MENU na przyjęcie po I Komunii Św.

145791025

Komentarz

  • zostawiamy nie raz na noc mięso w piecu po pieczeniu chleba, na samych resztkach żaru dochodzi do rana pięknie :)
  • Ja robie ze swini (karkowka chyba, takie poprzerastane), ale wiem, ze mozna z wszystkiego. Mieso musi byc przykryte i decydujaca jest tu niska temperatura. A wychodzi pycha! Mowie to ja, ktora normalnie swininy nie je. Mieso jest bardzo miekkie, delikatne i soczyste.
  • Na tym blogu duzo ciekawych przepisow, to brzmi dobrze:http://www.chillibite.pl/2015/01/legendarne-cajun-chicken-strips.html
  • Jest świetne, tez robiłam
  • Jak w koncu dorobie sie zwyklego piecyka, totez bede tak robic. Na razie pieke czesto kilka godzin w ok 150 st i potem dopiekam - moj piecyk mozna nastawic tylko na godzine.
  • Nasz tort (tu akurat z innej okazji).
    Jeśli ktoś chce prosty, szybki i nie pieczony, na zimno - włala

    t1
  • @kowalka
    to teraz krok po kroku,
    co z czym ukręcić/zmiksować/przełożyć :)

    truskawki już po 13 zł
    żeby tylko słońce już wylazło zza chmur i parę stopni cieplej się zrobiło
    smakowałby o wiele lepiej
  • Na spód pianki - czyli bezy, ugniatasz ręką, żeby nie było wolnego miejsca - lepiej grubszą warstwę niż cieńszą. Ja kupuję bezy w "Buczku", są bdb. (nie wiem, czy Buczek to tylko u nas, czy nie). W tortownicy albo w prostokątnej blaszce - wedle potrzeb.
    Później można na dwa sposoby:
    1. Od razu dużo bitej śmietany (z odrobiną cukru), a na to przekrojone truskawki, i do lodówki na 2 h.
    2. Żeby było bardziej "tortowo", to ja na bezy daję warstwę kremu - bita śmietana z odrobiną cukru zmieszana delikatnie z serkiem (lub serkami - zależy jak dużo potrzebujemy) mascarpone. Może być już, ale ja dorzucam wiórków kokosowych lub płatków migdałowych i ze dwie łyżki rumu, żeby było bardziej wyraziście.
    Ten krem rozsmarowuję na bezach, a na to już zwykłą bitą śmietanę i truskawki (czy inne sezonowe owoce).
    I już.

    Krem śmietana+mascarpone z "twoich wypieków", zaraz zalinkuję, żeby jakieś proporcje były. Ja już robię "na oko".
  • http://www.mojewypieki.com/przepis/bialy-tort-kokosowy-z-czekolada
    Mój krem to swobodna wariacja na temat ww.
    Daję mniej serka więcej śmietany, bo - co tu mówić - ekonomicznej jest.
    Zwykle na 0,5 l śmietany 30% ubitej daję 2 serki. Albo jeden - ile akurat mam w zapasie. Wtedy jest po prostu mniej gęsty ten krem. Ale i tak, pod wpływem zimna bdb się scala.
    k
  • @kowalka a te poruszone bezy się nie rozsypują przy krojeniu?
  • One są ładnie związane kremem i śmietaną. Niektóre kawałki, te bardziej "suche" mogą się trochę pokruszyć, ale cały tort znika w takim tempie, że chyba nikomu ew. brzydsza forma nie przeszkadza.
    Kroiłam ostrym, szerokim nożem, nabierałam szeroką łopatką. A w pogotowiu miałam okrągłą łyżkę do sałat.
  • Zosia dostała za tort dla braci duże brawa. :)
    Jak wyszło nasze przyjęcie, niestety nie wiem, ponoć ok.
  • @Skatarzyna - fajnie mieć dziecko uzdolnione cukierniczo - też wiem coś o tym :-D
  • Może komuś się przyda :)
    Po przyjściu z kościoła przystawka-półmisek serów (górskich, najlepszych na świecie ;) ) do tego winogrona, żurawina i dżem figowy.
    Barszcz czerwony plus paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem (przygotowane wcześniej, zamrożone)
    Główne dania:
    Wołowina de bourginon z kwestii smaku-danie genialne i można wykonać wcześniej i zamrozić
    Karkówka-pieczeń
    "Zawijańce" z piersi indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    Wegeburgery z kaszy jaglanej, marchewki słonecznika i sezamu (pewien gość był wegetarianinem)
    Ziemniaki
    Kasza owsiana (była hitem, chociaż na początku wszyscy podeszli jak do jeża)
    Sałatka gyros
    Sałata z sosem vinegret
    Sałatka jarzynowa
    Tort
    Sernik
    Lody z truskawkami

    Przyjęcie uważam za udane, uwielbiam moją zamrażarkę :)
  • DZieki Olu, przyda mi się.
    Mam teraz podwójne bierzmowanie i tydzień potem Komunie św.
  • my mielismy Komuniowesele..;) ale ciotki- mamy kolezanki nam sie zadrklarowaly pomoc tzn zrobic wszystko.. zdolne kobiety.. tak wiec byl rosol, karkowka pod ananasem serem majonezem+ nie brzmi super ale najlepsze mieso ever, dewolaje,palki, kotletyz piersi salatki do wlasnej kompozycji z salaty pomidorow oliwek fety i kukurydzy, buraczki,salata, salatka brokul z migdalami.. no wypas..
    co gorsza ja kolacje jeszcze chcialam.. wiec bigos tatar oscypki z zurawina salatki 2 ,ale kolacja glownie rozdana.. bo miij maz byl przerazony slusznie iloscia zarcia rozdal tak ze nam ziemniaki zostaly i surowki ;) i pare oscypkow..ja niestety wyszlam wczesniej bo nie bylam w stanie siedziec juz.( w szkole u rodzicow impreza byla). zapomnialam o talerzach owocow szaszlykach owicowych 3 ciastach i 2 tortach daguasah- te robila znajoma i poszly na pniu.. 18 doroslych 16 dzieci
  • oooo! dzięki @asia-ch
    chyba zrobię :) właśnie miałam zrobić coś bez pieczenia, bo nie mogę wyczuć tego piekarnika i często mi przypala...

    a jadłaś to ciasto? jest smaczne?
  • Bez pieczenia sernik na zimno na biszkoptach można zrobić
  • teściowa robi sernik z pieczeniem, więc ten na zimno raczej słabo by wypadł...

    bez pieczenia jest jeszcze 3-bit, opanowałam do perfekcji ;)
  • i jeszcze jest takie ciasto, jadłam u cioci (ale nie wiem czy to dokładnie ten przepis)
    http://www.mgotuje.pl/ciasto-z-wisniami-i-nutella/

    ze spodem z sucharków i nutelli
    bardzo smaczne, ale też takie sernikowe
  • edytowano maj 2016
    to nasz ulubiony sernik na zimno, robimy opcjonalnie z malinami albo truskawkami z odpowiednią galaretką :)
    wersja luks, ale już z pieczeniem, za to bezglutenowa - zamiast spodu z sucharków i nutelli spód jak do mazurka chałwowego - mniej słodkie :) chyba poproszę na urodziny, żeby mi córki zrobiły ;)
  • a może zrobię te dwa?

    dziś dzwoniła teściowa z wieścią, że zrobi jeszcze (oprócz 3 innych rzeczy, o które poprosiłam) fasolkę po bretońsku, miodownik, wafel...
    nie wiem skąd te nasze Mamy mają tyle siły i ogarnięcia by zrobić TYLE różnych rzeczy do jedzenia... ja chyba jestem z innej gliny X_X
  • Joanna to jest moje ulubione ciasto tylko ja robię śmietanę kremowke 500 g juz ubita mieszam z mascarpone tez 500 g. Jest szybciej i jest pyszne. Do środka jeszcze daje biszkopty nasączone kawa. Na gore maliny. Zalewam galaretka.
    Podziękowali 2Joannna wypyszka


  • Upne sobie bo chrzciny sie zbliżają i trzeba wymyślic menu mało pracochłonne o w miarę tanie
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • też menu dopieszczam :)
  • I co dobrego podacie?
    Podziękowali 1Milamama
  • Menu komunijne bez rosołu u nas nie przejdzie  ;) zaczynam poważnie myśleć, bo w tym roku podwójna komunia nas czeka
  • Dobry rosół nie jest zły, a jeszcze z domowym makaronem! :) 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.