Cała prawda o rybach - jak trują nas producenci ryb

Chyba pozostaje wersja wege bez ryby! Jak obejrzycie te filmy zrozumiecie dlaczego...

http://motywatordietetyczny.pl/2014/12/cala-prawda-o-rybach-jak-truja-nas-producenci-ryb/

«1

Komentarz

  • Co Wy z Polski centralnej wiecie o rybach. .. B-)
  • Pytanie, co w takim razie z tranem?
  • Lepszy olej lniany budwingowy.
  • brrr... aż się niedobrze robi :-& dochodzę do wniosku, że to wszystko dlatego, że człowiek nie je tego "co mu we własnym ogródku wyrośnie" tylko wszyscy muszą mieć łososie, krewetki i sanżaki :P
  • Ale encyklika o środowisku to be jest.
  • AleksandraB, Lepszy olej lniany budwingowy.

    Żeby jednak z oleju roślinnego organizm wytworzył prozdrowotne EPA i DHA (tzw. olej rybi), konieczne jest skuteczne działanie w organizmie enzymu delta 6 dezaturaza, który umożliwia konwersję ALA omega-3 (roślinny) w olej rybi.
    Z bardzo wielu przyczyn (np. alergia, wiek, choroby...) enzym ten nie działa i olej lniany daje wyłącznie energię.
    Organizm człowieka najlepiej wchłania i wykorzystuje kwasy EPA+DHA z grupy omega -3 (ryby i owoce morza) dlatego to one powinny stanowić większość w dostarczanej puli kwasów omega-3. Na drugim miejscu jest kwas ALA omega-3 (olej lniany), który musi jednak przejść w organizmie konwersję do EPA i DHA.
    Minimum omega-3 to wg WHO - 2g dziennie , optimum - 8g oleju tzw rybiego.

  • Nie lubię tego typu filmików.
    Pobudzają lęk.
  • Dlatego kupujemy ryby ŁOWIANE oraz z dowodem francuskim ;)
  • Jak dobrze poszukać, to o wszystkim takie filmy mozna znalezc w necie. Zostaje postawic doniczki na balkonie i jeść tylko to, co tam wyrośnie/lub nie jeść.
  • wymiękłam przy myszach :-&
  • Dorotak, Jak dobrze poszukać, to o wszystkim takie filmy mozna znalezc w necie.

    To prawda. Mają one rozmaitą wartość i wiarygodność.
    Ten akurat, będący rezultatem dociekań jednego z najbardziej cenionych działaczy ekologicznych - Kurta Odegarda wart jest uwagi.
  • O pandze to nie nowość.
    Ja zawsze się źle czuję po lososiach, więc dość mi się to składa
  • edytowano czerwiec 2015
    @BabUska
    Jak ktoś nie je ryb na surowo to też nie dostarczy sobie tych NNKT :( Pozostaje tylko tran.
    Bardzo ciekawe rzeczy napisałaś. Mam nadzieję, że u mnie ten enzym jednak działa. Może dieta Dąbrowskiej usprawniłaby konwersję ALA w EPA i DHA. Energii (kalorii) dostarczam i tak za dużo, a olej lniany to jednak drogie i niezbyt smaczne kalorie ;)
  • pozostaje jaglanka :)
  • a mi ryby pomagaja... a nie mam swoich zrodel.. filmunie obejrze jednak ze wzgledu na mdlosci..
  • AleksandraB, Mam nadzieję, że u mnie ten enzym jednak działa. Może dieta Dąbrowskiej usprawniłaby konwersję ALA w EPA i DHA.

    Działanie enzymu delta6-desaturaze zaburzają lub blokują:
    -zaburzony poziom cholesterolu w surowicy krwi
    -tłuszcze trans w pożywieniu
    -nadmiar stresu
    - alkohol
    -podwyższona zawartość cukru i insuliny we krwi,
    - spożywanie w nadmiarze węglowodanów oraz cukru
    -skłonność do alergii, atopia
    - poniżej pierwszego roku życia enzym ten nie jest jeszcze aktywny
    -cukrzyca
    -nadwaga
    -wiek
    -leki ( aspiryna, kortyzon, przeciwbólowe...)

    Dieta w-o odblokowywuje enzym delta6-desaturaze (dieta regeneruje gen, który wytwarza enzym).
  • Jak to brzmial ten fragment z Pisma Św ze nawet i zatrute nie zaszkodzi???
  • edytowano czerwiec 2015
    Wrócę do tematu.
    Czyli jak rozsądnie kupować ryby?
    Czy dobrze zrozumiałam, że takie łowione na łowiskach na oceanach są trochę mniej skażone bo nie były trzymane w ścisku i karmione sztucznie ani leczone?
    Czy mogę bez wyrzutów sumienia dac je dzieciom?

    (wiem, wiem pytania retoryczne)
  • Tez się nad tym zastanawiam. Halibut może?
  • małe, nietłuste i dziko żyjące
  • Nie robiłam jakiegoś szerszego rozpoznania, ale wydaje się, że najlepsze są dzikie ryby np. łosoś pacyficzny, flądra, dorsz, śledź, makrela, ewentualnie z polskich hodowli (np. karp, pstrąg) z certyfikatem MSC
    www.msc.org
  • Karpie sa sztucznie pędzone, co czuć w smaku w ostatnich latach.
  • Wydaje sie ze pstrag powinien byc dość czysty.

    łosoś pacyficzny, flądra, dorsz, śledź, makrela
    ----
    Nie bywają hodowlane?
  • dorsza pokazywali na filmie hodowlanego...
  • "...Hodowla dorsza znajduje się jeszcze w początkowym stopniu rozwoju. Od końca lat 90. istnieją farmy dorsza w Norwegii, a w ostatnich latach powstały farmy w Szkocji, Islandii i Niemczech. Podczas gdy hodowla w Niemczech ma dotychczas za cel wzbogacenie dzikich populacji Morza Północnego młodymi dorszami, w Norwegii i Szkocji hoduje się dorsza już komercyjnie. Co prawda do tej pory dorsza hodowlanego można rzadko spotkać w handlu ze względu na jeszcze małą rentowność jego hodowli – FAO ocenia wysokość sprzedaży na 2500 t – jednak w obliczu ginących populacji dzikiego dorsza, wielu ekspertów przewiduje boom tej formy akwakultury. Hodowcy norwescy zamierzają dostarczać za kilka lat setki tysięcy ton ..."
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Dorsz_atlantycki
  • jak rzyć, jak rzyć...

    ludzie, do śmierci każdy dożyje. to prawda, że jedzenie jest liche, pewnie , że warto się starać w miarę zdrowo, ale nawet jak będziemy się karmić własnoręcznie wyhodowanym prosem, to ziemia, woda i powietrze zawierają i tak sporo syfu.
  • my tylko chcemy rybkę soczyście słodką!
  • poczekaj do września B-)

    pożarłam właśnie zupę rybną , która skutecznie niweluje ból duszy, więc nie mówcie mi że źle zrobiłam
  • Aj hejt ju.
  • do września, do września, 19. lipca jedziemy na kilka dni na Mazury, moze tam tez kilka rybek dla mnie mają?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.