Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Sieeeemanko, witam w mojej kuchni

13»

Komentarz

  • @Felicyta  Cebula zostaje:) Zageszcza sos:)
  • Iii, takie tam, miejscowe przyprawy, moze dlatego udziwnione. Wiem, nie zawsze wsyztsko w Polsce mozna dostac. Za to tutaj nie ma dobrego chrzanu, yakiego polskiego, co w nosie kreci. No i zrob tu ozorki w sosie chrzanowym, czlowieku:(
    Knajpy nie, ja cywil jestem i lejek, psze pani...
  • Draconessa, żebyś się pewnego dnia nie zdziwiła:-)
    A chrzanu, nie możesz sobie zwyczajnie posadzić?
  • Będąc na spacerze mój mąż dostrzegł dziko rosnący chrzan. Przekopaliśmy go na działkę i od tej pory, jak chcemy poczuć "kręcenie w nosie",wiemy,gdzie je znaleźć ;)
  • Weź posadź, tego się prawie nie da zabić.
  • Przesłać też można-wypróbowałyśmy z MartynaN. Mogę wykopać taki sam, jak dla MartynaN, bo znów odrósł, a miałam nadzieję go w tym miejscu wytępić
  • Chrzan z Polski przywoze:)))
  • A w poniedzialek - mielone z jagnieciny

    Skladniki: oliwa z oliwek
    cebula drobno posiekana
    2 drobno posiekane zabki czosnku
    500 g jagnieciny mielonej
    50 g tartej bulki
    2 lyzeczki miety suszonej
    1 lyzeczka oregano
    1 lyzeczka rozmarynu
    skorka otarta z cytryny ( ale ja zastepuje sokiem z cytryny)
    szczypta cynamonu
    50 g jagurtu
    sol 
    pieprz

    Sos tzatziki:
    1 ogorek
    250 g jogurtu naturalnego
    2 zabki czosnku - drobno posiekane
    lyzeczka octu winnego ( z bialego wina)
    2 lyzeczki miety suszonej

    rozgrzac na patelni oliwe i smazyc na niej cebule, az sie zeszkli. dodac czosnek i smazyc przez dwie minuty. zdjac z ognia i ostudzic. Jagniecine wlozyc do miski, posolic i popierpzyc, dodac bulke tarta, ziola, skorke z cytryny, cynamon, usmazona cebulke z czosnkiem i jogurt. Wymieszac bardzo dokladnie na gladka  mase. podzielic na 6 czesci i formowac kotleciki. Wylozyc owe na blache wyscielona papierem do pieczenia, lub folia aluminiowa ( te lekko wczesniej  natluscic) Piec w temperaturze 220 stopni okolo 12-15 minut.

    Tzatziki:
    Ogorka obrac i utrzec na grubej tarce. Lekko posolic i wylozyc na durszlak - i niech sobie w owym postoi z pol godziny i poobcieka. Po tym czasie jeszcze starac sie wycisnac z niego reszte wody ( mozna to uczynic za pomoca czystej sciereczki) :) Jogurt wylozyc do miseczki, dodac  czosnek, ocet winny i miete oraz ogorka. Wymieszac porzadnie. I jesc!!!

  • Super!Dzięki @Draconessa ^:)^
    Raz wrzucę islandzkie przepisy na jagnięcinę ,jak się dorwę do komputera,bo z tel.ciężko :-)
  • Bede do9dawac sukcesywnie, bo duzo tego jest:)
  • edytowano listopad 2014
    Hotpot, czyli danie jednogarnkowe z jagniatka:)

    Skladniki:

    mieso z udzca ( bez kosci) lub steki jagniece - 700 g
    olej
    2 srednie cebule, pokrojone w plasterki
    kilka marchewek - takoz pokrojonych w plasterki
    3 lyzki maki
    600 ml bulionu z jagniecia ( mozna zastapic kurzym, w razie potrzeby)
    tymianek ( po uwazaniu, swiezy, lub suszony - ja lubie duzo)
    rozmaryn ( takoz lubie duzo)
    sos Worcestershire ( 2 lyzki stolowe w przepisie, ja leje na oko:) )
    sol
    pieprz
    3 ziemniaki sredniej wielkosci

    Jagniecine pokroic na kawaleczki okolo 3 cm, posolic i popieprzyc. Na patelni rozgrzac olej i obsmazyc mieso - po czym przeniesc je do naczynia zaroodpornego ( naczynie powinno miec pojemnosc tak z 2.5 litra ), wrzucuc tam cebule i marchewke, obsypac maka i wymieszac wszystko. Zalac bulionem, dodac tymianek, rozmaryn i sos Worcestershire i znow wymieszac porzadnie.

    Rozgrzac piekarnik do 170 stopni. Obraz ziemniaki i pokroic w plasterki a nastepnie poukladac ja na wierzchu potrawy, tak, aby plasterki zachodzily na siebie dachowkowato. Znow obsypac pieprzem i odrobine sola. Naczynie nakryc pokrywka ( jak ie ma sie pokrywki, to na wierzchu dac folie aluminiowa, sciscle zawinieta wokol brzegow ) Piec przez godzine, potem zdjac pokrywke i piec przez 45 minut - do zrumienienia ziemniakow i kiedy mieso zmieknie. I zjadac. Np z bagietka, lub bukietem warzyw czy co tam komu pasuje:)

  • Ciagnac kulinaria - szkocka polewka:)

    Skladniki: 
    zielony groszek - prosze przez noc namoczyc:) - 50 g
    jagniecinka ( jakas chuda) 400 g - pokrojona w kostke 3 cm
    1.2 litra bulionu jagniecego albo po prostu wody ( bulion z kurczaka tez obleci)
    kasza jeczmienna 50g
    4 marchewki pokrojone w kostke
    2 cebule, pokrojone w kostke
    2 lodygi selera naciowego - pokrojone w kostke
    1 rzepa - naturalnie pokrojona w kostke
    Mozna dodac ze dwa pataty - pokrojone w kostke , jak jagniecina
    tymianek ( lepiej swiezy)
    lisc laurowy
    1/2 nieduzej kapusty, posiekana
    2 pory, pokrojone w plasterki
    sol
    pieprz

    Wykonanie:

    Groszek odcedzic  ( po namoczeniu przez noc). Zalac zimna woda  i gotowac przez 10 minut, potem odcedzic i odstawic na bok.
    Jagniecine umiescic w duzym garnku, zalac bulionem i gotowac, zbierajac szumowiny az sie ich kolor zmieni z brazowawego na jasny. Wtedy dodac kasze, groszek,  warzywa ( oprocz kapusty i selera!), ziola, doprawic sola i pieprzem. I teraz na malym ogniu gotowac z godzine najmniej. Po owym czasie dodac kapuste i pora i gotowac jeszcze 15 minut - az zmiekna.

    Z doswiadczenia: najlepeij smakuje na nastepny dzien - po odgrzaniu:) Z chlebem domowym z maslem:)


  • Wlasnie nabylismy poł jagnięcia ( na spółke ze znajomymi) - duzo tam kosci. Myslalam ,ze bedzie wiecej miesa ale i tak sie ciesze bo kocham jagniecine. Robilam zawsze w wersji gulaszu na ostro z przyprawami hinduskimi. ( pychota)
    Mam pytanie dla tych co gotują czesto jagniecine czy baraninę. Robicie na kosciach zupy??/ i czy to nie zalatuje zbytnio typowym zapachem barana???
    Mam sporo kosci i chcialabym wykorzystac.


Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.