Zdrowe obiadokolacje - pomysły

edytowano październik 2015 w Kuchnia
Z grafiku zajęć (szkoła muzyczna) wynika, że jedyna możliwość wspólnego posiłku, to obiadokolacje około szóstej po południu. Podpowiedzcie, co można przygotować. Powinno być ciepłe, zdrowe i w miarę lekkostrawne. Pomocy!

Komentarz

  • Kasza gryczana z warzywami na patelnię.
  • Zupy wszelkie jak lubicie.
  • No właśnie zupy odpadają, bo są jedzone wcześniej, w przerwach między szkołami.
  • -leczo
    -zapiekanka z warzywami
    -risotto, kaszotto
    -pełnoziarniste makarony z sosami warzywnymi
    -tarty i quiche
    -krokiety, naleśniki i tortille
    -nadziewane cukinie, kabaczki i bakłażany
  • kaszotto :D przejmuję nazwę
  • Tarta ani zdrowa ani lekkostrawna za to przepyszna; )
  • @uJa na pewno da się zrobić z jaglanki ;)
    Zapiekanki warzywne
    Kaszotto jest pyyyszne :)
  • @uja tarta z ciemnej mąki albo na spodzie jaglanym z warzywami nie jest zdrowa ???

  • A całe mnóstwo masła, śmietany, oleju i innych? Mniam; )

    Nie no jak ktoś chce to tarte uzdrowi:d ale klasyczna wersja zdrowa nie jest i basta! ;)
  • Jak masło to nie olej i co złego jest w śmietanie?

    Zawsze można napisać
    -jaglanka z warzywami
    -jaglanka z warzywami
    -jaglanka z warzywami
    -jaglanka z warzywami
    -jaglanka z warzywami
    -jaglanka z warzywami


    =)) =)) =))
  • Pieczone warzywa z roznymi sosami, pieczone ziemniaki z surowka
  • Kotlet - z jaglanki oczywiście
  • jajecznica
    nalesniki farsz owocowy najlepiej
    omlet
    placki z jablkami/owocami

    kotleciki jajeczne z surowka
    kotlety z soczewicy
    kotlety z fasoli jas

    + surowki bez dodatkow ryzu, ziemniakow czy kasz

    ryz z jablkami, bardzo lekka potrawa
    makaron z owocami

  • Wieczorami jemu
    Wcale.nie zawsze zdrowo
    Francuskie ciasto zapiekane ze szpinkaiem
    Dorzdzowe buli czisnkowe
    Pizza
    Parowki w ciescie
    Lazania
    Placki racuchy nalesniki makariny na cieplo
    I istatnio hit zUpy
    Te niekotrzy moga jesc dwa razy dziennie
  • Nie całkiem koszerny jednogarnkowiec, ale można modyfikować dodając inne warzywa:
    -cebula
    -marchew
    -ziemniaki
    -grzyby leśne
    -bulion, woda lub białe wino albo wszystkiego po trochu
    -sól, pieprz, ziele ang, liść laurowy, tymianek, rozmaryn

    Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki,potem pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Po podsmażeniu przekładamy do garnka z grubym dnem lub naczynia żaroodpornego (ja robiłam w rzymskim), zalewamy płynem, dodajemy przyprawy i dusimy/pieczemy w piekarniku aż prawie zmięknie. Wówczas podsmażamy na maśle pokrojone w duże kawały grzyby, dodajemy do garnka i chwilę podduszamy. Posypujemy dużą ilością natki pietruszki.
    Pyszne i mało pracochłonne.
  • edytowano październik 2015
    Ja na obiadokolację robiłam taką zapiekankę:
    Ugotowany makaron (my robimy z pół kg)
    + podsmażona na małej ilości tłuszczu kiełbaska
    + kabaczek wcześniej podduszony z czosnkiem i ziołami (i odrobiną masła jak ktoś lubi) jeśli mały to dwa lub trzy
    +pół szklanki śmietanki 30% (drugie pół opakowania szło do pomidorówki następnego dnia)
    Wymieszać wszystko, podsypać serem i zapiec.

    Można robić różne wersje:
    z brokułem i serkiem topionym
    ze smażoną marchewką, pietruszką i selerem
    z pomidorami, bazylią i kabaczkiem
  • Bakłażany w pomidorach z czosnkiem. Uwaga, działa jak afrodyzjak.
  • To na noc jak najbardziej pasuje ;)
  • Niemożliwe, był czas, że bakłażana non stop jedliśmy i no nic się nie działo szczególnego. Znaczy nic szczególniejszego niż bez bakłażana. Na szybko polecam makaron z duszoną cebulką, serem białym i ziemniakami, tylko dużo pieprzu do smaku dać, dobrze się odsmaża.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.