Szparagi

Szukam inspirujących przepisów obiadowych na szparagi. Znalazłam kilka, gdzie pisaliście w wątku obiadowym, ale ciężko tak wyszukiwać.
Podzielcie się przepisami na łatwy, szybki obiad "szparagowy" :)
«13

Komentarz

  • O,fajnie,podbije Ci! Dajcie tez info dla laika,jak gotowac:-)
  • Moi są monotematyczni, jedzą ugotowane w nieosolonej wodzie, gotuję związane, pionowo, do połowy zalane wodą, pod przykryciem.

    zielone odłamuję końcówki 'gdzie się złamie sam'- na zasadzie co się odłamie to twarde do zjedzenia, kazdy szparag ma inną długość przez to, ale nie są łykowate, nie mają twardych końcówek.

    ciągle się czaję że zrobię coś innego, ale u nas wiązanka 6-9zł i musiałabym z 4 kupić, żeby moi sie najedli i na moje fanaberie starczyło...
  • Czemu w nieosolonej?
  • Gdzieś czytałam, że się do szparagów słodzi wodę. Moi tolerują wszystkie warzywki bez soli, sosow itp.
  • A, a swiezość sprawdza sie po 'kwiatkach'. Twarde, jedrne, puszczajace sok lekko. nie umialam tego robic bo pan w warzywniaku ma codziennie dostawę i mnie się wydawało że każde ok...

    az kupiłam w ten weekend na wyjezdzie w markecie;)
  • Makaron za szparagami (zielonymi)
    Na patelnie dac oliwe, przyazyc czosnek. Dodac pokrojone na dlugosc makaronu (rurki/ penne) szparagi. Chwilke podsmazyc i zalac kubkiem smietany. Dodac starty parmezan, czarne oliwki, swiezy tymianek, albo inne ziolo (mozna na poczatku podsmazyc liscie szalwii). Doprawic sokiem z cytryny, zmieszac makaronem.

    To nasze standardowe wiosenne danie.
  • Na upaly lubie ta salatke do miesa/ ruby, ostatnio tez ze szparagami:

    Pokroic warzuwa (papryke, szparagi, cebule, pieczarki) - co kto ma, zmieszac z tymiankiem, oliwa i octem balsamicznym, upiec w piekarmiku (200 st, ok pol godziny). Ugotowac kasze/ kuskus/ soczewice. Pomieszac z pieczonymi warzywami, dodac pomidorki koktajlowe, ogotek, mozna tez dodac pokrojona fete/ male mozzarelki, oliwki.
  • @, w obu przepisach surowych szparagow uzywasz?

    Dobra, jutro o 8 jestem w warzywniaku:P
  • Tak, te zielone potrzebuja chwile, lepsze troche chrupkie, niz troche przegotowane ;)
  • Ja uwielbiam tam:
    Tarta ze szparagami- czyli kruche+masa smietanowo jajeczną na to szparagi
    Nigdy szparagów nie gotuje, tylko blanszuję- chrupkie sa dla mnie the best.
    Uwielbiam dwie sałatki:
    1.Szparagi blanszowane, ułożyć na jakiejś salacie, polać balsamico posypać startym parmezanem
    2. Dowolna sałata, zblanszowane szparagi ( kroje je na pol jeszcze) rzodkiewka w plasterki- wymieszać i polać oliwą wymieszaną z sosem sojowym. ( to wersja wege, dodaje jeszcze do tej sałatki podsmażoną boczek albo jakaś szynkę a la prosiutto pokrojona

  • Szparagi albo wkładam na wrzątek na 3 min albo do zimnej i tylko do wrzenia i wyciągam. Zdechłe rozgotowabe szparagi dobre nie są.
  • Podobał mi sie tez przepis z bloga @IrenaB do serowych muffinow szparagi chyba w cieście francuskim , o ile pamietam(?!) trzeba by na bloga zerknąć.
  • A nie wiedziałam, co jutro zrobic na obiad
  • Ja na jutro na obiad planuję penne ze szparagami, suszonymi pomidorami, grillowaną papryką, odrobiną czosnku, ziołami i z dobrą oliwą :)
  • U mnie dziś były szparagi zawinięte w cieniutkie plasterki boczku i pieczone tak w piekarniku. Pycha.
  • No ale te zielone szparagi to wy jakos obieracie? zjadacie w całości? Dorotak coś pisała o odłamywaniu końcówek. To jak to jest?
  • Teoretycznie zielonych się nie obiera, a tylko odcina zdrewniałe końce, ale ja ostatnio zaczęłam jednak obierać.
    @annabe, sprawdziłam, do serowych sufletów były właśnie te zawijane w boczku.
  • duszone z czosnkiem na maśle i białym winie, mniam
  • A sprobujcie sobie kiedys szparagi z jajkiem sadzonym i boczkiem =P~
    @IrenaB a czemu obierasz?
  • Bialłe wino odpada, ale czosnek i masło...
    Mniam.
    Dzieki za podpowiedzi
  • Bo, jak nie obiorę, to i tak mają łyko. Nie takie jak białe, ale i tak mają. A moi nie bardzo przepadają za szparagami. Okazuje się jednak, że pieczone dużo bardziej im smakują niż gotowane. Czasami tylko skrapiam oliwą i wrzucam do piekarnika na 10 minut.
  • Ja robie wg przepisu mojej mamy - ugotowane w osolonej wodzie, polane sosem z oliwy, cytryny, soli i pieprzu. Sa tak pyszne, ze nie mam chęci innych wersji próbowac, ale moze wreszcie sie skusze. Nawet nasz wybredny 4latek wcina, az milo.
    A zauwazyliscie, jaki specyficzny zapach maja sikuszki po szparagach?
  • Odkrycie kulinarne wiosny-krem z białych szparagow. Gotuje wloszczyzne, przecedzam, do bulionu obrane białe szparagi, bez główek, można 2-3 ziemniaki, gotować do miekkosci, zmiksowac, dodać główki, pogotowac chwilę, doprawic solą, pieprzem białym, galka muszkatolowa, zaprawic słodką śmietana z żółtkiem. Posypac natka lub koperkiem. Naprawdę smaczna, lekka zupa
  • @IrenaB - boczek wędzony ?
  • to jutro zrobię =obieram szparaga , zawijam w plaster boczku , układam w naczyniu posmarowanym oliwą i ile minut ?
  • Ja nie smarowałam oliwą, bo z boczku coś tam się wytopi. Oliwą skrapiam, jak piekę bez boczku.
    A ile minut? Jak wkładasz do już nagrzanego, to 10-15 minut.
  • A ja robilam taką zupe krem z bialych szparagow - podsmazyc cebule, wrzucic obrane i pokrojone szparagi, do tego 1-2 ziemniaki, dodac troche bialego wina,gotowac do miekkosci, zmiksowac, przyprawic sola, pieprzem i cytryną.
  • Aniuszka jasne, zapomniałam o podsmazonej cebulce, koniecznie!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.