podziękowali 1Dorotak
  • Sok, sok. Choć ja bym i czym innym zimą już nie pogardziła :P 
  • Nalewkę piłam -rewelacja  B)
  • A ten sok sie pasteryzuje?
  • Czy do wypicia "na bieżąco"?
  • O ile pamiętam, soku z kwiatów się nie pasteryzuje, ale trzyma całą zimę. Muszę znaleźć przepis. Nie wiem, czy będę robiła w tym roku, choć bez kwietnie cudnie, bo mam jeszcze zapasik z ubiegłego roku.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.