Czarny bez

Orientuje się ktoś, gdzie można nabyć owoce bzu, jarzębiny, róży?
Na rynku się nie widuje, a tak bym porobiła soku.

Komentarz

  • Do lasu ,przy przydrożnych drogach dojazdowych do pól, .,,,.pełno bzu tam. Tylko trzeba się wybrać na wycieczkę
  • Przyjedź do mnie to nabędziesz drogą zbieractwa :D Czarny bez to chwast z którym bardzo ciężko się walczy. Wszędzie tego pełno. Ja robię sok z kwiatów z owoców nam nie podchodzi.
  • Byłam ostatnio specjalnie w lesie i nic nie było. :-)
  • Bo on nie rośnie w lesie tylko przy polnych drogach, na śmietniskach, na opuszczonych gospodarstwach.
  • Na bazarku w Ursusie (Warszawa Ursus) widziałam w zeszłą sobotę. Ale nie przyglądałam się, czy dobry.
  • w skupie owoców zapytaj. Większośc skupuje teraz. Grosze kosztuje. nawet jak vat doliczyć.
  • We czwartek idąc spacerem w Tczewie wzdłuż Wisły minęłam około 50 krzaków czarnego bzu, narwałam sobie całą siatkę- około 8 kg takich pełnych kiści o owocach delikatnie podłużnych...... ale się narobiłam- przez 3 dni zabawa
  • Dziewczyny, a dajecie zapobiegawczo od jesieni, przez zimę, czy jak juz coś się zaczyna ?
  • Ja chciałam dawać w razie infekcji.
    Kupiłam sobie bez na OLX.
  • Widzialam ostatnio na Wolumenie w Warszawie. Po 4zl za kg.
  • PRZESADZILAM CHYBA ze zbieraniem na wsi.... obralam w godzine 2,5 kilo a jeszcze ze trzy razy tyle czeka...
    napiszcie prosze dokladnie jak robicie! zasypac cukre i odstawic? zagotowac z sama woda a cukier po odcedzeniu? ( rada kolezanki co twierdzi ze cukier od razu to witaminy zezre czy cus..) wody dolewac?...
    nie chce na oko zeby sie nie popsulo bo szkoda mi pracy... czy w duze butle od pysia mozna pasteryzowac czy duze ryzyko? mam dramatyczny nie dobor sloikow. null
  • plisss.. jak robic?czarny bez?
  • jak dlugo gotowac?
  • @MAFJa czarny bez syrop: oddzielić tylko dojrzałe owocki - 1kg, dodać 1 szklankę wody, 1 kg cukru i gotować przez 3 godziny na małym ogniu. Zblędować owocki, przetrzeć przez sitko. Syrop zagotować ponownie i do małych słoików- podawać po łyżeczce bez rozcięczania.
    Sok: oddzielam dojrzałe owocki i gotuję 3 godziny w wodzie, dodaje cukier... proporcje na oko jest tu dość dużo wody..... można zblędować owocki i przetrzeć przez sito.... otrzymujemy sok do rozcięczeń. Robię jeszcze wersje z liśćmi wiśni i kwaskiem cytrynowym.
  • edytowano październik 2015
    Dzisiaj 6 Słoików zrobiłam. Ale to nic w porównaniu z zeszłym rokiem. Było ponad 15 dużych jednolitrowych. A i tak zabrakło do końca zimy.
  • Musze się jeszcze wybrać na czarny bez... puki nie opadł
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.