Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

życie bez chleba - ratunku!!!!!!

muszę zrezygnować z chleba. Od jakiegoś czasu zdecydowanie zmniejszyłam ilość produktów mlecznych w mojej diecie i czuję się znacznie lepiej, ale wyraźnie nie służy mi też pieczywo. I jestem w kropce bo jak kiedyś ogranczyłam pieczywo to ratowałam się jogurtami czy serkami wiejskimi z dodatkami, jak zrezygnowałam z nabiału to jadłam chleb. Jak zyć bez jednego i drugiego?? W domu to jeszcze jakoś dam radę (zaczęłam gotowac więcej czystych zup) ale co zabierać ze sobą do pracy? osiem godzin przy biurku, sałatkami typu sałata + papryka nie najem się i skończy się kupioną na szybko drożdżówką czy innym eklerem. Ratuj droga redakcjo!!!! [-O<


P.S. dla ułatwienia dodam ze od kilku miesięcy nie jem też mięsa:)

Komentarz

  • a jak się robi chlebki z jaglanki?:))

    gryczanego nie próbowałam, mój mąż piecze żytni ale nie jestem w stanie zjeść go więcej jak dwie kromki na kilka dni.
  • Apetiblock czy coś.
  • a takie dania do lunchboxów zamiast sałatki po prostu?
    Czy to musi mieć formę kanapki lub czegoś, co bierzesz po prostu do ręki? Z takich to przychodzą mi do głowy tylko jakieś wrapy z naleśników powstałych z czegoś, co akurat Ci nie szkodzi.
    Ale ja poszłabym w normalne obiady - kasze z warzywami, sosami, sałatki z dodatkiem orzechów, kasz, strączków. Faszerowane kaszami, warzywami papryki, pomidory, cukinie.
  • Na obiad fajny ponysl (do pracy tez), ale co ze sniadaniami? Wladnie cos co mozna wziac do lapy:)
  • Naleśniki z mąki ryżowej lub gryczanej na mleku roślinnym lub wodzie. Chleb gryczany, ryżowy, jaglany. Piekłam wszystkie (przepisy z bloga Olga Smile) ale najsmaczniejszy gryczany.
    Owsianka, jaglanka, różne ryże na gęsto podlane mlekiem kokosowym, migdałowym z owocami. Bardzo wartościowe i sycą na długo.
  • Te nalesniki rzeczywscie moga btc fajnym rozwiazaniem:) musze tylko poszukac jakisc fajnych farszy.
  • Kasza z warzywami ! U nas niezmiennie na śniadanie codziennie prócz weekendów od... 3 lat :-)
  • A jakie warzywa dajesz? Instrukcje (krok po kroku dla mega opornych kulinarnie) piprosze:)
  • ja jaglanką z pomodorem i cebulką oraz łyżeczką oliwy
  • Sezonowe. Zwykle chwilę na patelni z cebulka podduszam, doprawiam bądź nie, dodaje kaszę i wsio :-)
  • A z jaka kasza?
  • @stephanos te wrapy to trudne do zrobienia?
  • Jako że jesteśmy bezglutenowi jednak... to z jaglana albo gryczana. A jak mnie coś skusi to i z ryżem :-)
  • Bez chleba się nie da; )

    Ale jak już trzeba to jedyne co syci to naleśniki gryczane z soczewica.
    a tak to po każdej kaszy i warzywach za max 2 h człowiek głodny. ; (
  • Współczuję i rozumiem ból.
    Od kilku miesięcy jestem na dieie bezmlecznej, bezjajecznej, bezglutenowej, bezowocowej i bezcukrowej. Myślałam, że będzie gorzej, ale jest nieźle. zamiast nabiału używam mleka ryżowego lub kukurydzianego w proszku, pieczywo piekę sama, a ryż i kasze to podstawa codziennego menu.
  • wafle ryżowe zamiast chleba, tylko drogo wychodzą.
  • @kitek mam na myśli coś takiego
    http://smakoterapia.blogspot.com/2012/10/nalesniki-z-kaszy-jaglanej.html
    lub coś takiego http://smakoterapia.blogspot.com/2012/08/wytrawne-pity-z-kaszy-jaglanej.html lub też http://smakoterapia.blogspot.com/2014/08/nalesniki-z-samej-gryki-la-pity-do.html

    w takie naleśniki można dać nadzienie, jakie lubisz: np. grillowane cukinie, papryki, świeże sałaty, rukolę, pastę z pomidorów, pesto, sałatki ze strączkami i kaszami (zapychają) lub pastę jakąś ze strączków, hummus, ajwar, wegetariański/wegański pasztet, albo na słodko sałatki owocowe, domowe dżemy, mus z jabłek lub brzoskwiń, jaglankę z orzechami, syropem, owocami świeżymi albo suszonymi, ilość kombinacji niemal nieograniczona, tylko z takimi naleśnikami innymi, niż pszenne to czasem trzeba trochę kombinować nim wyjdą Ci takie, jakie chcesz - i pod względem smaku i konsystencji, bo nie mogą się rozwalać i być zbyt cienkie, jeśli chcesz je brać do pracy :) też do masy na placki można dodawać zioła i przyprawy, żeby trochę urozmaicać i zmieniać smak żeby się nie nudziło :) np. paprykę, tymianek, oregano, zależy też jakie nadzienie planujesz
  • takie sałatki jak @Elunia pisze też wychodzą super z soczewicą jako podstawą, ja używam zielonej
  • http://www.dobradieta.pl/klucz_weglowodany.php

    @kitek polecam ten sposób odżywiania. Stosuję go ponad rok i schudłam z rozm 42 do 38 a w kg ro ok 11
    Zmniejszyły się dolegliwości ze strony stawów a już musiałam brać bardzo silne leki p. bólowe jak też ze strony ukł9 pokarmowego. Nie stosuję w żywieniu mąki pszennej a inne w mnimalnych ilościach oraz kasz (wyjątek jaglana ) i innych rozpychaczy. Podstawa to jajka, mięso, sery.i warzywa niskowęglowodanowe. Po za domem można zjeść orzechy np na drugie śniadanie lub słonecznik itp.
  • Sałatki na kaszy, na ryżu, z jajkami. Wrapy z warzywami. Gołąbki wegetariańskie. Poszukaj na kotlet.tv
    Jest dużo działów, dobre przepisy, ogólnie polecam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.