Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

jak przyrządzić królika?

edytowano październik 2015 w Kuchnia
jakiś smaczny prosty przepis? albo 7 przepisów, bo tyle będę mieć królików.
bez dziwnych przypraw typu kumin (bo nie lubię)
bez ostrych bardzo bo mąż nie może jeść ostrego
żeby 10 miesięczniak mógł zjeść z nami

Komentarz

  • Ja robię jak gulasz: duszę, potem dodaję śmietanę, z przypraw to zioła prowansalskie, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Robię też rosół z królika.
  • Pasztet.
    Duszony w śmietanie.
  • udusic go w sosie grzybowym.

    przepis:

    krolik
    bulion z kury
    cebula
    pieczarki albo inne grzyby - okolo cwierc kilo
    maka
    smietana
    galka muszkatolowa
    4 gozdziki
    lisc laurowy
    sol i pieprz
    natka

    Krolika namoczyc w osolonej wodzie przez 2-3 godziny co najmniej. olukac zimna woda.
    opdzielic na czesci i wlozyc do rondla, dodlozyc poplasterkowana cebule, lisc laurowy. gozdziki. Posypac tarta galka, doprawic sola i pieprzem. Dodac bulionu tyle, aby pokryl mieso. Nakryc pokrywa i dusic na wolnym ogniu poltora godziny. Potem odcedzic, wywar zachowac. W drugim rondlu wymieszac make z odrobina wody, potem rozporowadzic stopniowo wywarem. Doprowadzic do wrzenia i potem stopniowo rozprowadzac w tym smietane. Dodac mieso krolika i pokrojone grzyby, gotowac na wolnym ogniu przez jakies pol godziny do 45 minut. Podawac posypanego natka. Dobrze smakuje z ryzem.

    Mozna tez w cydrze:

    Krolik - tuszka podzielona na czesci
    bekon - 200 do 225 g
    cebula pokrojona w cienkie plasterki
    maslo ( 75 g)
    2 lyzki maki
    150 ml cydru
    300 ml bulionu z kurczaka
    bouquet garni

    Boczek posiekac, podsmazyc na masle z cebula. Obsmazyc krolika na tej samej patelni i wlozyc do naczynia zaroodpornego. dodac boquuet garni. dodac usmazony boczek i cebule. Do pozostalego na patelni tluszczu dodac maki i zrobic zasmazke, stopniowo dodawac cydr i bulion ciagle mieszajac. Zalac tym sosem krolika. Nakryz naczynie i piec w 180 stopniach przez dwie godziny. Podawac z pieczonymi ziemniakami i wyborem warzyw.
  • Krolik z warzywami:

    1 krolik
    bulion - 450 ml
    maka
    pietruszka
    marchewka
    por
    2 listki laurowe
    4 gozdziki
    sol i pieprz

    maka rozprowadzic w rondlu z zimna woda, stopniowo dodawac bulion. wsadzic kurczaka, warzywa pociete w plasterki, liscie laurowe , sol i pieprz. Nakryc i gotowac na malym ogniu az krolik bedzie miekki ( zwykle okolo poltora do dwoch i pol godziny).

    Krolik pieczony:

    krolika nafaszerowac szalwia i cebula/ Wlozyc do naczynia do pieczenia, posolic i popieprzyc. oblozyc plasterkami boczku, nakryc luzno folia aluminiowa, piec w 200 stopniach przez godzine, po czym usunac folie i boczek i dopiekac przez 15 minut. Do sosu z pieczenia mozna dodac bialego winka i przez chwile gotowac, oddac konfitury z czerwonej porzeczki mozna tez.
  • Ja pieklam, nasmarowawszy uprzednio marynatą z czosnku, soli i papryki czerwonej w proszku. Dobry był.
  • Do krolika z warzywami z przepisu @draconessa
    Idealnie pasują kluseczki z dyni :))
    I pieczone buraki ;)
  • Dziękuję za wszystkie pomysły. Dziś któryś wyprobuje.
  • Na pierwszy ogień poszedł comber z królika według okrasy. Wydawał się łatwy w przygotowaniu.
    Wyszło twarde suche i wiorowate.
    Mężowi na szczęście smakowalo.
    Frankowi nie dałam bo za twarde.
    Pasztet w trakcie robienia.
  • Krupnik na mięsie z królika jest bardzo smaczny. Ja gotuję samego królika z dużą cbulą (całą) a potem dodaję marchewkę w słupki. Na 3 litry solę łyżką soli kamiennej. Wszystko musi być średni miękkie. Wyjmuje mięso, oddzielam od kości i kroje. Daję znowu do zupy. Zasypuję dziesięcioma łyżkami kaszy jęczmiennej (drobnej) i znowu do rozpęcznienia kaszy gotuję. Ważne- gotuje na bardzo małym ogniu i długo (cała zupa- 2 godz).
  • A jak wychodowac kroliki?
    @Savia , dzisiaj nam sie pomysl urodzil. Chcielismy koze, ale dzialka za mala trzebabylo na polko wyprowadzac.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.