proste surówki do obiadu

edytowano wrzesień 2013 w Kuchnia
mój repertuar surówkowy nie jest zbyt bogaty:
- mizeria (do wyboru z koperkiem, cebulką, czosnkiem, szczypiororkiem)
- pomidory (cebula, czosnek)
- marchewka + jabłko
- por + jabłko + śmietana
- colesław


z dzieciństwa pamiętam jeszcze buraczki - na ciepło i na zimno, ale nie potrafię odtworzyć tych smaków. Jeśli ktoś zechciałby mnie poratować fajnymi przpisami to byłabym wdzięczna:)

Ostatnio jadłam w restauracji marchewkę z chrzanem - była przesmaczna. Niestety w domu nie udało mi się jej dobrze odtworzyć (więc jeśli ktoś ma sprawdzony przepis to ja poproszę:)

A  Wy co fajnego podajecie do obiadu?
«1

Komentarz

  • Ja tam robię surówki na winie

    tzn wrzucam do miski co mi się akurat pod rękę nawinie ;)
  • @kitek

    Fajny ten Twój repertuar!
  • sałata z octem i z cukrem. (tu nie da się zastąpić cukru niczym innym)
    -trzeba spróbować aby polubić-ja lubię bardzo



    :D
    Podziękowali 1Klarcia
  • Nasza ulubiona to: kapusta pekińska (lub zwykła ,jak musi być taniej)
                                por
                                marchewka starta
                                pomidor 
                                w sezonie papryka
                                winegret
    zaczęłam dodawać do niej warzywną przyprawę, swojej roboty, przepis z orga :D

  • Uwielbiam też ogórki z cebulką, czosnkiem , dużą ilością koperku i winegretem.
  • edytowano wrzesień 2013
    pomidor, rukola, papryka, sól, pieprz, oliwa, ocet balsamiczny lub cytryna

    brokuł (ugotowane i przestudzone różyczki), pomidor, kukurydza + sos (oliwa, pół cytryny, sól, pieprz, czosnek)

    kapusta pekińska, starta marchewka, kukurydza, majonez, sól, pieprz

    ogórek kiszony, dużo natki, majonez

    groszek (z puszki lub gotowany mrożony), sparzony por, ogorek kiszony, majonez, ewentualnie kukurydza

    buraki gotowane i starte, cebula, fasola typu jaś, ogórek kiszony, majonez (ewentualnie jabłko)

    cykoria, oliwa, cytryna (ewentualnie cukier, ale mnie goryczka cykorii odpowiada), w wersji luks jeszcze rodzynki i kawałki pomarańczy lub mandarynki

    pomidor, awokado, oliwa, sól, pieprz, ocet balsamiczny

    kapusta zwykła (zetrzeć na tarce), tarta marchewka, ogórek kiszony (też zetrzeć na tarce), majonez, sól, pieprz

    seler (bulwa tarta na tarce), jabłko, orzechy włoskie, majonez, ewentualnie rodzynki

    seler naciowy, pomidory suszone (w oleju), papryka, fasolka czerwona, kukurydza, orzechy włoskie + sos typu vinegret
  • rewelacyjny jest drobno posiekany kalafior surowy , olej, sól, pieprz i dużo koperku. Chyba sobie dla przyjemności jutro zrobię, bo obiad u teściów.
  • edytowano wrzesień 2013
    Marchewka z chrzanem nade wszystko- z odrobiną śmietany, lub majonezu (ja wolę jogurt) cukier, sól, pieprz do smaku
    Nie wiem kitek jaką wersję jadłaś.
  • Marchewka z chrzanem nade wszystko
    przepis! przepis! przepis!!!!
  • toż właściwie napisałam a proporcje na oko, do smaku :D
  • Biała rzodkiew starta na tarce z solą i jogurtem (lubimy bałkański) lub majonezem

    Kalarepka takoż (może być z koperkiem)

    Groszek z puszki, ogórki kiszone w kosteczkę, mała cebulka, pieprz ziołowy i majonez

    Upieczone w piekarniku  w całości buraczki, obrane skrojone w bardzo cienkie plasterki i pokropione winegretem
  • kapusta czerwona, jabłko, cebula, sól, pieprz, odrobina cukru, oliwa z oliwek. Wszystkie składniki drobno posiekane posolići zostawić na 20 minut dodać oliwę z pieprzem i cukrem

  • rewelacyjny jest drobno posiekany kalafior surowy , olej, sól, pieprz i dużo koperku. Chyba sobie dla przyjemności jutro zrobię, bo obiad u teściów.


    ale trzeba podgotować chwilę czy surowy całkiem? intrygujące
    Całkiem surowy! Jak pierwszy raz jadłam , to się dłuższą chwilę zastanawiałam, co to właściwie. Tym bardziej, że na oko wygląda jak twaróg, bo się kalafior na drobniutkie kuleczki rozwala. 

    A co do marchwi, to ja lubię też w wersji z czosnkiem, ale musi być liofilizowany.
  • Aniuszka, to co napisałaś, u mnie w domu podchodzi pod kategorię "sałatki" ;) Podział byl prosty - surówki się je do obiadu, i wcale nie muszą być z surowych warzyw (surówka z kiszonej kapusty,jabłko, cebula, sól, pieprz, oliwa/ buraczki gotowane). Sałatki są zwykle z dodatkiem lepiszcza typu majonez i można je zjeść jako samodzielne danie np kolacyjne.  Tak czy siak - inspirujący wątek :)
  • MMMmmmm... seler naciowy... Hoduje ktoś to w ogrodzie?
  • rewelacyjny jest drobno posiekany kalafior surowy , olej, sól, pieprz i dużo koperku. Chyba sobie dla przyjemności jutro zrobię, bo obiad u teściów.


    ale trzeba podgotować chwilę czy surowy całkiem? intrygujące


    Całkiem surowy! Jak pierwszy raz jadłam , to się dłuższą chwilę zastanawiałam, co to właściwie. Tym bardziej, że na oko wygląda jak twaróg, bo się kalafior na drobniutkie kuleczki rozwala. 



    o takkk surowy kalafior w sałatce jest rewelacyjny, z tym, że ja go nie trę na tarce tylko kroję drobno, własnie by nie mieć konsystencji białego sera. Nawet mój mąż zachwycił się tą surówką, można dać z czosnkiem, śmietaną, koperkiem
  • kapusta pekińska, brzoskwinie z puszki lub surowe, orzechy włoskie, majonez ( z inspiracji IrenyB)
  • Utarty na drobne kuleczki surowy kalafior jest pyszny z utartym ogórkiem kiszonym. Do smaku- trochę oleju lnianego i soku z ogórków i ewentualnie koperku.
    Kalafior obowiązkowo moczę w zakwaszonej wodzie i płucząc dokładnie przeglądam, czy wszystkie stworzenia go opuściły.
  • Surówki z buraków to raczej nie da się ;) ale sałatki tak. Buraki są zjadliwe jak się je ugotuje,schłodzi , obierze ze skóry, utrze na tarce ( oczka jakie kto lubi), doda trochę cukru, soli pieprzu, oliwy, kwasu z cytryny, do tego utarte jabłka,pokrojona drobno cebula.
    Albo ćwikła czyli tarte buraki z chrzanem.
    Moja mama robi super buraczki na ciepło ale dzieciaki za ciepłymi to nie przepadają.
  • Moja ulubiona z buraczków-dodaję cebulkę, kiszony ogórek, vinegret z czosnkiem i dużo zieleniny. Mogłabym jeść codziennie  :)
    Nie cierpię za to sałatek buraczkowych z dodatkiem majonezu, wybitnie nie pasuje-wszystko brudzi :-/

  • Z brokulow: zblanszowane brokly podzielic na malutkie rozyczki ( ale tak, aby nie zrobic packi:) ) Do tego kukurydza, sos zrobiony na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem, pieprzem i sola. I do tego dodajemy podprazone migdaly w platkach:) Pycha!!!
  • edytowano wrzesień 2013
    Warstwowa: warstwa szybki pokrojonej w kostki ( ale moga byc tez dobre parowki), na to seler kiszony krojony w cieniutkie paski, na to kukurydza, na to warstwa majonezu i posypac tartym zoltym serem. Mozna doprawic to sobie do smaku ziolami, wzbogacic papryka i w ogole czym tam pod reke wejdzie. P
  • Jeszcze jeden prosty pomysł na jarzynke do obiadu: surowy kalafior (pokrojony drobno), pomidory w kostke, sól, pieprz, majonez, ewentualnie jakas zielenina. Jedna z moich i meza ulubionych.
  • Warstwowa: warstwa szybki pokrojonej w kostki 
    ostatnia sałatka  ^#(^
    Podziękowali 1Sylwunia
  • buraki ugotowane ze slodkimi jabłkami + łyżka chrzanu ewentualnie.
    Grecka sałatka króluje każdy ją u nas lubi. Sałata oliwki ogórek pomidor cebula ser feta i sos winegret.
    Surowy szpinak ze śmietaną albo jogurtem i solą.
    To samo z rukolą i roszpunka czasem z dodatkiem pomidora i cebuli.
    Awokado starte z dodatkiem młodej cebulki i szczypiorku drobno posiekanrgo doprawiony sokiem z limonki lub cytryny i solą. To fajnie smakuje z tortilla albo chrupkim pieczywkiem.
  • seler naciowy + brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę + jogurt/śmietana + dość sporo posiekanego koperku= zaskakująco pyszna surówka, mimo że nie przepadam za żadnym z tych składników osobno

    ogórek zielony + ogórek małosolny + pomidor + śmietana, sól i pieprz = sałatka mojego taty, po prostu pychota. Ogórki trzeba pokroić wzdłuż na ćwiartki a potem na dość grube plasterki, pomidora w kostkę.

    Za sałatkę do obiadu uchodzą u nas różne gotowane warzywa polane bułeczką tartą z masłem (brokuł, kalafior, szparagówka)

    Do grilla kroimy warzywa w słupki i robimy dip czosnkowy na bazie białego kremowego serka z jogurtem. Warzywa moczymy w dipie i zajadamy:)

    zielona sałata + plastry podsmażonego oscypka + świeża mięta + sos vinegrette. to raczej nie do obiadu, ale z grillem mi się skojarzyło, trzeba rozłożyć porwane liście sałaty na półmisku, na to wyłożyć oscypek prosto z patelni, posypać siekaną świeżą miętą i polać sosem, zjadać póki ser ciepły.
  • listki świeżego szpinaku (takie drobne najlepiej) + słoik suszonych pomidorów w zalewie + słoik czosnku marynowanego + oliwa, sól, pieprz
  • Teraz zrobię za przekaźnik ;)

    @ProMama gorąco prosi @Pompejanka o przepis na sałatkę z brokułami i fetą. Dziewczę spać nie może z powodu niezaspokojenia swoich pragnień kulinarnych ;)

    I ja dołączam się do prośby. :D
  • Ja nie Pompejanka, ale znam świetny przepis na sałatkę z brokułami i fetą więc się wetnę:

    składniki: ugotowany brokuł, ser feta, pomidorki koktajlowe (zwykłe też mogą być), płatki migdałowe, sos vinegrette

    przygotowanie: brokuł podzielić na różyczki, ser feta pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki, płatki migdałowe uprażyć, polać całość sosem i posypać płatkami migdałowymi
  • Kurczę, za dużo tego, zgłupieć można :) Szkoda, że nie ma zdjęć, łatwiej by mi było zapamiętać i potem odtworzyć :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.