Potrawy do 10zł..

15678911»

Komentarz

  • a po grecku...o tak...najlepsze robi moja mama i w tym jednym nie robię Jej konkurencji ( bo nie mam szans) Będzie w pierwsze święto to przywiezie mniam...
  • Dziewczyny jak ktoś nie zdążył z piernikami to polecam dodać przyprawy piernikowej i orzechów do ciatek z płatków owsianych i polać czekoladą. Pyszne. A piernik to murzynek najprostszy i też przyprawa piernikowa. Wiem, że nie koszer ale szybko, smacznie i tanio.
    http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/10/ciastka-z-patkow-owsianych.html
    http://wielkiezarcie.com/przepisy/murzynek-z-powidlami-i-30029872

    Do tego murzyna mozna każdy dżem. Ja zawsze resztki utylizuję.



    Podziękowali 2Bea Rejczel
  • Te ciastka super wyglądają.
    Spróbuję w wersji bezglut
  • Ja zrobiłam na upominki i wyszły bardzo smaczne. Dałam dużo orzechów, siemię i tą przyprawę piernikową, pokapałam trochę czekoladą.
  • Ja mam własnoręcznie zrobione musli bezgl. z suszkami. Dorzucę inne skladniki i upiekę ciastka. W sumie to dziecko zrobi a ja upieke. Jak mu się/dziecku temu polepszy
  • Elunia powiedział(a):
    Dziewczyny jak ktoś nie zdążył z piernikami to polecam dodać przyprawy piernikowej i orzechów do ciatek z płatków owsianych i polać czekoladą. Pyszne. A piernik to murzynek najprostszy i też przyprawa piernikowa. Wiem, że nie koszer ale szybko, smacznie i tanio.
    http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/10/ciastka-z-patkow-owsianych.html
    http://wielkiezarcie.com/przepisy/murzynek-z-powidlami-i-30029872

    Do tego murzyna mozna każdy dżem. Ja zawsze resztki utylizuję.



    Podoba mi sie ten przepis na ciastka! Przeczytalam wszystkie opinie pod przepisem i prawie wszyscy zachwalaja, ktos tam jeden tylko mruczal, ze mu sie ciastka rozlewaly na cala blache i nozem musial kroic a tak to same bdb opinie. Fajnie, ze nie sa czasochlonne, tylko pyk pyk i do piekarnika. Lubie takie przepisy.
  • @Elunia ; a pieczesz na tluszczu czy papierze? Jak na papierze to odklejaja się?
  • Na papierze.One wychodzą najpierw trochę miękkie, musisz chwilkę poczekać aż stwardnieją i schodzą pięknie tylko nie uformujesz w jakieś śliczne kółeczka ale wyglądają b.eko eko.
    Podziękowali 1Bea
  • Ale dziewczyny Murzyn też super bo wrzucacie wszystko do miski, mikser i koniec roboty. Wychodzi pulchne, smaczne i jak pootwierają po 3 słoiki dżemu i stoi to w lodówce to można zutylizować.
  • Murzyn tez fajny a nie pisalam o nim, bo mam swoj sprawdzony murzynski przepis i z niego jade. Zwrocilam uwage na te ciastka, bo szybko sie je robi,  jest co jesc no i zdrowe w miare ;)
    Podziękowali 1Bea
  • https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/ciasteczka_owsiane/przepis.html
    Tu jest też super prosto, i bez jajek.
    Zamiast orzechów, żurawiny itp. dałam posiekane daktyle, suszone śliwki, morele i jabłka (miałam taką mieszankę a la susz, ale mało wędzoną), plus kokos (bo akurat miałam).
    Super szybko, nie za słodko i smacznie (dzieciom jako "zdrowe batoniki robiłam, teraz robimy dla kilku nauczycieli, na Święta).
    k.
  • Ooo, te tez fajne. Pożywne i zdrowe, bo migdaly sa zrodlem wapnia i nienasyconych kwasow tluszczowych a jeszcze platki owsiane i bakalie... Mam pytanie: czy nie rozkruszaja sie bez jajka? Samo maslo/olej je spaja, tak?
  • Rozkruszaja. I tłuszczem ciągną. Ze trzy razy zrobilam ale w efekcie sama musialam zjeść
    Podziękowali 1Rejczel
  • Slebjak z tydz poleza i nie zjelczeja to sie nie krusza
  • @Rejczel, u nas się nie kruszyły jakoś specjalnie - były w postaci prostokątów i okrągłych ciasteczek. Ze smakiem bdb. Może te bakalie takie lepiące były? (śliwka, daktyl, morela, jabłko)
    k.
    Podziękowali 1Rejczel
  • edytowano grudzień 2017
    tutaj @Bea na str 10 jest przepis
  • Mam. Popełniłam w strucli bo mnie ręce bolą i Ulka nie współpracuje.
    Zeżarli połowę  B)

    Da się to odgrzać?
  • Inna rzecz. Pyszne :p
    Podziękowali 1sylwia1974
  • @Bea da się odgrzać...ale jak ma leżakować dłużej, to ja wolę zamrozić i potem do gorącego piekarnika - wtedy są jak świeżo upieczone...jak leżą na wierzchu to lekko wysychają...może nakryć choć ściereczką, a przed jedzeniem na krótko do gorącego piekarnika, by nie zeschły
    Podziękowali 1Bea
  • Czy możecie mi dać przepis na szarlotkę na kruchym cieście? marze o takiej z cienkim spodem, z wielka warstwa jabłek kwaśnych i cieniutka góra. @Skatarzyna moze twoja Z ma w specjalnosciach taka? A jak nie cala szarlotkę to chodź przepis na najpyszniejsze kruche ciasto.
  • @sylwia1974 za to to ciasto niesłodzone REWELACYJNIE pasuje do strucli z makiem. Polukrować tylko trzeba
    Podziękowali 1sylwia1974
  • edytowano grudzień 2017
    @andora ;
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g masła
    3 żółtka i 1 całe jajko
    1 szklanka cukru pudru
    1 płaska łyżeczka soli

    Zagniatamy kruche ciasto - technikę pewnie znasz -  i schładzamy.  
    Jabłka starte na grubej tarce, lekko podduszone z cynamonem, jeśli zostaje plyn to trzeba go odcedzić. 
    Na blachę wykladamy rozwalkowana większą część ciasta, w taki sposób, żeby zachodzilo na boki. Posypujemy dno odrobinę tartą bułką , wykładamy jablka i przykrywamy druga rozwalkowana częścią placka, tak żeby obie zlepić. Nakluwamy ciasto w kilku miejscach z wierzchu, piecze się ok 30-40 minut

    Proporcje na średnią tortownicę
  • sylwia1974 powiedział(a):
    kika0 powiedział(a):
    @sylwia1974 mogłabyś napisać przepis na te paszteciki z pieczarkami?
    przepis na ciasto krucho - drożdżowe
    1 kg mąki
    2 kostki margaryny
    10 dag drożdży
    1,5 szk wody
    łyżeczka soli

    Składniki szybko zagnieść i włożyć do zamrażalnika na pół godziny

    ( to ciasto jest świetne na rogaliki na słodko, tylko wtedy zamiast wody można dać mąki, soli szczyptę i łyżkę cukru)

    Nadzienie...tu problem z ilością i proporcjami...podam tak mniej więcej:
    ok 70 dag pieczarek, 4- 5 sporych cebul, czubata łyżka majeranku, sól i pieprz wg uznania ( raczej nadzienie powinno mieć intensywny smak, bo w łagodnym cieście zginie jeśli będzie zbyt jałowe), można dodać odrobinę ostrej papryki, albo pieprz cayen.
    Pieczarki i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie. Pieczarki wypuszczą wodę, podsmażać do czasu aż woda odparuje i jeszcze chwilkę dłużej. Masę doprawić. Ja zaciągam ją też nieco wodą z mąką, by miała bardziej zwartą konsystencję ( nie wypływa podczas pieczenia z pasztecików) Po dolaniu wody z mąką zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy wbić 1-2 jajka.

    Nadzienia nie powinno zabraknąć, a jak zostanie nadaje się do pierogów, krokietów z ciasta naleśnikowego itp.

    Ciasto wyciągać z lodówki porcjami, na posypanej mąką stolnicy rozwałkowywać dość cienko, ale nie tak cienko jak na pierogi. 
    Są dwa sposoby zawijania pasztecików. Albo z każdej porcji ciasta wałkuję koło, nakładam równomiernie warstwę farszu ( niezbyt grubo) i zwijam jak roladę. Potem kroję ukośnie na plastry ( jak makowiec) Warto posmarować jajkiem. 
    Potem na blaszkę i do pieca 180 st ok 15- 20 minut
    Drugi sposób bardziej czasochłonny, ale efekt elegancki.
    Wycinam prostokąty lub kwadraty ok 9X9cm ( ale to już dowolnie)
    smaruję ich środki farszem, tak by z każdej strony został margines ciasta. Po dwóch równoległych bokach zawijam zakładkę tak na ok cm, a resztę roluję w zgrabny pasztecik. Smaruję jajkiem, posypuję oregano, albo czarnuszką, albo sezamem. i do piekarnika j.w.
    Moja córka robiła ostatnio z zuchami paszteciki w kształcie pierogów - też fajnie wyszły ;)




    Odświeżyłam przepis. R e w e l k a jako strucla z twarogiem i krówką <3
    Podziękowali 1sylwia1974
  • dzięki @Bea ; ja na słodko też w wielu wersjach...ale i tak wolę z konkretem :)
    cieszę się że Wam smakuje
    Podziękowali 1Bea
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.