MENU na przyjęcie po I Komunii Św.

1356728

Komentarz

  • @Savia nie wiem czy musi... ja lubie robuc torty wiec mamy co uroczystosc
  • Oj tam, zartowalam przeciez. :-)
  • @ Elunia..... my chyba nadajemy na podobnych falach... mam podobne zasady co do przygotowania menu...
    Ze swojej strony i kilku dużych imprez domowych (komunii i 3 chrzcin) dodam żeby nie robić 5 rodzajów mięsa bo niektórzy goście chcą wszystkiego spróbować. I tak zostało mi bardzo dużo ziemniaków i surówek oraz kawałków kotletów, zrazów. Unikam kotletów schabowych bo te trzeba smażyć przed podaniem (mąż smaży zawsze 3 symboliczne sztuki bo teść musi mieć schabowego ). Robię zrazy z karkówki wieprzowej- obsmażam i gotuję a przed podaniem zagęszczam sos startym surowym ziemniakiem. Robię wcześniej - nawet z 2 dni mielone nadziewane pieczarkami i "ala" zrazy nadziewam marchewką, cebulą boczkiem i grzybami+ odrobinka masła - wszystko odgrzewa się w piekarniku.
    A ciasta - jak pisała Elunia nie robić typowo lodówkowych bo w lodówce trzeba mieć miejsce na sałatki
  • Katarzyno, z ptysiami mamy doświadczenie... Na naszą agapę ślubną zrobiliśmy na ok 200 osób. Zresztą poza wielkim prostokątnym tortem robiliśmy wszystko sami.;)
  • Fajnie! Lubię takie klimaty!
    Myśmy, z mężem (podówczas jeszcze narzeczonym) sami piekli tony ciasteczek różnorakich na aperitiff po naszym ślubie. Miałam takie marzenie, żeby wszystkich, którzy będą świadkami naszego ślubu zaprosić na ciastka i szampana. Teściu załatwił szykowną salę po sąsiedzku z kościołem, a my zapewniliśmy nieprzebraną ilość ciasteczek.
  • No ja też z podówczas z narzeczonym i moją rodziną u mnie w mieszkaniu ☺
  • zrobiłam trzydniową imprezę temi rencami przy Komunii najstarszej, i twardo postanowiłam , że nigdy więcej. wcale nie dlatego, że nie lubię gotować- wręcz przeciwnie, ani nie dlatego że się boję zmęczyć. po prostu byłam tak zaaferowana, zapracowana, zajęta , ze zupełnie nie miałam energii na rzeczy bardziej istotne - chodziłam z nią do koscioła na te wszystkie przedkomunijne przygotowania jak za karę, a na kluczowej Mszy zupełnie nie mogłam utrzymać uwagi.

    ponieważ rodzinę ze względu na odległość musimy zapraszać na dłużej niż obiad, świetnie sprawdza się wynajęcie kucharki - tansza niż knajpa, zwykle bardziej skłonna do negocjacji menu i o nic nie trzeba się martwić.
  • My też IKomunia 17 maja
    i będzie
    rosół
    ryż surówki filety z kurczaka duszone

    tort pomarańczowy
    i nie wiem co dalej właśnie....

    Komunia w wynajętej sali, obiad gotuje mama, tort kuzynka....
  • Dziewczęta, a jak się tort-księgę robi? Tzn., na czym się "wybrzusza" kartki?
    I z wierzchu czym go potraktować?
    Masa cukrowa? Krem?
    @Katarzyna, jak ty to robisz?
  • Jak tak wszystkie same będziecie robic, to firmy cateringowe poupadają
  • Ooooo @manka przyszła z ofertą
    :) :)
  • Wszyscy spoza Warszawy, wiec co ja mogę
    Nasze propozycje menu,najbardziej cieszące się powodzeniem to zrazy podawane w chlebkach, kaczka, a z zup to francuska i rosol
  • mańka, a zdarza ci się upiec kaczke wczesniej i przed podaniem podgrzać? nie wysycha?
  • Jak długo kruche ciasto można przechowywać w lodówce?
  • Upieczone, czy surowe? Jeśli upieczone, to samo, czy z jakimś obłożeniem?
  • jukaa, wysycha, ale my mamy sposób taki że nie robimy całej kaczki tylko nogi pieczemy w niskiej temperaturze długo az wytopi się cały tłuszcz z nich i mogą w nim leżec nawet miesiąc.
    potem do pieca na wysoką temperature do zarumienienia i na stól, nie ma nic lepszego dla mnie
  • Kruche ciasto surowe w lodowce, dzień, jeśli dłużej to do zamrażalnika.
    upieczone w niskiej temperaturze nawet 3 tyg, aby nie stęchło.
  • pewnie cebulowa

    dzięki mańka, wypróbuję patent z nogami :-D
  • moja świateczna kaczka była upieczona wcześniej w garnku rzymskim, cały czas pod przykryciem, a w dniu podania odgrzana i nie wyschła, bardzo smakowała gościom :)
  • @Katarzyna a mogłabyś dać przepis na ten tort czekoladowy z kremem waniliowym i ptysie. My również bezpszeniczni i bezmleczni jesteśmy (córka też jajek nie może, choć ostatnio coś słabiej reaguje na nie), a na 3 urodziny marzy jej się właśnie tort czekoladowy, dodatkowo chrzciny nas czekają pewnie w czerwcu więc byłoby jak znalazł.
    Co do menu na przyjęcie komunijne sprawdza się zupa grzybowa, prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna. Polecam też lasagne z zestawem surówek, łatwe i szybkie w przygotowaniu i bardzo syte. Zamiast tradycyjnych ziemniaków bataty pokrojone w grube frytki , zapiekane z czosnkiem, oliwą i solą.
  • @Hanq - ale ja nie mam przepisu :-( Robię biszkopt czekoladowy bezglutenowy, nasączam i przekładam waniliowym kremem (budyń zmiksowany z masłem). Ot, i wszystko!
    A ptysie, to jednak z pszennej lub orkiszowej muszą być, bo z innej parzone ciasto nie wyjdzie.
  • @Katarzyna mi chodzi właśnie jak taki biszkopt zrobić, bo to co próbowałam do tej pory to niewypał. A krem na jakim mleku? I czym słodzisz?
  • edytowano kwiecień 2015
    Biszkopt na jajach przepiórczych i mące bg. Budyń na krem na mleku sojowym. Słodzę niezdrowym cukrem - uważam, że od wielkiego dzwonu można.
  • Jeszcze o inspiracje na potrawę wegetariańską, ale efektowną i smaczną, przypomniałam sobie, że chrzestna Wojtka i jej mąż są wege.
    Z zupą sobie poradzę, zrobię barsz jak na wigilię, plus paszteciki z grzybami, ale ładne i dość dobre drugie? Pomocy!
  • @Skatarzyna, a co masz na drugie dla normalnie jedzących?
  • jeszcze nie wiem, jak mnie fantazja poniesie?
    indyk lub kaczki faszerowane, świństwo też jakieś, znaczy wieprzowina, bo mąż po świniaka się wybiera ~:> :@)
  • edytowano kwiecień 2015
    Tunczyk/łosoś w cieście francuskim? Jesli jada ryby ofkorsik
    ze szpinakiem
  • nie jadają ryb, sery jedzą i jajka
  • Nalesniki z farszem ruskim
    canelloni szpinakowe
    naleśniki z warzywnoserowym nadzieniem
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.