@Bridget a jak juz jestes: jak duzy sloik Nutelli, jakie opakowania serkow - jak duze i ile ml smietany do tego Czerwonego Kapturka? Acha i czy szklanka cukru jest okey czy nie wychodzi slodki ulepek( ja raczej nie lubie przeslodzonych mas).
Nie musi być nutella moze być taki lżejszy krem czekoladowy z biedry czy skąd.
Duża nutella lub duzy krem czekoladowy. Z małej nie wyjdzie blacha, za suche i sie rozpada spód. W mojej wersji te suche chlebki chaber zamiast sucharkow byly, a na wierzchu truskawki. Mega pyszne. Cukru do smietany mało, bo spód nutellowy jest bardzo slodki. Pycha ciasto tylko drogie.
A przychodzi Wam do głowy coś czym mogę zastąpić... nutellę? W domu alergicy... A może upiec cienki biszkopt kakaowy? Mam chęć na ten placek ale te orzechy...
Ola roznie ludzie robią np.blenderem markizy lub oreo wlasnie miksują i tam jest i krem i ciastko.
@kociara a w jakich proporcjach jest jogurt do galaretki?
Ja daje 1 mały kubeczek na 1 galaretke rozpuszczonà w 1 szklance wody
Autocytat najwyższą formą cytatu Przepraszam Zapomniałam dodać że może nie pasować struktura. Bywa że staje się jakby lekko "zwarzona". Trzeba dobrze mieszać
Zrobiłam w ten weekend, zainspirowana. Wyszlo przepyszne, w następny powtarzam nic mi sie nie zwarzylo, dodawalam galaretkę do jogurtu greckiego. Dalam 2 duże jogurty greckie (w sumie 800g) na 3 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 800ml wody, bylo dosyć luźne, ale przez to pyszne. Do tego garść rodzynek i dwie garści orzechów pekan. Na spodzie biszkopty (okrągłe), na wierzchu galaretka agrestowa z zatopionymi winogronami. Następnym razem będę robic do góry dnem, bo musiałam topić biszkopty. Dzieki!
Rozyczki brokula ugotowane al dente Czerwone winogrona przeciete na pol + wyciagniete pestki 20 dkg delikatnej wedliny np. filetu, szynki z indyka( w znaczeniu: nie surowe mieso tylko wedlina " na wage" ) Uprazone na suchej patelni ziarna slonecznika Majonez + jogurt - jako spoiwo
Fajne sa tez tortille pokrojone na kęski, takie na raz do buzi. Podpatrzylam na jakiejs imprezie rodzinnej: pierwsze znikaly a byly rozmaite w smaku. Jako smarowidlo szedl tam bialy serek kremowy, niektore byly z lososiem, inne z kabanosami pokrojonymi w male kawaleczki, z szyneczka, czego tam nie bylo! Do srodka mozna dac wszystko i papryke czerwona i kukurydze i ogoreczka i szczypiorek i rzodkieweczki i salate - fajnie to wyglada kolorystycznie, tak wesoło a nie ma duzo roboty: smarujesz, posypujesz, zwijasz, przecinasz i juz.
@kociara czy to wkładamy do upieczonej wczesniej tarty i ponownie zapiekamy czy na surowe ciasto? Czy nie dodaje się niczego co skleja te składniki, śmietany lub roztrzepanych jajek? Nigdy nie robiłam na słono, zdecydowanie wolę słodkie
Zawsze się zalewa śmietaną z jajkiem. A do środka co chcesz. Nasza ulubiona to podduszony por z cukinia - wybełtać z jajami i śmietana , na wierzch cienkie plasterki boczku poukładać. Po upieczeniu można jeszcze trochę fetą posypać. Mniam.
A ja osobiście lubię bardzo taka w stylu indyjskim- duzo cebuli podduszonej z przyprawą garam masala - wymieszać ostygniete z jajkiem i śmietana. Wylać na podpieczony spod i zapiec.
@kociara czy to wkładamy do upieczonej wczesniej tarty i ponownie zapiekamy czy na surowe ciasto? Czy nie dodaje się niczego co skleja te składniki, śmietany lub roztrzepanych jajek? Nigdy nie robiłam na słono, zdecydowanie wolę słodkie
Ja zawsze podpiekam spód do jasnozłotego koloru, jak mi w trakcie pomimo ponakłuwania robią się bąble-to nakłuwam znowu Na gorący spód wykładam gorące nadzienie, na nadzienie zalewa z jajek rozbełtanych ze słodką śmietanką 12%, czasami sypne jakiegoś parmezanowatego sera, dodaję odrobinę soli, pieprzu, czasami zioła
Porowa: wędzony boczek podsmażam,wytapiam tłuszcz, potem łyżeczka masła i na to pokrojony por, mieszam razem, podduszam
Brokuły troszkę bardzej miękkie, niż aldente, albo aldente poukładać na podpieczonym spodzie (też najlepiej gorące), posypać paseczkami salami, można też trochę papryki surowej, o. Zapomniałam, ze obok fety kruszę też trochę sera z zieloną pleśnią, na chwilę do piekarnika, zeby było dobrze ciepłe i potem na to zalewa jajczano-śmietanowa
Kurczak podduszony/upieczony tak samo - na podpieczony spód wymieszany wcześniej z podduszonym na patelni i maśle (lub ze smietanka) z czosnkiem szpinakiem, na to zalewa śmietanowo-jajczana
Jeśli nadzienie jest gorące, to masa jajczano-śmietanowa szybko sie zetnie i nie wypływa przez nakłucia w spodzie tarty
Generalnie można robić ze wszystkim, co smak i dusza podpowie podstawa to ciasto kruche lub takie gotowe na tarte (my wolimy kruche) i zalewa jajkowo-śmietankowa, można dodać utartego sera (my lubimy parmezanowate)
aaaaaa zapomniałam o pysznej tarcie buraczkowej. Pysznej!!! buraczki (jak kto lubi-pokrojone w półplasterki, słupki, utarte itp) dusi sie z cebulą (najlepiej czerwona), miodem i czerwonym winem, pieprzem i solą(do smaku, ma być wyrażny kontrast: słodkowinnomiodowo-pieprznie i słono)wyłożyć na podpieczony spód w to wkrusza się fetę (lub kozi ser) i zalewa zalewą jak wyzej uwielbiam-słodkosłony smak, z głebią polecam, jak ktoś lubi buraki
U nas hitem do tarty to szparagi, szynka parmeńską, szpinak baby i to zalane rozbeltanym jajkiem ze śmietaną. W połowie ieczenia podsypuje serem typu parmezan. Szparagi są podgotowane wcześniej.
Zdecydowałam się na tort goły bez masy na wierzchu. Wyszedł super. Jutro dołożę kwiaty odpowiednio przygotowane i będzie cudnie. Reszta zrobiona. Jutro tylko babeczki Brownie ale nie wiem czy jest sens. Już dużo tego....
Komentarz
Tu jest prawie tak samo tylko ,że przeze mnie sprawdzone.
https://pin.it/f7appoclp6fz4y
https://pin.it/fmjs2marvtfqpm
https://pin.it/tfrmwdxk7ptezz
J.
Rozyczki brokula ugotowane al dente
Czerwone winogrona przeciete na pol + wyciagniete pestki
20 dkg delikatnej wedliny np. filetu, szynki z indyka( w znaczeniu: nie surowe mieso tylko wedlina " na wage" )
Uprazone na suchej patelni ziarna slonecznika
Majonez + jogurt - jako spoiwo
Fajna, lekka, taka inna, nieoklepana.
Boczek wędzony chudy plus duuuuzo pora
Brokuły, feta, paseczki salami
Boczek chudy wędzony, szparagi
Kurczak szpinak feta
Quiche Lorraine. Pyszne.
Na gorący spód wykładam gorące nadzienie, na nadzienie zalewa z jajek rozbełtanych ze słodką śmietanką 12%, czasami sypne jakiegoś parmezanowatego sera, dodaję odrobinę soli, pieprzu, czasami zioła
Porowa: wędzony boczek podsmażam,wytapiam tłuszcz, potem łyżeczka masła i na to pokrojony por, mieszam razem, podduszam
Brokuły troszkę bardzej miękkie, niż aldente, albo aldente poukładać na podpieczonym spodzie (też najlepiej gorące), posypać paseczkami salami, można też trochę papryki surowej, o. Zapomniałam, ze obok fety kruszę też trochę sera z zieloną pleśnią, na chwilę do piekarnika, zeby było dobrze ciepłe i potem na to zalewa jajczano-śmietanowa
Kurczak podduszony/upieczony tak samo - na podpieczony spód wymieszany wcześniej z podduszonym na patelni i maśle (lub ze smietanka) z czosnkiem szpinakiem, na to zalewa śmietanowo-jajczana
Jeśli nadzienie jest gorące, to masa jajczano-śmietanowa szybko sie zetnie i nie wypływa przez nakłucia w spodzie tarty
Generalnie można robić ze wszystkim, co smak i dusza podpowie
podstawa to ciasto kruche lub takie gotowe na tarte (my wolimy kruche) i zalewa jajkowo-śmietankowa, można dodać utartego sera (my lubimy parmezanowate)
aaaaaa
zapomniałam o pysznej tarcie buraczkowej. Pysznej!!!
buraczki (jak kto lubi-pokrojone w półplasterki, słupki, utarte itp) dusi sie z cebulą (najlepiej czerwona), miodem i czerwonym winem, pieprzem i solą(do smaku, ma być wyrażny kontrast: słodkowinnomiodowo-pieprznie i słono)wyłożyć na podpieczony spód
w to wkrusza się fetę (lub kozi ser) i zalewa zalewą jak wyzej
uwielbiam-słodkosłony smak, z głebią
polecam, jak ktoś lubi buraki
Najlepiej w papierowym papierze zawinięte, w jakiejś szafce