życie bez chleba - ratunku!!!!!!

muszę zrezygnować z chleba. Od jakiegoś czasu zdecydowanie zmniejszyłam ilość produktów mlecznych w mojej diecie i czuję się znacznie lepiej, ale wyraźnie nie służy mi też pieczywo. I jestem w kropce bo jak kiedyś ogranczyłam pieczywo to ratowałam się jogurtami czy serkami wiejskimi z dodatkami, jak zrezygnowałam z nabiału to jadłam chleb. Jak zyć bez jednego i drugiego?? W domu to jeszcze jakoś dam radę (zaczęłam gotowac więcej czystych zup) ale co zabierać ze sobą do pracy? osiem godzin przy biurku, sałatkami typu sałata + papryka nie najem się i skończy się kupioną na szybko drożdżówką czy innym eklerem. Ratuj droga redakcjo!!!! [-O<


P.S. dla ułatwienia dodam ze od kilku miesięcy nie jem też mięsa:)

Komentarz

  • jaglanka!

    chlebki z jaglanki, np.
    a gryczany chleb?
  • a jak się robi chlebki z jaglanki?:))

    gryczanego nie próbowałam, mój mąż piecze żytni ale nie jestem w stanie zjeść go więcej jak dwie kromki na kilka dni.
  • Apetiblock czy coś.
  • a takie dania do lunchboxów zamiast sałatki po prostu?
    Czy to musi mieć formę kanapki lub czegoś, co bierzesz po prostu do ręki? Z takich to przychodzą mi do głowy tylko jakieś wrapy z naleśników powstałych z czegoś, co akurat Ci nie szkodzi.
    Ale ja poszłabym w normalne obiady - kasze z warzywami, sosami, sałatki z dodatkiem orzechów, kasz, strączków. Faszerowane kaszami, warzywami papryki, pomidory, cukinie.
  • Na obiad fajny ponysl (do pracy tez), ale co ze sniadaniami? Wladnie cos co mozna wziac do lapy:)
  • Naleśniki z mąki ryżowej lub gryczanej na mleku roślinnym lub wodzie. Chleb gryczany, ryżowy, jaglany. Piekłam wszystkie (przepisy z bloga Olga Smile) ale najsmaczniejszy gryczany.
    Owsianka, jaglanka, różne ryże na gęsto podlane mlekiem kokosowym, migdałowym z owocami. Bardzo wartościowe i sycą na długo.
  • Te nalesniki rzeczywscie moga btc fajnym rozwiazaniem:) musze tylko poszukac jakisc fajnych farszy.
  • Kasza z warzywami ! U nas niezmiennie na śniadanie codziennie prócz weekendów od... 3 lat :-)
  • A jakie warzywa dajesz? Instrukcje (krok po kroku dla mega opornych kulinarnie) piprosze:)
  • ja jaglanką z pomodorem i cebulką oraz łyżeczką oliwy
  • Sezonowe. Zwykle chwilę na patelni z cebulka podduszam, doprawiam bądź nie, dodaje kaszę i wsio :-)
  • A z jaka kasza?
  • @stephanos te wrapy to trudne do zrobienia?
  • Jako że jesteśmy bezglutenowi jednak... to z jaglana albo gryczana. A jak mnie coś skusi to i z ryżem :-)
  • Bez chleba się nie da; )

    Ale jak już trzeba to jedyne co syci to naleśniki gryczane z soczewica.
    a tak to po każdej kaszy i warzywach za max 2 h człowiek głodny. ; (
  • Współczuję i rozumiem ból.
    Od kilku miesięcy jestem na dieie bezmlecznej, bezjajecznej, bezglutenowej, bezowocowej i bezcukrowej. Myślałam, że będzie gorzej, ale jest nieźle. zamiast nabiału używam mleka ryżowego lub kukurydzianego w proszku, pieczywo piekę sama, a ryż i kasze to podstawa codziennego menu.
  • Wafle ryżowe B-)
  • wafle ryżowe zamiast chleba, tylko drogo wychodzą.
  • @kitek mam na myśli coś takiego
    http://smakoterapia.blogspot.com/2012/10/nalesniki-z-kaszy-jaglanej.html
    lub coś takiego http://smakoterapia.blogspot.com/2012/08/wytrawne-pity-z-kaszy-jaglanej.html lub też http://smakoterapia.blogspot.com/2014/08/nalesniki-z-samej-gryki-la-pity-do.html

    w takie naleśniki można dać nadzienie, jakie lubisz: np. grillowane cukinie, papryki, świeże sałaty, rukolę, pastę z pomidorów, pesto, sałatki ze strączkami i kaszami (zapychają) lub pastę jakąś ze strączków, hummus, ajwar, wegetariański/wegański pasztet, albo na słodko sałatki owocowe, domowe dżemy, mus z jabłek lub brzoskwiń, jaglankę z orzechami, syropem, owocami świeżymi albo suszonymi, ilość kombinacji niemal nieograniczona, tylko z takimi naleśnikami innymi, niż pszenne to czasem trzeba trochę kombinować nim wyjdą Ci takie, jakie chcesz - i pod względem smaku i konsystencji, bo nie mogą się rozwalać i być zbyt cienkie, jeśli chcesz je brać do pracy :) też do masy na placki można dodawać zioła i przyprawy, żeby trochę urozmaicać i zmieniać smak żeby się nie nudziło :) np. paprykę, tymianek, oregano, zależy też jakie nadzienie planujesz
  • Ja ograniczyłam chleb i do pracy biorę zupę (mam możliwość odgrzać), "sałatki" z kaszą czyli kasza, pomidor, bazylia albo kasza, małosolny, szczypiorek aldo kasza, pietruszka, pestki słonecznika, cukinia grilowana itp, itd.Do tego oliwa, cytryna, może być czosnek, sól, pieprz Jak nie mam czasu to robię płatki owsiane na słono czyli ze szczypiorkiem i pomidorem i odrobiną jogurtu.
  • takie sałatki jak @Elunia pisze też wychodzą super z soczewicą jako podstawą, ja używam zielonej
  • edytowano lipiec 2015
    @kitek polecam ze smakoterapii chlebek jaglany - rodzaj podpłomyków pieczonych na blasze, świetnie zastępuje chleb http://smakoterapia.blogspot.com/2013/02/chlebek-jaglany-kolejna-wersja-bez.html
  • http://www.dobradieta.pl/klucz_weglowodany.php

    @kitek polecam ten sposób odżywiania. Stosuję go ponad rok i schudłam z rozm 42 do 38 a w kg ro ok 11
    Zmniejszyły się dolegliwości ze strony stawów a już musiałam brać bardzo silne leki p. bólowe jak też ze strony ukł9 pokarmowego. Nie stosuję w żywieniu mąki pszennej a inne w mnimalnych ilościach oraz kasz (wyjątek jaglana ) i innych rozpychaczy. Podstawa to jajka, mięso, sery.i warzywa niskowęglowodanowe. Po za domem można zjeść orzechy np na drugie śniadanie lub słonecznik itp.
  • Sałatki na kaszy, na ryżu, z jajkami. Wrapy z warzywami. Gołąbki wegetariańskie. Poszukaj na kotlet.tv
    Jest dużo działów, dobre przepisy, ogólnie polecam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.