Coś dobrego z ciecierzycy. Przepisów nowych, sprawdzonych pragnę i pożądam :P

Ciecierzyca za mną chodzi. Mam na nią smaka (I nie, nie jestem w ciąży).

Szukam sprawdzonych przepisów na dania z ciecierzycą. Dania obiadowe, śniadaniowe i kolację.
Ze szczególnym uwzględnieniem przypraw, jakich używacie.
«1

Komentarz

  • Kumin pasuje do ciecierzycy. I kolendra i gałka muszkatołowa.
  • My bardzo lubimy taką zapiekankę
    http://ammniam.pl/aromatyczna-zapiekanka-warzywna/
    tylko ciut mniej przypraw daje bo dzieci nie lubią pikantnie
  • @Katarzyna - kumin i kolendrę uwielbiam (rodzinie pozostało uwielbiać wraz ze mną), gałkę też lubię :)
  • @czekolada
    wybróbuję - tylko pytanie: z proporcji podanych w przepisie wychodzi porcji dla ilu osób?

    bo u mnie 6 osób w domu
  • U nas hummus rządzi. Uwielbiam.
    I jeszcze takie danie obiadowe-kapusta pekinska w paski podduszona ze startą na grubych oczkach marchewką i pietruszką. I do tego ciecierzyca ugotowana. Sól i pieprz. Można dodać suszone śliwki. My to jemy z kaszą gryczaną niepaloną. Kapustę pekinską do tego zawsze kroję od grubszej strony.
  • Dla mnie ciecierzyca jest wciąż nieodkrytym lądem.
    Kilka razy przymierzałam się żeby zrobić humus i jakoś mi nie po drodze.
  • @Adela - zrób! Jak raz zrobisz to już nie przestaniesz.
  • Przy umiarkowanych porcjach wychodzi mi na 2 dni dla 2+2
    ale też moje dzieci jedzą dużo, więc to może być mało obiektywne :-?
  • Ja lubię jako nadzienia wszelkie:ugotowana, pokrychana krychaczką do ziemniaków albo widelcem, do tego cebulka przesmażona, duuużo,natka pietruszki,przyprawy, można dać ze 2 kartofle ugotowane.Super do krokietów albo pierogów. Też fajne są kotleciki z takiej masy tylko dodaję orzechy albo słonecznik.
  • nowego słowa się dziś nauczyłam KRYCHACZKA :) kocham polski! >:D<
  • Tej nie gadaj, nie znasz krychaczka?
  • no juz znam, od kilku minut ;)
  • W barze mlecznym obok rynku w Poznaniu pani pyta - pyrki krychane czy całe :D ?
  • pięknie! ale o ciecierzycy miało być, a się pyrki wdarły, choć w duecie też dobre :)
  • Eeee popodbijamy trochę ;) Ja też lubię ugotowaną i wymieszaną z przyprawami i oliwą ale to chyba wszyscy znają.
  • Jeszcze dobra jest pieczona w przyprawach, wychodzi dobra i zdrowa przekąska :D
    ale sama robiłam tylko raz i trochę mi się spaliła, więc nie podpowiem jak się robi, trzeba wyguglać
  • Ja czesto zamieniam soczewice na cieciorke, zeby zrobic cos, co sie nazywa majadra i jest najbanalniejszym daniem, jakie znam, a jednoczesnie bardzo smacznym. To jest z kuchni bliskowschodniej, ryz + straczki (ciecie lub socze) + duzo cebuli + odpowiednie przyprawy. Taka codzienna bida potrawa np. w Izraelu, kocham :x
    Gotujesz ryz, gotujesz namoczona wczesniej ciecie/socze. Smazysz, na oliwie lub na masle, jak wolisz, cebule pokrojona w piorka (oryginalnie na oliwie, ale kiedys dodalam masla i bylo ok). Powinna byc porzadnie obsmazona, a nie tylko drasnieta ogniem.
    W garnku mieszasz ryz, cebule i straczki. Doprawiasz - sol, pieprz, koniecznie duzo kuminu, papryka i koniecznie odrobina cynamonu. Mozesz dodac dodatkowe przyprawy, jak Ci podpasuja. Mozesz tez dodac do cebuli czosnek wycisniety przez praske.
    Na koniec obsypujesz wszystko zielona pietruszka, albo kolendra albo mieszanka obu.
    No i tyle, nawet wybredni i zdeklarowani miesozercy to jedza u mnie.
  • jakiego koloru ta soczewica?
    Nie lubie straczkow , moze mnie coś przekona. ..
  • soczewica jest rozna
    zielona - wymaga raczej namoczenia, wyrazisty smak, zwarta konsystencja
    nadaje sie najlepiej do curry, gulaszy, ryzu, odsaczona na pasztety, smarowidla

    czerwona - rozgotowuje sie w trymiga, w gotowaniu robi sie brejowata. Swietna do zup, np. tureckiej mercimek corbasi - jedna z moich ulubionych, gesta, przecierowa, aromatyczna, bardzo rozgrzewajaca w zimie. Tu masz przepis.

    gorska - brazowa, sredni czas gotowania, chyba najbardziej aromatyczna. Wersja pomiedzy, wiec i zastosowanie szerokie. Kilka dni temu zrobilam z niej zupe, bo jak mialam otwarta paczke gorskiej, to nie chcialam otwierac kolejnej, czerwonej. Chlop zjadl trzy talerze i powiedzial, ze lepsza nawet. Tylko po zblenderowaniu ma kolor wyjatkowo nieszczegolny, wiec polecam mocne obsypanie np. natka pietruszki albo kolendra ;)

    Cieciorka to takie zoltawe kulki, do grochu optycznie podobna. Najbardziej klasyczne zastosowanie hummus, falafel, skladnik salatek, obiadowo skladnik wszelkich tahini i gulaszy arabskich (z miesem i bez).
  • @Aga , ja wiem, pytałam o soczewice do twojego dania :-D
    u mnie dziś tez soczewicowa zupa na obiad, udajaca grochowke
  • Zielona, chociaz ja podmieniam chetnie na cieciorke. Mozesz sprobowac obu wersji i zobaczysz, z czym Ci bardziej smakuje.
  • Ok , spróbuję. Widziałam tez żółtą w sklepie.
  • Zolta bedzie podobna do czerwonej. Zolta, pomaranczowa, czerwona - moim zdaniem wiele sie nie roznia, odcieniem najbardziej.
  • Robilam kilka razy chleb na drozdzach z dodatkiem ciecierzycy:http://zmodrzewiowejchaty.blogspot.com/2013/07/chleb-pszenny-z-ciecierzyca.html?m=0
    Ostatnio widzialam tez w sklepach mąkę z ciecierzycy Melvitu. Dodaję czasem do chleba na zakwasie.
  • wczoraj były kotleciki z cieciorki
    cieciorka ugotowana, wsadzona do blendera (na chwilę, żeby była taka pokrychana :P )
    do tego podsmażona na maśle klarowanym wegeta warzywna i pokrojone por, marchew... I trochę mąki kukurydzianej i oliwy, w rączkach formowałam malutkie kotleciki i na suchą patelnię teflonową.
  • Z maki lub z dodatkiem maki z ciecierzycy mozna zrobic pyszne indyjskie nalesniki czy tam chlebki z patelni. Mozna podawac je jako dodatek albo je nadziewac warzywami swiezymi, z patelni, curry warzywnym, polac ostrym sosem, uzywac do maczania w roznych dipach.

    Ja akurat uwielbiam straczki i czesto w mojej kuchni sluza do zastapienia miesa, jesli mialabym kupic mieso marketowe, nie wiadomo, jakiego pochodzenia albo po prostu zeby zmniejszyc spozycie miesa.
  • Ja robię pastę do chleba, ugotowana ciecierzyca + pokrojone suszone pomidory, doprawiam solą, czosnkiem, ostrą papryką, traktuję wszystko blenderem

    uwielbiam też na słodko: ugotowana ciecierzyca + namoczone wcześniej daktyle i garść dowolnych orzechów + kakao, zmiksować i gotowe! taki domowy zamiennik nutelli :D

    a dzisiaj była zupa http://www.weganka.com/2015/04/hiszpanska-zupa-z-ciecierzycy.html
  • Moje ulubione danie:
    Marchewka z ciecierzycą
    2 cebule
    4 duże marchewki
    ugotowana ciecierzyca
    słodka i ostra papryka
    zmielona kolendra (wg mnie konieczna)
    trochę cząbru
    pomidory (najlepsza passata, ale może być przecier)
    Cebulę pokrojoną na plasterki poddusić na oleju, dodać pokrojoną w słupki marchew (w tym daniu taka smakuje najlepiej). Trzymać na ogniu mieszając. Dodać ugotowaną ciecierzycę, pomidory, sól. Przykryć, trzymać na ogniu do miękkości marchewki. Doprawić paprykami i kolendrą. Jeśli dodajemy przecier, to warto go troszkę rozcieńczyć wodą z gotowania ciecierzycy lub zwykłą wodą.
  • Placuszki z soczewicy lub ciecierzycy

    Banalnie proste i naprawdę smaczne
    Ugotowaną soczewicę potraktować niedokładnie blenderem (jak się lubi grudki, lub jesli nie przeszkadzają)lub zmiskować do gładkosci. Dodać uduszoną posiekaną drobniutko cebulkę i przyprawy-mnie najbardziej "podeszły" te orientalne: kmin rzymski mielony, troszkę curry, odrobina cynamonu.
    Jeśli będzie za gęste "ciasto" dodać nieco wody. Jajko nie jest niezbędne, ale jeśli ciecierzycy jest sporo, można dać (przy małej ilosci będzie lejące się ).
    Smażyć na rumiano, można podawać z czym się chce-ale ja zawsze same, np z ulubionymi sosami

    Z soczewicy (zielonej)robię takie same, tylko trzeba ją miksować gorącą, przyprawianie i smażenie jak ostygnie

    Kiedyś robiłam placuszki z dodatkiem namoczonych rodzynek (ale nie były na słodko, tylko bardziej "orientalnie"-indyjsko przyprawione) ale nie zachwyciły mnie, za to gosci tak
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.