Pieczenie warzyw

edytowano listopad 2015 w Kuchnia
.
«13

Komentarz

  • powiedz jeszcze tylko w jakiej temperaturze pieczesz te warzywa:)
  • edytowano listopad 2015
    .
  • Cukinie wydrążyć, miąższ wymieszać z czosnkiem, passatą, marchewką, posypać serem, zapiec.
    Papryki wydrążyć , nakłaść jaglanki z warzywami, posypać serem , zapiec.
    Z cebuli wyciągnąć środek, posiekać z pieczarkami, poddusić, dodać koperku, włożyć do cebuli, posypać serem, zapiec.
    Korzeń pietruszki przeciąć wpół, w misce wymieszać z miodem, oliwą i przyprawami, upiec.
    Czipsy z jarmużu - suuuper, jarmuż umyć, wysuszyć w wirówce, porwać, te nerwy grubsze wyrzucić, w misce wymieszać z oliwą i przyprawami na ostro, upiec na blaszce.
  • Czipsy brzmia smakowicie!
  • Są super tylko uwaga z ostrymi przyprawami bo chłoną bardzo.
  • , przez Ciebie przestanę wchodzić na forum!

    Jestem głoooodnaaa...
  • pyszności! robię bardzo często blachę różnych warzyw, jesli piekę mięso. ostatnio były ziemniaki,marchewka, pietruszka, czosnek i pieczarki polane oliwą z przyprawami

    tylko obieranie dyni na frytki mnie wkurza ;-)
  • , ajlawju.
  • edytowano listopad 2015
    .
  • u nas hitem są pieczone ziemniaki. Na szybkiego w delikacie lub w przyprawie do ziemniaków.
    Jedzą z sosem majonezowo-keczupowym.
    Mogliby codziennie.
    I pieczone buraki.
  • Brukselke pieke. Oliwa, sol, do zaroodpornego naczynia i na 180, az zmieknie. Dlugo sie piecze.
  • Ziemniaki, cukinia, kalafior, brokuł, czy fasolka polana oliwą z dodatkiem czosnku, soli, przypraw różnych jakie kto lubi i posypane parmezanem albo granna pandano.
  • U nas hitem jest mix ziemniaki + marchewki +dynia. Wszystko w kawałki i tak jak pisała , obtoczone w oliwie z ziołami, cebulą i czosnkiem.
  • A trzeba mieć zamykane naczynie? Nigdy nie piekłam dyni, a juz kilka razy słyszałam, że dobre :)
  • U nas też zapiekane ziemniaczki b. często na obiad. Jak na bogato to z jajkiem :)
  • edytowano listopad 2015
    .
  • Zamykane lepsze bo sie nie wysusza. Ale mozna folia aluminiowa przykryc i tez zamnkniete :-)
    Podziękowali 1Agnieszka88
  • Cebula to z pomidorami i papryką dobra. Albo papryka pieczona faszerowana z ryżem i pieczarkami a u góry z serem. Mniam.
  • Odkąd upiekłam kalafiora, nikt już nie chce jeść gotowanego :) pycha!
  • ja uwielbiam pieczoną cukinię faszerowaną mielonym bolonese posypaną serem ółtym.
    Pychotka
  • Kalafior, kapusta i brukselka u nas są zjadane głównie surowe. Często ukradkiem. Tak samo marchewka i brokuły, i kalarepa. Potem mama myśli że ma produkty na obiad w domu a okazuje się że ma ogryzki.
  • Mam zepsuty piekarnik :((
  • @ Dzięki za wątek i super pomysły kulinarne
  • U nas też pieczone warzywa od września przynajmniej ze 2 razy pieczone na tydzień,

    Polecam pieczone pory, wyśmienicie smakują.

    Ja, robię wersję dla każdego coś dobrego:

    por, papryka, cebula, ziemniaki, marchewka (nie zawsze) i kalafior.

    Na blaszce układam, pod koniec posypuję serem dla tych co nie są na w-o, czyli na część dzieci.

    Wcinamy wszyscy równo.

    Ale największy hit jest, jak przestygnie blacha i położę taką ogromną blachę pieczonych warzyw na stół i pozwolę dzieciom jeść z blachy prosto. Ileż Oni wtedy zjedzą tych warzyw! :)

    Pieczony bakłażan, dla mnie obojętnie czy faszerowany czy nie, uwielbiam. :)

    I szaszłyki robimy warzywne, dzieci też pochłaniają: ziemniaki, pieczarki, kalarepa, papryka, pomidorki koktajlowe oraz cebula. Sami nabijają, sami układają na blasze i zawsze jest im za mało ;).
  • A jakich przypraw dajecie do tej oliwy i czosnku?
  • To ja juz teraz pomyślę, co mam w spiżarni do zapieczenia. Te buraki mnie interesuja najbardziej, bo urodzaj buraków w tym roku...
  • @MonikaN a tą blachę czymś smarujesz? no i te pory to w jakiej temperaturze pieczesz?
  • @kitek, nie, ale papierem do pieczenia wykladam.

    Temperatura, 160 do max, ale mam zwariowany piekarnik, co piecze jakby 20 stopni wiecej za kazdym razem.

    I obserwacje prowadze, jak widze osmolone brzegi pora czy papryki, to zmniejszam grzanie o troche.

    30-45 minut i gotowe.

    a same pory, to na nizsza mozesz dac, bo one sie lubia przysmalac. 160 powinno byc ok i obserwacja :). pory w kawalki na 4 cm mniej wiecej.
  • Ależ smaczny wątek!
    A ja do tej pory tylko ziemniaki zapiekalam :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.