Cykoria

edytowano listopad 2015 w Kuchnia
napisała:
"Prosze o pomysly na cykorie, najlepiej gotowana/ pieczona. Jeszcze nigdy dobra mi nie wyszla "

Komentarz

  • Myślałam, że o uprawę pytasz, kiedyś jeszcze na stancji hodowałam w wiadrze z piaskiem w garażu, ale nie pamiętam jak...
    Pomysłem nie poratuję, bo ją na surowo, jak królik.
  • Obgotowana w całości (krótko w osolonej wodzie albo na parze) z gęstym sosem serowym. Pycha.
    Można jeszcze obwinąć plasterkiem parmeńskiej szynki.

    I na surowo oczywiście, w każdej postaci.
  • edytowano wrzesień 2015
    Im świeższa tym lepsza. Im starsza, tym bardziej gorzka.

    Ugotować cykorie. Dwie możliwości:

    1) Przekroić wzdłuż i podsmażyć na maśle. (Nie dla odchudzających się :D ) Mmmmm...
    ED: Koniecznie na MAŚLE: daje smaczek orzechowy.


    2) Zawijać w plasterek szynki. Posypać Emmentalem. Do piekarnika aż ser pozłoci się. Gotowe.


    Na surowo z serem zółtym (gruyere, emmental) pokrojonym w kostce. Dodać jabłka, orzechy włoskie. sól, pieprz, olej. Gotowe!
  • edytowano listopad 2015
    .
  • Oddawaj zlodziejko watek!!!!!
  • Ja pierdziu...
  • Ja znam swietna salatke z cykoria.

    Do tego ida daktyle i sos jogurtowo-majonezowy z curry.

    Tylko trzeba cykorie wczesniej w wodzie z kwaskiem cytr.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.