Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Grzybobranie

1234568»

Komentarz

  • Ten ostatni "kozia bródka", goździeniec, my nie tykamy.
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • Nieco podobny jest "szmaciak" b. smaczny, ale chroniony.
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • @Skatarzyna atsd...skąd Ty czerpiesz wiedze nt. grzybow? Tak w praktyce.

    Tak jak wspominalam jako dziecko chodzilam do lasy z rodzicami. Ojciec zapalony grzybiarz byl w stanue wszystkie grzyby nazwac, rozroznic...
    Ja owszem lubie grzybobranie. Ale w temacie znajomosci grzybów to laik jestem.

    Jak praktycznie nauczyc sie tej sztuki?
  • Całe dzieciństwo i młodość zbierałam grzyby z mamą, rodzeństwem, a zimą studiowalyśmy z siostrą atlas, znalyśmy na pamięć, bo robiłyśmy sobie takie konkursy, jedna otwierala na przypadkowej stronie i np. podawala jakąś nazwę regionalną albo łacińską, a druga miała podać nazwę, czy jadalny, a jak jadalny, to jakiej wartości ;)
    Coś w pamięci zostało.
  • Jestem pod wrażeniem :)
  • Podobno szmaciak już nie jest pod ochroną, ale ja nie jadłam jeszcze:

  • Szmaciak jak się moim dzieciom podobał.
    Ale dziadek brac nie pozwolil.

    My, na grzybach się slabo znamy. Jasiu bardzo do przyrody ciągnie. Ma swój atlas grzybów, ptaków, wedkarstwa, motyli...

    Pęd jest bardzo duży.

    A na grzyby, to jezdzi z dziadkiem i babcia. A my z Nimi zajmujemy się spacerowaniem :).
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • Wypadało by wątek reaktywować :)
    Podziękowali 1mamababcia
  • Prawie 20kg zebraliśmy w tym sezonie ;) 
    narazie wszystko w słoiki -marynowane i podsmażone na maśle 
    kolejne zdobycze będziemy suszyć 
    Podziękowali 1asiao
  • dostałam od sąsiadki, dziś nad ranem oczyściłam połowę, + zupa z prawdziwków ugotowałam
    podgrzybki zwane u nas czarne łepki zasuszę w suszarce
    mam takie małe te grzybki i dłuuggooo schodzi skrobanie
     :# 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.