wegetariański grill

Czeka mnie trzydniowy biwak i jedzenie będzie głównie grillowe. Co można wrzucić na ruszt zamiast mięsa? Do tej pory jadłam tylko grilowany ser i banany.

Komentarz

  • cukinia!!!
  • bakłażan!!!
  • A warzywa? Cukinia, papryka, ludzie jadają bakłażany.
  • Bakłażany, smaruję je masłem czosnkowym.
  • pół główki czosnku, cebula, pomidorki koktajlowe
  • Chlebek też dobry z masłem czosnkowym z grilla.
  • edytowano sierpień 2015
    Szaszlyki z warzyw (papryka, cukini, cebula, pieczarki, pomidorki koktajlowe,...) wyszly nam ostatnio bardzo dobre (wczesniej wszystko pokroic i skropic oliwa, bez folii), kukurydza tez (tez maznieta olejem, bez folii, ale pieczona na mniejszym cieple).
  • ej,ej - ale dokładnie poproszę:) łopatologicznie:) kroić czy w całości, smarować, z folią czy bez? toż przecież ja juz ze 100 razy pisałam żem łamaga kulinarna i mi trzeba wszystko dużymi literami:)
  • Bakłażany w plastrach z i posmarowane masłem czosnkowym z solą, bez folii.
  • Rybka w folii z dodatkiem ziół, masła, czosnku, cytryny. Mniam
  • rybka raczej odpada:)
  • A ziemniaczki? Też w folii z dodatkami jak wyżej, pokrojone w talarki lub łódki:) tylko, zr ziemniak nie teges przy odchudzaniu, ale jak warunki polowe to i ziemniak może przejdzie:)
  • Na bakłażanie można położyć ser , na upieczonej stronie.
  • Moje odkrycie sezonu: bataty!
    Są super do szaszłyków, krojone w kostkę i nadziane na szpadkę.
    Dynia też super.

    Mogą być pieczarki (super wychodzą nadziane serem kozim albo pleśniowym a jeśli nie jesz też nabiału to np. podduszoną cebulką z jakimś dobrym sosem).
  • Może roladki z cukinii - cukinię pokroić wzdłuż, cienko, żeby wyszły długie, cienkie paski. Na każdym pasku położyć kawałek serka (feta, camembert) posypać ziołami, np. papryką, oregano, chilli, zawinąć w roladkę, spiąć wykałaczką, pokropić oliwą, posypać ziołami z zewnątrz.

    Różne warzywa przed grillowaniem można też marynować, żeby smak był ciekawszy, wszystko zależy od tego co lubisz.
  • Wydrążone jabłka z wlanym do środka miodem i cynamonem, w folii
    Chleb zarumienić na ruszcie i natrzeć ząbkiem czosnku.
  • Szaszłyki cebulowo-paprykowo-cukiniowe. Posypuję przyprawą do szaszłyków (kamis chyba)
  • faszerowane pieczarki
  • A jakby tortillę spróbować upiec z farszem jakimś?
  • z pastą fasolową?
  • http://wielkiezarcie.com/recipes/30080704 tu jest z kurczakiem tortilla z grilla, ale można zrobić bez mięsa.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.