dieta krwiotwórcza

edytowano styczeń 2014 w Kuchnia
co radzicie?
po dwóch dniach megakrwawień jestem trochę zdechława

floradix jest już na liście zakupów, najstarsza córa gotuje barszcz ukraiński (póki co z mrożonki)

zakwas buraczany musi poczekać kilka dni zanim będę miała siłę zacząć, ale co poza tym?
«1

Komentarz

  • edytowano styczeń 2014
    U nas jeszcze zielona pietruszka w ilościach hurtowych, dwie skrzyneczki stoją na parapecie i są obskubywane na bieżąco, szpinak, orzechy. Z buraków robimy też sok sokowirówką z różnymi dodatkami (jabłko,marchewka, a ostatnio nawet z pomarańczą).No i jemy jaglankę ;).
    Nie wiem czy jadasz mięso, ale mój mąż wspomaga się jeszcze wątróbką i tatarem.
  • Na anemię bardzo mi pomogła spirulina (taki glon) do kupienia w aptece bez recepty.
  • dobrze pamietac ze zielona pietrucha zawie duze dawki azotu, wiec z umiarem ja w diecie. herbatka z pokrzywy?
  • Na anemię bardzo mi pomogła spirulina (taki glon) do kupienia w aptece bez recepty.
    spiruliny niestety nie mogę - za dużo jodu, a ja mam hashi
  • herbatkę z pokrzywy mam w domu :)
    pietruszkę też

    za mięsem się rozejrzę
  •  żółtka jaj
  • A i jeszcze sobie przypomniałam, bo M. właśnie wyciągnął z szafki: pestki dyni, słonecznika, suszone morele niesiarkowane
  • ja mam  , tak jak Marsjanka  + niedoczynność

    od lat wielu anemia
    biorę różne preparaty z różnym skutkiem

    próbuję nie pić kawy i herbaty do posiłków , ale tylko próbuję 

  • edytowano styczeń 2014
    pokrzywa,wątroba.
  • Miód gryczany, codziennie po troszku- zawiera wprawdzie niewiele żelaza , ale to co zawiera jest bardzo dobrze przyswajalne.
    Żółtka jaj zawierają sporo żelaza, ale ugotowane na zbyt twardo (z zielonkawą obwódką) lub utlenione (kogel - mogel) mają to żelazo w postaci nieprzyswajalnej.
  • No i w ogóle kasza gryczana ma sporo żelaza.
    Ja sobie kiedyś dobrze podniosłam hemoglobinę jedząc dużo kaszy gryczanej, buraczków, natka pietruszki, trochę mięsa i ... do wszystkiego ogórek kiszony...
    Miód gryczany codziennie po 2 łyżeczki. 
    Po miesiącu była hemoglobina w normie, a lekarz który sceptycznie odnosił się do pomysłu leczenia anemii dietą, powiedział ,,nie wiem co tam pani je, ale niech pani je to nadal, bo są wyraźne rezultaty" .
  • Rooibos - to tak z innej kategorii, bo pić też coś trzeba
  • Rukolę warto kłaść na kanapki :)







    U nas odwrotnie - mąż mój ma żelaza sporo ponad normę, w zw. z tym namierzamy wszystkie bomby żelazowe i ograniczamy w diecie.

    Ulubione danie mojego męża to właśnie gryczana z buraczkami, na deser paczka rukoli i to wszystko popijane rooibosem - po takim daniu kilka razy w tygodniu poprawa gwarantowana :))
  • Na anemię bardzo mi pomogła spirulina (taki glon) do kupienia w aptece bez recepty.
    A jak to się je :> ?
  • Zazwyczaj jest w tabletkach albo kapsułkach - starałam się wybrać bez dodatków i ulepszaczy. Łyka się kilka dziennie, przy jedzeniu.
  • A to w ciąży można?
  • Ja brałam pod koniec ciąży właśnie, poleciła mi dziewczyna, która też w ciąży przyjmowała.
    Ale lepiej zapytaj lekarza, albo jeszcze lepiej Katarzyny 
    :D
  • edytowano styczeń 2014
    Czyli podsumowując:


    - buraki
    - natka pietruszki
    - kasza gryczana
    - miód gryczany
    - rukola
    - zółtka jaj
    - morele suszone
    - orzechy (tylko jakie? - wszystkie?)
    - dla jedzących mięso - czerwone mięso

    Do tego dodawać to, co zawiera dużo wit. C, a unikać kawy/herbaty czarnej.


    Słyszałam jeszcze o: sardynki, tuńczyk, pokrzywa do picia, sok z marchewki, warzywa strączkowe (jakie konkretnie?) Prawda to?

    Coś jeszcze @Katarzyna?
  • edytowano styczeń 2014
    Nie ma co dodawać :-) Chyba, że floradix żelazo.
  • edytowano styczeń 2014
    ja mam  , tak jak Marsjanka  + niedoczynność

    od lat wielu anemia
    biorę różne preparaty z różnym skutkiem

    próbuję nie pić kawy i herbaty do posiłków , ale tylko próbuję 

    Zbadałabym ukryte nietolerancje pokarmowe, jeśli Cię stać (niestety drogie badanie bardzo). Nietolerowane produkty niszczą kosmki jelitowe, przez co jest upośledzone wchłanianie.
    Niezależnie od badań ograniczenie glutenu może pomóc, bo gluten zapycha jelita, przez co jest zaburzone wchłanianie.

    Ja zawsze miałam hemoglobinę poniżej normy i nic jej nie podnosiło, a po 6-tyg diecie w-o i potem przejściu na 3xbez  hemoglobinę mam do teraz powyżej 13 (wcześniej wynik nieosiągalny), mimo po drodze ciąży i poronienia z trzytygodniowym krwawieniem.

  • A można spirulinę w ciąży?

    O wszystko o czym słyszałam, to też pomaga?
  • Małe dawki nie powinny w ciąży zaszkodzić.
  • A coś naprawdę smacznego?

    Np. pączki...?



    ;;)
  • Ejjj @Berenika

    bez przesady - ja to nawet zaskoczona jestem, że z tylu rzeczy można wybierać! :)
  • A coś naprawdę smacznego?

    Np. pączki...?



    ;;)
    Pączki pełnoziarniste ze szpinakiem proponuję...
    ;-)
  • A coś naprawdę smacznego?

    Np. pączki...?



    ;;)
    naprawdę smaczna to jest wątroba z cebulką.zdrowa i dobra.
    :)
  •  Nie wiem czy tu juz pisałam ale kaki jest polecanym owocem bo ma duuużo żelaza a na dodatek jest baaardzo słodkie 
  • @IDUSIA - jeśli zdobędziesz dla mnie świeże kaki, najlepiej jeszcze wyhodowane w Polsce, to biorę! :-D
  • edytowano styczeń 2014
    Serio to ma dużo?

    Bo tu u nas bardzo popularne jest? Ja nie lubie tego :( Ale może się przełamię...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.