przetworowe must have .

edytowano lipiec 2015 w Kuchnia
wpisujcie, najlepiej z przepisami....
«1

Komentarz

  • Kiszone ogórki.
    Powidła śliwkowe.
    Kiszona kapusta.
    Innych nie robię. Kiedyś jeszcze pomidory, ostatnio już nie. Nie bawię się w kompoty, dżemy, soki, musy, przeciery, sałatki, warzywa w słoikach. Korzystamy na maksa z wszystkiego w sezonie. Jeszcze jak mam możliwość, to mrożę sobie trochę papryki i wydrelowanych wiśni.
  • a jak robisz kapuste kiszoną?
  • U mnie to pomidory są najbardziej wykorzystywane. I mus jabłkowy.
  • pomidory pelati bez skórki (potem do zupy, sosów do pizzy, itepe)
    powidła (do bigosu)
    tarte ogórki na ogórkową zupę
    konserwowa papryka

  • Ja tam must have wszystko. ..

    Mój syn wchodzi do piwnicy i mówi, że tylko wodę doniesc i 3 wojnę światową przetrwamy.

    No co, hobby takie.
  • nie umiem przetworować, pozostaje mrożenie
  • @Aneczka08 jak robisz pomidory bez skórki?
  • Czy wiśnie trzeba drukować przed mrozeniem? Tzn czy pestka jakoś szkodzi zdrowiu?
    U nas najkonieczniejsze są tarte ogórki na zupę, synek zimą wypija kwas z tych ogórków:) reszta jak czas, siły i chęci pozwolą, zazwyczaj staram się po kilka sloiczkow roznosci zrobić. Kapustę kiszona robimy na bieżąco
  • Drylowac wiśnie miało być oczywiście, wkurza mnie ten tel
  • My mrozimy w sporych ilościach: cukinia, papryka, wiśnie, botwinka. Nie wiem czy coś jeszcze...kiedyś mroziliślmy fasolkę- ale śmierdziała myszami....więc tak jakoś...
  • Już sobie zdążyłam pomyśleć "no tak - drukować wiśnie - tyle się jeszcze muszę tych specjalistycznych pojęć nauczyć" ;))
  • @Basja parzę wrzątkim zdejmuję skórę, kro ję na połówki lub ćwiartki, upycham w słoichach, z koprem i czosnkiem zalewam wrzącą solanką (łyżka na litr), pasteryzuję 15 minut. Potem do zupy blenderuję cąłość, do sosu zaś same odsączone pomidory
  • Ogórki kiszone - całe i przecier na zupę
    Powidła śliwkowe (bez cukru)
    Mus jabłkowy i jabłkowo-gruszkowy (bez cukru)
    Przecier pomidorowy
    Suszone jabłka
    Kiszona kapusta
    Leczo
    Ajwar
    Inne w ilościach śladowych - papryka w occie, ogórki z czosnkiem w occie, śliwki w occie, czasem jakieś inne wynalazki.
    Nie robię dżemów, soków, kompotów ani innych słodzonych przetworów.
  • @apowojek czy cukinię przed mrozeniem obgotowujesz? Na daje się potem na leczo czy to taka raczej do zupy?
  • Pierwszy raz mrozimy, ale bez gotowania. Mam być do zupy gulaszowej, sosów, lecza...
  • kto wie gdzie się podział i poratuje mnie linkiem do wątku o bazarku warzyw, owoców i przetworów... bo ZNALEŹĆ NIE MOGĘ! Plis Helpunku!
  • edytowano lipiec 2015
    I kto z forumowiczów robi przetwory na sprzedaż?

    ed. na pewno @Haku ;)) ale kto jeszcze :-?
  • Ja nie robię na sprzedaż
    Ja robię bo jestem w ciąży i MUUUUSSSSZZZĘĘĘĘĘ

    (nie wiem co ja potem z nimi zrobię...)
  • edytowano lipiec 2015
    :)) tak tylko zażarciłam apropo Twojego:

    -Już sobie zdążyłam pomyśleć "no tak - drukować wiśnie - tyle się jeszcze muszę tych specjalistycznych pojęć nauczyć"-
  • edytowano lipiec 2015
    :( link nie istnieje
  • ale @Haku działa Ci ten link? ja mam ''page not found''
  • Katarzynamarta u mnie to samo:(
  • no własnie podejrzane! :-? ktoś nam wątek ukradł :-w
  • nie działa - ciekawe, kopiowałam z pliku "fajne linki z wd"
    musiał się gdzieś zagubić
  • Wystraszył się ten/ ta, co na sprzedaz miał/a robić:) kto tam najbardziej podejrzeń,any? :D
  • Może autor wątku go usunął?
  • Chyba chodzi o to, że nie można wątków sprzedażowych robić na forum, i wszystko się na privach toczy
  • Może. Nie pamiętam kto założył ten wątek. Wiem, że był tam czosnek @Bea :))
  • @Jadwiga miała jakieś przetwory @Bea i nie wiem kto jeszcze
    @jukaa była oskarżona o nielegalny obrót zdechłymi rybami, ale się wyparła
  • nielegalny obrót zdechłymi rybami by mi sie podobał, tzn. mam namiar na człowieka od wędzonych, ale jakby jakis przemyt świeżych, to by było pieknie!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.