Potrawy do 10zł..

1235711

Komentarz

  • takie amerykańskie placuszki, szybkie i smaczne ale okruuuutnie niezdrowe ;-)

    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    1,5 szklanki mleka
    75 g rozpuszczonego masła
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki cukru
    szczypta soli


    Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie roztrzepać jaja, połączyć z mlekiem i masłem, dodać do mąki, smażyć na suchej patelni lub małej ilości tłuszczu małe placuszki.
  • atsd, macie jakiś sprawdzony przepis na placki ziemniaczane? bo ja robię na oko, i moje oko raz sporządza miękkie i nieco ciapowate, a raz chrupiące. wolę te drugie.
  • edytowano lipiec 2015
    @anulaczarnula teraz jakiekolwiek leczo tanio wychodzi tylko byś musiała jakiś warzywniak tani poszukac...
    jak jadę do K.to mam taki jeden i zawsze tam wchodzę i to co przecenione z tego robię dużooo lecza,warzywa się nie pogryzą w garnku choć nie pasują do siebie.

    moim wymyślunkiem jest takie cuś (może ktoś tak robi)jak tania fasolka szparagowa to kroję ją ,cebula marchew jakaś kiełbasa i pomoidory i nic więcej,takie leczo niby po bretońsku.
  • Też na oko, ale jeśli ziemniaki są bardzo woddniste to odlewam nadmiar po starcy. I dodaję dużo czosnku przez praskę i cebulę posiekaną. Pycha. A i smażę bardzo cienko.
  • @jukaa to może być wina ziemniaków,najlepiej trochę odczekać po przetarciu i ten sok odlać,wkładam sitko w tę masę i łyżką odbieram to.
  • @anulaczarnula ale nie ma u Was targu, giełdy rolnej albo czegoś takiego? Ja jeżdżę rzadko, tylko jak kupuję wiśnie i paprykę do przetworów i np.wiśnie mieli po 3,50 czyli taniej niż u mnie jak się sobie samemu pozbiera, paprykę taką krzywą i w różnych kształtach już kupowałam za 2,50. Mamy też targ w miasteczku i tam też są często warzywa sporo taniej.Poza tym w miastach można tanio kupić lub przejąć po starszych ludziach działkę.Super sprawa bo masz własne warzywa ale też nie włóczysz się z maluchami po parkach tylko macie swoje miejsce na ziemi. Można zrobić huśtawkę, piaskownicę, rozłożyć basenik.
  • U nas są niezdrowe racuchy drożdżowe nazywają się ruchanki ,każdy z zewnątrz się podśmiechuje na nazwę :)) image
  • Amerykańskie jednak zdrowsze, ruchanki to zawał gotowy dla sekty jaglanej... sama nie wiem czy gorszy proszek do pieczenia czy głęboki tłuszcz. ...
    :-B
  • @jukaa jak się doda odrobinę spirytusu wogóle tłuszczu nie pijom :D
  • Zdrowe niczym pączki :-D
    Niestety lubię, a potem muszę się odchudzać
  • za 10 złotych- to dużo pierogów z jabłkiem z własnej jabłoni :)
  • Ponidorowa ze świeżych pomidorów z ryżem.Pomidory 2zł/kg plus wczorajszy rosół. W ogóle nie wiem, dlaczego nie jem tego na 3 posiłki dziennie, mlask!
  • Dorsz nad morzem, świeży, prosto z wody , kupowany na plaży @anulaczarnula 10 zeta za kilo
  • tak mi te foty poszły w oczy...że na kolację robię racuszki z jabłkami.....które pójdą mi w bioderka...
  • @jukaa ja robię placki ziemniaczane w ten sposób, że trę ziemniaki na dużych oczkach tarki i mieszam z niewielka ilością mąki (są bez jajka ) i z bardzo drobno posiekana cebulą. Wychodzą chrupiące i nie chłoną tak dużo oleju w trakcie smażenia.
  • @Malgorzata wiem, wiem, ale trzeba by się przeprowadzić nad morze:)
  • @Bridget ja też wkładam różne warzywa do jednego garnka i ja to lubię, i najczęściej zjadłam ją i mąż i nasz starszy syn.
  • edytowano lipiec 2015
    warzywa z curry z pieczarkami super tanie danie i samo i do ryżu np

    ja daje głównie kalarepę, cukinię, marchew i pieczarki oraz cebulę...może być z odrobiną słodkiej śmietany...to danie nawet ja toleruję bez mięsa :D
  • marchew mogę jeść w każdej postaci :)
  • placki pół na pół tarte ziemniaki +tarta cukinia....mniej mdłe i delikatniejsze niż z samych ziemniaków
  • leczo teraz na czasie...pomidory, cukinia, papryka, cebula...cukinia w sezonie może zastąpić dużą ilość papryki, szczególnie, gdy ma się z działeczki
  • nadrabiam wątek, nie wiem więc, czy ktoś już nie pisał - wątróbki nie za często! toksyny!
  • @anulaczarnula, placki ziemniaczane upiecz w piekarniku, nie lubie plackow, ale takie z piekarnika sa pyszne, bardzo chrupiace
  • edytowano lipiec 2015
    Do wszystkich placków oraz panierek dosypuje zuej manny. Wszystko chrupiące
    edit, bo się ze mnie nabijają
  • @kociara -serio? Do panienek też? =))
  • Yhy. Panienki tyż człowieki wszak
  • To nic w porównaniu z @jukaa, która robi ruchanki.
  • Ruchanki to Bridget podaje:) Richanki górą! A swoją drogą @Bridget skąd ta nazwa?
  • Tak mnie weszło w krew by zmieścić się w 10zł że prosiłam by mi fasolkę przecenić bo chciałam więcej na dwa dni.Ale nic z tego ,choć i tak udało się zmieścić.Anulaczarnula ruchanki dlatego ,że ciasto się rusza ,rośnie.Swego czasu robiłam po 200szt.na jarmark 400.
  • Dzisiaj kotlety z wątróbki wg przepisu zalinkowanego przez @jukaa
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.