Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

MENU na przyjęcie po I Komunii Św.

17810121326

Komentarz

  • uJa powiedział(a):
    W formie jestem;) gorzej z Nela;) 12 osob na obiedzie to wy macie na codzień i jakos ogarniacie. 
    Luksusow nie bedzie, ale dobry obiad +ciasto5 musi byc. W sobote bedzie w domu mąż to przeciez nawet jakby sam mial to zrobic to zrobi, tylko musi miec plan. Na nd planuje znaleźć jakas pania która nakryje do stolu, pomoze posprzatac itd. To wspominam najgorzej z ostatnich chrzcin ze nie mialam kiedy nawet zjesc i dziecka nakarmic.
    Szkodaaa że daleko od nas.
    Ogarnęłabym i pomogła.
  • @uJa ja ze swojej strony polecę karkówkę w plastrach w sosie z powideł śliwkowych i keczupu. W naczynie żaroodporne kładziesz warstwę karkówki, na to opcjonalnie cienko pokrojone plasterki cebuli, na to keczup z powidłami i następna warstwa. U nas hit prawie każdej rodzinnej imprezy. Brudzące, ale spokojnie można upiec dzień wcześniej i jest pyszne, piekę aż mięciutkie i rozpływa się w ustach ☺ czasem posypię przyprawą do karkówki i dodam posiekany czosne do sosu, ale to jak z cebulką, tylko jak mi się chce ;)
  • A ta karkówka to od razu w plastrach? Ile warstw? Potem jak podajesz to dla kazdego wydlubujesz z naczynia jeden plaster z sosem?
  • Tak, od razu do pieczenia pokrojone. Warstw do trzech robiłam, ale dwie to chyba optymalnie. Ja to stawiam naczynie żaroodporne na środku stołu i goście sobie radzą z nakładaniem sami ;) tak samo z ziemniakami i sałatką. Nie znoszę marudzenia niektórych, że za dużo nałożyłam tego , tamtego za mało ;) Jak duża impreza to robię w dwóch naczyniach i każde na połowe stołu. A i lepiej przykryć górę czymś albo przykrywką od naczynia , albo folią aluminiową, bo inaczej górna warstwa potrafi być sucha , i zawsze sos na wierzchu, a nie samo mięso.
  • @Agnieszka88, te plastry się rozbija? Ile się piecze takie mięsko?
  • edytowano listopad 2017
    plastry - sól, pieprz , papryka słodka w proszku - można potrzymać w oleju lub skropić olejem 
    do naczynia żaroodpornego warstwa  pokrojone pół białej kapusty , posolonej, popieprzonej z kawałkami masła na to mięso w/w i pokrojone w plastry marchewka i pietruszka i na to warstwa mięsa - piec 1 godz. w 180 stopniach 
    w tym czasie paprykę podsmażyć z cebulką na patelni i doprawić 

    po godzinie na mięso wrzucić pieczarki i ja wlewam ok pół słoiczka swojego przecieru pomidorowego i jeszcze pół godzin piec

    można bez kapusty , a można tez selera i paprykę, jak kto lubi
    Podziękowali 1Aga85
  • Ten filet w ciescie francuskim to moge wczesniej naszykowac? Czy w dniu imprezy?
  • A.. to nie do mnie było o tę karkówkę :)

    chyba z opóźnieniem mam wpisy
  • E nie to jednak sobie tym razem podaruje zawijanie;) ale na jakas inna okazje napewno zrobie
  • przemyślalam sprawę, rezygnuję z gotowanej dwudaniowej kolacji za dużo tego

    nie bede obierać tony buraków i lepić kulebiaka bo nie wyrobie

    czyli albo jakaś zapiekanka i tu możecie jakiś fajny pomysł dać, taką którą zrobię dzień wcześniej w naczyniu zaroodpornym i potem tylko dam do piekarnika

    albo zupa najlepiej jakiś krem gęsty grzanki i już (bigosy, bogracze i lecza odpadają bo to mnóstwo krojenia) (dyniowa raczej odpada bo nie przepadamy)


  • Zupa krem z białych warzyw.
    Rosół na dobrym mięsie gotujesz, potem miksujesz z pietruszką i selerem z tegoż rosołu i paroma ziemniakami.
    Pycha i nie trzeba kroić. Tylko rosół musi mbyć esencjonalny.
    Podziękowali 1uJa
  • Jeszcze fajna jest francuska cebulowa.
    Jak masz robota do krojenia warzyw, to szybko się robi.
    Duuuuuuuużo cebuli obierasz, szatkujesz cieniutko w robocie i dusisz na sporej ilości masła. Potem chlup do bulionu (ostatecznie może być z kostki, tylko nikomu sie nie przyznawaj) i gotowe.
    Podziękowali 1uJa
  • @uJa ta karkówka jest pyszna. Również polecam. Rozpływa się w ustach.
    Podziękowali 1uJa
  • edytowano listopad 2017
    Wczoraj ciocia mówiła mi o mega prostym do zrobienia, a podobno smacznym daniu
    - karkówka w kapuście pod plastrami ananasa.
    Mniej więcej taki przepis, jak tu: https://www.winiary.pl/przepis.aspx/73934/karkowka-z-kapusta-i-ananasem

    Ciocia naciera mięso jakąś gotową przyprawą do mięs. I mówiła, że nie obsmaża mięsa, ale ja bym jednak obsmażyła na początku, żeby się zamknęło i nie uciekał smak. Mięso trzeba położyć ciasno na dni naczynia, żeby nie musieć go szukać, gdy się skurczy ;) 
    Podziękowali 1uJa
  • @Agnieszka88 powideł i ketchupu pół na pół czy jakieś inne proporcje?

    Chyba i ja zrobię tę sałatkę z kaszą i koperkiem. Zupełnie nie potrafię sobie wyobrazić jej smaku, a wszyscy zachwalają.
  • A gdzie kupujecie koperek o tej porze roku?
  • edytowano listopad 2017
    I jeszcze taką surówkę jadłam u rodziny, taka trochę ęą  (zamiast orzechów były pistacje), ale na specjalne okazje może się przyda takie coś innego: 
    sałatka z gruszką, orzechami, serem pleśniowym i rukolą https://www.mniammniam.com/Salatka_z_gruszka__orzechami__serem_plesniowym_i_rukola-12849p.html
  • @uJa w lokalnym sklepie za kosmiczną cenę, niestety.
  • uJa powiedział(a):
    A gdzie kupujecie koperek o tej porze roku?
    W Rajskim... :wink: 
    Podziękowali 1uJa
  • @edytam ja dają pół na pół. 
    Podziękowali 1edytam
  • Fajna sałatka z mix sałatami wygląda i w 5 min.zrobiona
    Sałatę na paterę rozłożyć na wierzch mandarynki z puszki kawałki kurczaka ugrilowanego upieczonego i posypać pestkami granata.
    Robiłam na zamówienie wczoraj.
    Podziękowali 3edytam Rejczel madzikg
  • @elunia wspominałaś o sałatce z ziemniaków masz jakiś sprawdzony przepis?
  • @Agnieszka88 a można karkówkę dzień wcześniej w tym sosie ketchupowo-powidliwym przygotować, a piec dnia następnego?
  • @uJa , kiedyś Hortex miał niezłą mrożonkę do lecza. Nie trzeba kroić.
  • @edytam pewnie i to jest jej kolejny plus :smiley: 
    Podziękowali 1edytam
  • Robie robie i końca nie widac
    ;) mam nadzieje ze bedzie smacznie;)
    Podziękowali 1Bridget
  • A gdzie najmlodsza? Komu przyspiewuje?
  • Ze mna, do poludnia miala lepszy czas i pospala dwa razy po pol godziny, i dwa razy polezala na macie z 10 minut i raz w hustawce przy odkurzaczu tez 10 minut. Reszta z nia na rekach. Po poludniu sie juz popsula i nie bylo latwo wiec niewiele zrobilam. Teraz bede miec jakies 1.5 h jak ja uspie to nadgonie
    ;)

    Ale taka robota z przerwami to nie robota no ale ;)
    Podziękowali 2kika0 edytam
  • edytowano listopad 2017
    .
  • I jak udało się? jak zdrowie małej?
    Podziękowali 1madzikg
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.