Potrawy do 10zł..

15681011

Komentarz

  • Hm... po podsmażeniu cebuli dorzucam pokrojoną w grube kawałki marchew, pietruszkę i seler. Dalej warzywo które daje smak zupie czyli np cukinia albo brokuł. Dalej podlewam wodą i duszę. Blenduję. Przyprawiam. Z obieraniem góra pół godziny.
  • To ja gotowac nie umiem, bo mi nigdy tak szybko marchew pokrojoną, nie starta, nie zmiękła..
  • Ja gotuję raz na tydzień wielki gar wywaru z warzyw, wlewam w słoiki i trzymam w lodówce, dolewam do zup kremów lub niekremów, przydaje się też zamiast wody do jakiegoś risotta czy kaszotta albo sosów.
    Podziękowali 4Dorotak MartynaN blaekie Katia
  • Czekolada, kradnę patent!
    Podziękowali 1czekolada
  • Makaron z pesto z jarmużu z podsmażonym boczkiem - u mnie bardzo szybko (podobnie zrobić jak z bazylii tylko orzeszków piniowych nie dodawać). 
  • Podobnie risotto z pieczarkami , szczypiorkiem . Ja mam zawsze zamrożony bulion własnej roboty w takich wytrzymałych woreczkach - używam do sosów, zup, czasem gulaszu czy risotto .
  • wszelkie kotlety z ciecierzycy, soczewicy z zieleniną typu koperek, pietruszka
  • Marcheweczka i selereczek po obraniu znikaja blyskawicznie w dziobach moich dzieci. Moze tak i zdrowiej, bo sie cenne minerały i witaminy nie wygotowuja :).
    Jak sie ma 5 amatorow marchwi, to trzeba by miec magazyn na dostawy jarzynki. A jak magazynu niet, to zupa na cebulce i czosnku.
    Podziękowali 2tymka AgaMaria
  • U mnie tez z tańszych obiadów to:
    nalesniki z soczewica i tym co mam w lodowce plus przecier pomidorowy i zapiekam, czasem mięso mielone z jakimiś warzywami;
    kluski śląskie z sosem jakimkolwiek (nawet z ugotowanych marchewek zmiksowanych z mrożonym bulionem plus szczypior;
    fasolka po bretonsku
    kapusniak (na jakiejkolwiek wędzonce ),
    mloda kapusta z kiełbasa i świeżym koperkiem z ziemniakami;
    makaron ze szpinakiem ;
    krupnik - czasem na kościach,czasem na serduszkach, u mnie zawsze z jaglanka,
    gulasz z ciecierzycy z ryżem ,
    placki z maki bg z jabłkami i cynamonem ,
    kluski kładzione z twarogiem bądź kapusta ,
    Ziemniaki,jajka gotowane w sosie musztardowym i jakakolwiek surówka ,
    watrobka z cebula i jabłkiem,ziemniaki,buraczki . 


    Podziękowali 1AgaMaria
  • edytowano sierpień 2017
    Kotlety z jajek z kaszą jaglaną i dużą ilością koperku
    Kotlety z pieczarek z kaszą jaglaną 
    Hiszpańskie tortile z resztek od wczoraj : ziemniaków.szynek lub mięs, pomidorów w zalewie jaja+ śmietana lub inne 
    Podziękowali 1Dorotak
  • Kotlety z jajek nawet bez kaszy ;)
    (jajka na twardo posiekane byle jak,byle na drobno + jajko surowe+ ulubiona zielenina typu koper,pietruszka,szczypior obtoczone w bułce tartej i usmażone)

    Kotlety z kaszy  z cebulką białym serem i marchewką lub z białym serem i porem

    Makaron wymieszany z  zeszkloną cebulą zalaną koncentratem pomidorowym (jak ktoś lubi to można wrzucić kostkę rosołowa lub dwie tylko wtedy nie solić)

    Wróble czyli trochę inne gołąbki czyli ryż+trochę mięsa mielonego+posiekana kapusta

    Makaron z jajkiem (do ugotowanego makaronu wlewa się rozbełtane jajko (lub jajko wymieszane ze śmietaną) i razem się podsmaża lub zapieka)

    Zapiekanki wszelkie np.ziemniaczana (do naczynia do zapiekania wkładam ugotowane,pokrojone, w plastry ziemniaki,na to dowolne warzywa lub mięso (np.resztki z kurczaka rosołowego),
    na to ziemniaki,na to warzywa na to ziemniaki ,to polewam jajkiem rozmieszanym ze śmietaną, solą i pieprzem.Zapiekam.
    To samo można zrobić z makaronem lub ryżem.

    Kopytka (kluski z ziemniaków ,maki i jajka)+ jakiś sos np.pomidorowy (kostka rosołowa+koncentrat,sól,troszkę cukru,pieprz dla smaku).

    Kopytka bez niczego za to podsmażone na złoto (sycące bardzo).

    Kluski leniwe (kluski z sera białego,mąki i jajka) z omastą z masła bułki tartej i cukru.

    "Kotleciki" z bułki tartej wymieszanej z jajkiem ,zjadane polewane ketchupem.


    Podziękowali 1Dorotak
  • oo, wątróbka
    fasola w każdej postaci
    kotlety z cukini (resztę wymieniono wcześniej)
    pieczone ziemniaki z sosem majonezowym (moi uwielbiają)
    pizza z resztek (w biedrze mozarella zwykle za 2-3 zł wystarczy)
    pizza z rybą (bez sera). najlepsza puszka tunfisza lub innej. moze byc w pomidorach
    wszelkie kładzione z mąki z cebulą, skwarkami czy masłem. czasem sos z torebki jako zuo (tani jest)
    ogólnie makarony z czymbądź
    ryż z owocem i mlekiem lub śmietaną
    wszelakie placki
    zupy 

    @Dorotak ;
     ugotować ziemniak z marchwią i czymś co jest bazą zupy. zblendowac i doprawic
    czas - 10-20 min.
    Podziękowali 2Dorotak AgaMaria
  • Nie no, jakos nie mogę pojąć tych zup nie na wywarze. Bez mięsa i bez włoszczyzny? Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że taka np. zupa krem z ziemniaka to to samo, co zjeść ziemniaka i popić wodą  ;) I jeszcze mówicie, że rodzina sie tym najada?

    Dla mnie zupa to dużo pracy, zawsze robię najpierw esencjonalny wywar, potem nie wiadomo jak zagospodarować ten cały wygotowany wsad... Uwielbiam zupy, ale nie umiem ich gotować, żeby było szybko i tanio.
  • Ja od kilku lat gotuję zupy na duszonych warzywach i są pyszne. Wyjątkiem jest rosół ale dawno nie jedliśmy bo mi chwilowo wyschło źródełko wiejskich kurczaków.
    Podziękowali 1ewaklara
  • Dzisiaj mamy porową krem i już zrobiłam. Pokrojona jak bądź cebula, czosnek duszę na maśle klarowanym, dodaję kawałek selera, marchewkę, sól, pieprz i dalej duszę, dodaję pokrojonego jak bądź pora i duszę. Jak już ładnie pachnie to zalewam wodą i gotuję do miękkości, blenduję, dodaję śmietanki i zostawiam do obiadu do "przegryzienia".
    Podziękowali 1Bea
  • Zupy krem z ziemniaka nie robie. Robie ziemniaczanke, z dużą ilością lubczyku. Jako wkladke smakowa daje czasem boczek -do gotowania z rzadka, czesciej jako skwarki. 
    Ale ziemniaczana to nie jest nasza ulubiona zupa, wiec rzadko ja rzadko gotuje. 

    Moja mama robi podobnie, tylko bez boczku, za to na koniec zaciaga zasmazka.
    (Na poczatku na masle przesmazamy dużo cebuli, nawet do zbrazowienia, potem/w trakcie-ziemniaki w kostke, tez do lekkiego przysmazenia. Dajemy przyprawy, zalewamy woda. Gotujemy do miękkości, ale al dente, sprawdzamy, czy przypraw nie trzeba. U nas albo majeranku duzo, albo lubczyku. Jak chcemy jeszcze gesciej-to kazdy posypuje serem zoltym z miseczki)


    Podziękowali 1AgaMaria
  • @Elunia, jak do porowej selera nie daje, bo w miksowaniu daje za duzo swojego smaku. Jak mam, to porowa tylko duzo porow+ ziemniak do zagęszczenia, jak mniej, to por, cebula i mala marchewka. Ziemniak tylko, jak za malo gesta, bo mi czasem smak 'zamula'.
    Tak samo z dyniowa-ziemniak, jak mam malo dynii.
    Do dyniowe jako dodatek 'na wierzch'- albo grubo krojona natka, albo prazone pestki dynii, albo cieniutkie paski z boczku (na cieplo).

    (Do pomidorowej-kremu, jak ma byc wykwintnie-to male kuleczki mozarelli zamiast ryzu/makaronu/klusek lanych.)
  • Tanio, w miarę zdrowo i naprawdę bardzo szybko to ugotować kalafior albo brokuły i polać tartą bułką z masłem albo sosem serowym. Do tego sałatka z pomidorów.
  • Najtaniej to wysłać dzieci na wakacje i zbierać plony ogródkowe. Od poniedziałku kupiłam 2 bułki, małe mleko do kawy i piwo :)

    Dzisiaj do porowej na obiadokolację będą plasterki cukinii w panierce, a na kolację sałatka z pomidorów i mozarelli, która jest na terminie.
  • dzięki za pomysł z porową
    2 pory 4 zł, 1 kg ziemniaków - 1zł, porcji pewnie wyjdzie z 8, wiec łapie się cenowo w wątku :) ale do tego cebula i czosnek ii przydałby się grzanki z jakiegoś starego zapomnianego w szafce chleba

    na drugie placki cukiniowe z sosem bolońskim też nie powinno drogo wyjść (tyle że cukinia dostana, nie wiem po ile są na targu)
  • A w ogóle to z tymi dwudaniwymi obiadami to mnie wpędzacie w kompleksy!
    Podziękowali 2Ewasz mama_asia
  • mnie zupa to tak miedzy 12 a 13
    a drugie o 16:30 :)

    nie ma na raz :)
    Podziękowali 3Elunia Felicyta AgaMaria
  • U nas I i II razem. Ale nasza rodzina bardzo duzo je. Jedno danie to jak jest duzy upał, albo jak gdzies potem jeszcze wychodzimy (w gosci, po poludniu). 
    Niestety...
    Podziękowali 1AgaMaria
  • ja dawniej na tą 16 robiłam dwa dania (mąż wtedy z praca wraca) ale dostrzegłam że czy zrobię jedno, czy dwa, porządne czy lekkie to i tak o 19:00 wszyscy wołają o kolację, więc bez sensu tyle jeść :P
    Podziękowali 1Dorotak
  • Bagata, ale np pomidorowa z samych warzyw jest smaczniejsza i mlodziez zjada bez dyskusji wszystko to, co przed zblendowaniem by klulo w zeby. Kalorie sa z tluszczu, na ktorym sie smazy warzywa, mozna tez dodac prosto na talerz jakiegos zdrowego oleju. Odwyklam do tego stopnia, ze z miesna wkladka mi smakuje tylko krupnik, zurek i czasem dobry rosol.
  • Jak wyżej :)
    Ale przecież można zrobić ziemniaczaną z marchewką, pietruszką czy selerem, tylko kolor po zblendowaniu słaby :)
    Podziękowali 1AgaMaria
  • No dobra a co.na obiad nie mając wody?  Jakaś awaria i nie wiadomo kiedy wróci. 
  • Nalesniki. Zapiekanki warzywno-miesne.
    Pieczone cos.
    Smazone cosie.
    Jajka w roznych postaciach.
    Parowki na patelni z serem zoltym w srodku.

    Ziemniaki z piekarnika ze startym oscypkiem potem i z przegladem tygodnia.

    Placki cukinia/ziemniaki/dynia

    Itp
  • Omlet z warzywami
  • placki miały być :D ale jednak wolalabym umyć ziemniaki po obraniu a przed starciem :)

    jajko mam jedno :pensive:

    córka jedna mówi żeby naleśniki a druga że kotlety :) idę kombinować i tak sobie człowiek zaplanuje obiad pffff (i pranie ;) )
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.