Cukinia, kabaczek i co dalej?

edytowano lipiec 2014 w Kuchnia
Poproszę o sprawdzone przepisy.
Już wyguglałam, że mrozić można, a to wielki plus.
Ale na świeżo lepsza. :)
«1345

Komentarz

  • Powiedz, co już próbowałas, będzie wiadomo w którą stronę szukać.
    Moim zdaniem z cukinii da się zrobić wszystko ;-)


    Zazdroszczę, moja dopiero kwitnie. ...
  • kabaczek- obsmażyć i do gara
     cebula - obsmażyć i do gara
    pomidory,
     papryka obsmażyć i do gara :) i trochę gotować doprawić , 
    jeśli ktoś lubi z wędliną to można dodać 


     cukinię podsmażam z cebulą, marchewką, pietruszką , pomidorami ( wszystko wcześniej kroję )
    gotuję lane kluski ; wrzucam do dobrze odparowanych warzyw, podsmażam
    czasem dodaje to tego rybę wcześniej upieczoną w folii ( filet z miruny) lub mięso
  • @jukaa - u nas owocuje jak szalona. Ten rok jest wyjątkowy dla moich warzyw, a właściwie dla mojej ziemi. :D
    Wszystko rośnie przepięknie, choć to V i VI klasa. 
    Cukinia rozrosła się szczególnie i to w górę. :D
    Próbowałam chyba tylko kotlety i leczo. Zagęszczałam zupy. 
    Teraz mogę poszaleć. :D
  • zupę z kabaczka robiłam w zeszłym roku - dusiłam pokrojonego kabaczka, cebulę, pomidory - miksowałam , dodawałam serek topiony i robiłam do tego grzanki
  • wczoraj bardzo prosta zupa z cukini - 3 średnie cukinie i cebulkę podsmażyć na oleju w garnku, do tego 2 ząbki czosnku (lub więcej) i 1-2 suszone pomidory drobno pokrojone, poddusić do miękkości, zmiksować, dodać kilka łyżek jogurtu (u mnie grecki), doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mniam. :)
  • Faszerowana zapiekana
    Zupa krem
    placki jak z ziemniaków
    ciasto marchewkowo cukiniowe
    cukinia duszona z cebulą czosnkiem i duża ilością natki
    smażona w panierce
    zapiekanka taka jak z ziemniakami, dodatki mięsne lub warzywne wg gustu
    muszka z cukinia zamiast bakłażana (podsmazona cukinia, mmięso mielone z czosnkiem cebulą i pomidorami, cukinia. Każda warstwa przełożona bezszamelem i serem)
  • jeszcze nadziewałam kabaczek rozkrojony na pół mielonym mięsem - dobrze doprawionym 9 z natką pietruszki , podlewałam w naczyniu żaroodpornym woda i piekłam

    i jedliśmy to z jaglonezem - majonezem z kaszy jaglanej
  • cukinia ma bardzo ciekawy, świeży smak podsmażona w talarkach w połączeniu z cytryną, rozmarynem i czosnkiem - np. jako dodatek do makaronu, całość polana oliwą. 
  • albo w risotto - cukinia, marchewka, sok z cytryny, całość pod beszamelem albo ze śmietanką
  • starta cukinia, cebulka i przyprawy + ser typu rokpol = super sosik do spagetti

    Ja z braku owoców robiłam dżemy cukiniowe - były smaczne ale ze zuuuem czyli z galaretką.
  • zetrzeć, odsączyć dodać jajo i mąkę, smażyc placki - moga być na słodko albo do ciasta dodać czosnek i koperek i podawać z kwaśnym mlekiem - mlask!
  • edytowano lipiec 2014
    placki z cukini i jabłek- cukinię ścieram na dużych oczkach tarki, do tego jabłka starte w ten sam sposób, mąka, jajko (niekoniecznie ), cynamon, cukier lub miód, jeśli jabłka mało słodkie, albo rozgnieciony banan. Smażyć na patelni albo piec w piekarniku.
  • trochę off top ale ja te placki co Skatarzyna ostatnio zrobiłam w akcie rozpaczy z marchewką - super wyszły :)
  • edytowano lipiec 2014
    Tarta z cukinii (może to bardziej quiche, ale nie ważne) - pycha
    Przygotować kruche ciasto, wykleić nim foremkę do tarty i podpiec.
    Cukinię zetrzeć na tarce, posypać sola, by puściła sok. Na patelni posmażyć cebulę i czosnek, dodać wyciśniętą cukinię, doprawić i podsmażyć aż wyparuje sok. Na podpieczony spód wyłożyć pokrojony ser feta, na wierzch podsmażoną cukinię. Zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną i zapiec.

    Leczo

    Poza tym sos słodko-kwaśny w słoiki. Z przepisu @celinki.

    SOS SŁODKO-KWAŚNY

    3duże cukinie - kroimy w kostkę
    1kg kolorowej papryki - kroimy w kostkę
    1kg cebuli - kroimy w kostkę
    0,5kg marchwi - kroimy w słupki
    -wszystkie składniki posolić na 2 godz.

    zalewa
    1szklanka octu (nie cała)
    1szklanka cukru
    1szklanka oleju (nie cała)
    liść laurowy, ziele angielskie, 3 słoiczki przecieru pomidorowego.

    Odlać
    wodę z nasolonych warzyw. Dodać wszystkie składniki, oprócz przecieru
    pomidorowego. Gotować 25 min. po czym dodać przecier pomidorowy i
    gotować jeszcze 10 min. Gorące wkładać do słoików i odwracać do góry
    dnem.

    Moje uwagi:
    Marchewkę w zalewie zacząć gotować nieco wcześniej samą, bo jest trochę twarda...

  • O, właśnie! Dzięki, @Jadwiga! :*
    Ten sos też robiłam! :D
  • Bo co sezon, to nowe problemy, a więc i nowe wątki. :P
    Ale dzięki, @Savia. :)
  • Musaka a nie muszka oczywiście. ...
    o matko, nie doczekam się chyba moich, na razie jestem najlepszą klientka naszego warzywna. ..

    jak myślicie,  ile czasu od kwitnienia do dojrzewania? 
  • Kurczaki, nie zaobserwowałam... :/
    Ze trzy - cztery tygodnie?
  • Przy takiej pogodzie i dodatkowo dobrym podlewaniu to może i nawet za 2 tygodnie będą już małe do zbioru. Cukinia ekspresowo rośnie
  • Dobra, idę podlewać. Mam jeszcze trochę gnojowki z pokrzyw :-D
  • Ehhhh... zazdraszczam. Moje dopiero zaczynają kwitnąć.

  • My dzisiaj zajadaliśmy z mięsem mielonym
    a na jutro planuję surówkę z cukinią, marchewką, prażonym słonecznikiem, suszoną żurawiną i ulubionym sosem
  • edytowano lipiec 2014
    Cukinia duszona w słupkach, kilka rozdrobnionych pomidorów bez skórki a pod koniec duszenia mozarella. Pycha!
    I cukinia w plastry (najlepiej młoda ze skórką) posypana ziołami i na grillu! Też pycha. Jeszcze można ją przed grillowaniem posmarować oliwą.
  • nadziewałam kabaczka- taka autokorekta po upalnym dniu :)

  • Olesia ja również robię sos słodko- kwaśny tylko daję nie 3 cukinie ale 3 kg cukini tylko nie pamiętam czy daję olej. Sos przyprawiam carry i pieprzem Cayene, po dodaniu koncentratu gotuję a po zdjęciu z ognia dodaję kukurydzę z puszki, Jest naprawdę super.

    @Olesia jak masz tak dużo cukinii to odwiedzę Cię
    ;), na mojej glinie wszystko karłowacieje i jak sąsiadka mówi nawet kretów nie ma na naszym dziadostwie
  • @Olesia w tym roku zrobiłam sałatkę do słoików na zimę z Cukini i ogórków, w tamtym roku robiłam sałatkę warzywną do słoików na zimę chyba z przepisu @Celinka wyszła super. A jak zabraknie Ci słoików to kilkoma litrowymi mogę poratować Cię- dostałam karton
  • @Sylaba - mam na szczęście dużo słoików. :)
    A po cukinię i na kawę zapraszam. :)
  • @Olesia we wtorek będę u Agi w Pruszczu wezmę telefon i na pewno zameldujemy się u Ciebie jeszcze w tym tygodniu- będę z moimi dziewczynami, moja Zuzia pobawi się z Twoją. pa
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.