Owoce

edytowano wrzesień 2014 w Kuchnia
Brakowało mi takiego wątka.


Jak zrobić kisiel domowy? z przetartych jabłek będzie dobry?
Ktoś robił i nadawało się do jedzenia?

Komentarz

  • Z jabłek, z żurawiny, z kazdego soku/kompotu. Nie robię z torebki ze względu na najmłodszą alergiczkę. Moje dzieci lubią taki, w którym "nie pływa" więc zazwyczaj z soku, ale mnie smakuje owocowy z owocami.

    Gotuję bazę, czyli osłodzony sok/kompot/przecier, jak się zagotuje dodaje pół szklanki zimnej wody z wymieszaną mąką ziemniaczaną - proporcje zależą od tego, jak gęsty kisiel lubicie. proste jak budowa cepa.
    Podziękowali 1Basja
  • Z jabłek, truskawek, malin i czego tylko chcesz, zimą robiłam na soku z wycisnietej pomarańczy i cytryny, na szklankę wody czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • Kisiel domowy można robić z różnych owoców przetartych lub ugotowanych w fornie kompotu. Do wrzącego i osłodzonego kompotu lub przecieru dodać rozmieszanej w małej ilości zimnej wody skrobi ziemniaczanej" zagotować i podać, ilosc skrobi zależy od ilości kompotu lub przecieru.
  • ja gotuję jablka/gruszki z garścią suszonych moreli, blenduję, dodaję kartoflankę rozrobioną w wodzie nie dosłądzam
    Podziękowali 1Basja
  • Ha! dzięki!
    Zrobiłam eksperymentalnie ;)

    1. Na tarce z grubymi okami starłam kilka jabłek
    2. zasypałam 2 łyżkami cukru (wiem, wiem...) + cynamon
    3. Ugotowałam wodę (garnek jak na zupę)
    3. Wrzuciłam jabłka do gara, zmiksowałam (brak cierpliwości do przecieraka)

    Pycha z tymi jabłkami wcześniej zasypanymi cukrem i cynamonem.
    Takie "odstane" jabłka nabierają innego wyrafinowanego smaku.

    Jak w tym przepisie na "bałabucha" - jabłka w kostkę, orzechy i rodzynki posiekać, zasypać cukrem (ew. miodem) i odstawić na 2 h.
    Dodać jajko, mąkę - upiec.
    Niebo w gębie.
    Jabłka odstane z cukrem i bakaliami nabierają tak niesamowitego smaku, że nie da sie opisać.
    Nie pamiętam proporcji na bałabucha.


    Podziękowali 1Basja
  • A ja ugotowałąm kompot z całych antonówek (tylko ogonki i czubki skroiłam). Mają tyle pektyn, że kompot się je jak kisiel bardziej. Ale wspaniały.
    Ogryzki są zdrowe, nie warto z nich rezygnować, gdy się gotuje wywar.
  • Takivfajny watek sie przykurzył :)
    Podziękowali 2madzikg Bridget
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.