czy ktoś robił tort z lodów???

Maja czwórka ma urodzinowe przyjęcie. W USA czesto kupowałam tort lodowy na takie dziecięce okazje. Czy ktos moze robił tort lodowy i ma fajny przepis???? U nas dzis ( jak w całej PL) ukrop i jutro też. Nie mam zamiaru siedziec w kuchni i piec im torta. Jak nie tort lodowy , to pewnie zrobię wieczorem sernik na zimno, no ale tort lodowy byłyby hiciorem w taką pogodę.

Komentarz

  • Na pewno robiła @AnkaAso , podawała też przepis. Fajne przepisy są na blogu ,,Moje wypieki" , wypróbowałam sporo i wychodziły, ałe akurat tortów lodowych nie robiłam.
  • Ja robię pól lodowy. 3 blaty cienkiej bezy, dużo mrożonych owoców (drobne typu maliny, jagody, borówki) i ta beze przekłada kawalkami mrożonych owoców i lodowata bita śmietana bez cukru (pod koniec ubijania dodaje cytrynę bo daje fajny smak i zagęszcza super) i lodami waniliowymi. Pychota! Ale nie wiem czy o takie cudo chodzi
  • @andora-- fajny ten pomysł z bezą i mrożonymi owocami
  • Dobre to jest tylko ważny ten sok z cytryny w śmietanie bo inaczej za słodkie. Ten sok dodaje siebjak smietana jest ubita. Wtedy momentalnie gęstnieje bardzo mocno.
  • Ja robilam tort z arbuza.
    Wycinasz arbuza najlepiej bez pestek, w walec, obsmarowujesz śmietana i dekorujesz owocami.
    No i oczywiście do lodówki.
    U nas to był hit.
  • Ja robię z bitej śmietany z bezą poruszona migdalami czekolada i zamrażam
  • Piszę z telefonu. Beza pokruszona
  • U mnie arbuz odpada.jedna z córek nieznosi arbuzow. A szkoda
  • Ja robiłam z moichwypiekow juz kilka razy. Lody waniliowe zzmieszane z pokruszonymi ciastkami, czekolada, suszonymi owocami.... Całość podawana z ciepłym sosem karmelowym domowej roboty. Mniam! :)
  • W którejś książce Musierowicz Gabrysia (chyba) piekła. Ale z tego co pamiętam, lody były w środku, dookoła blaty ciasta czekoladowego o do piekarnika. Ciasto było gorące a lody nie zdążyły się roztopić
  • Moi by nie docenili takiej finezji, szkoda zachodu. Pożarliby bez zastanowienia :)
  • Ja jadałam torty lodowe, ktore byly przekladane biszkoptem . Tylko, ze ten biszkpt byl raczej taki( jak to nazawac) zbity a nie puszyty. Dodatkowo byla warstwa pokruszonych ciasteczek czekoladowych. Zaraz wam wkleje fotke tortu ktor zamawialam dla corki.
  • @kociara , tort Gabrysi się zrobił z czekoladowego, upieczonego wcześniej blatu, przyciętego do rozmiarów formy na keks, napełnionego lodami, od góry również reszta rzeczonego blatu, a całość oblana roztopioną czekoladą. Nie wydaje się trudne, chyba wykonam na najbliższe urodziny :-)
  • Aż mi szkoda,że mam bezmleczne dziecko :(
    Choć sorbetową wersjęteż pewnie można :D
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.