Placki, placuszki na słodko i na wytrawnie

Placki, placuszki

na obiad, na śniadanie, na kolację i na podwieczorek.

U mnie:

Placuszki z jabłkami
(w kawałkach bądź startymi)

Z kawałkami: małe kawałki jabłuszka, mieszamy do ciasta.
Ze startymi: ścieramy jabłka prosto do ciasta i mieszamy.

(robiłam z innymi owocami: banany, maliny, śliwki, gruszki, moi nie chwycili, z jabłkami jedzą tylko).


Placuszki na wykwitnie z serem:

ser,
mąka,
mleko,
jajo,
łyżka przecieru pomidorowego

Mąka, jajo, mleko i ser starty do miski, wymieszać, dodać przecier, wymieszać i smażyć.
Pycha! Smakują jak pizzerki, pachną pizzą.
Można dodać jeszcze grzyby, uprzednio przysmażone.
Myślę, że cebulę też można dodać.
I może zioła prowansalskie, albo przyprawę do pizzy.

Ultra szybkie i pyszne danie na ciepło.

Dorobić sos czosnkowy i po prostu można się zajadać.

A Wy jakie robicie placki?

Robicie szpinakowe? Taki pomysł mam na następny raz :).

Komentarz

  • Z mąki ciecierzycowej z cebulką, takie orientalne. Bezbezbez. Ostatnio nasze ulubione.
  • Kuzynka podrzuciła mi przepis na tzw "ruskie serniki"
    1 kostka twarogu
    2 jaja
    1 łyżka cukru
    4 łyżki mąki pszennej (mąki może trochę więcej to zależy od zwięzłości twarogu)
    Wszystko pognieść widelcem, wymieszać i smażyć na oleju jak nasze racuchy.


    moje dzieci uwielbiają
  • A te placki rosyjskie to sie "syrniki" nazywają.
  • Najlepsze są robione przez moją mamę :) od zawsze na kwaśnym mleku ah mniam:)

    mleko mąka jajko soda cukier i olej do smażenia o proporcje nie pytajcie od 7 lat robie je sama i nigdy mi nie wyszły tak pysznie.
  • Fajnie, super!

    Jeszcze podajcie!

    Serowe moga udawac pierogi z serem, mialabym luz w temacie pierogowym ;).

    Z maki ciecierzycowej tez calkiem fajny pomysl.

    Cukiniowych nie tkna, dyni takoz.

    Z jabkiem w plastrach moga byc ladne, faktycznie.

    @uJa i co potem z tymi plackami? z czym podajesz? suche?
  • Suche:) i dla moich dzieci bez jabłek bo wydlubuja.
    Dobre są z dżemem, cukrem pudrem a najlepsze chyba z gęstym kwaśnym jogurtem takim jak grecki.
    Ale w moim domu zawsze były suche.

    A ciasto do smażenia ma być bardzo gęste, wtedy fajnie rośnie.
  • uJa, ale podałabyś choć przybliżone proporcje, co? :)
    bo przepis brzmi bardzo zachęcająco
    czy zamiast kwaśnego mleka nie mógłby wystąpić kefir?
  • Wydlubuja jablka? toz to najlepsze w tych plackach ;).

    Dzieki!
  • Sodziaki, mniam! Moja babcia je robiła w wersji ciasta do rozwalkowania.
  • Kubek kefiru/ kwasnego mleka , 1 jajko, pół łyżeczki sody, cukru ile się chce, pół szklanki powinno wystarczyć. Mąki ile wejdzie :) hahaha i tu jest właśnie klucz; ) ma to być gestsze niż gęsta śmietana, łyżka ma w tym stać. , jak się daje łyżką na patelnie to powinno z niej ledwo co spływac (ja pomagam sobie palcem)
    Smażyć na oleju.
    U nas robią za śniadanie, drugie danie lub deser; )
    Smażyć ma 2 patelniach na jednej nie ma sensu.
  • I cóż to właśnie one w zeszłym roku skusily mnie do przerwania diety 4bez;)

    Teraz podobnie dietuje dlatego nie jeżdżę do mamy bo one na pewno tam gdzieś czatuja; )
  • Najszybsze "placki" śniadaniowe

    Ubić pianę z białką
    Zółtko zmiksować z połówką banana*, drugą połówkę banan drobno pokroić - można całego zmiksować
    połączyć wszystko razem w miarę delikatnie
    smazyć na odrobinie masła, na sam konież smażenia podlewam odrobiną soku z pomarańczy

    ja jem z jogurtem greckim, z owocami - np. świeże truskawki w sezonie etc

    *banan średniej wielkości
  • Najszybsze? :)) Najszybciej wymieszać jajko z mąką i czymś.
  • ja robie jaglane lekko zmiksowana kasza jaglana plus jajko trochę mąki i mleka
    mogą byc też gryczane j.w.
    kiedyś zrobiłam z mąką z jadalnych kasztanów i malinami ale to musi być sezon były cudowne
  • Ja ostatnio zrobiłam z kaszy pęczak (zblendowanej), dyni (ugotowanej), kefiru, jajka i mąki - czyli z tego, co akurat miałam pod ręką. Dobre były.
  • W sezonie: starta cukinia, tarty ser, jajo, maka, przyprawy. Moi jedli tez z tarta marchewka.
    I jeszcze placki ziemniaczane z dodatkami - papryka, cebulka, kielbaska i serem w srodku. O rany, nie zasne teraz...
  • @Dorotak, po co masz spac? zrob sobie plackow i sie porzadnie najedz! Moze male tego potrzebuje!

    :)
  • Dziś na śniadanie zrobiłam syrniki, bardzo wszystkim smakowały, dzięki za przepis! Jutro przetestuję sodziaki :)
  • O jaki mily temat.
  • Dziś były sodziaki, wyszły bardzo smaczne! Polecam. Do tej pory nie znałam tego sposobu na uzyskanie puszystego ciasta. Jak racuchy.
  • Monika, co Ty... smażone nie przejdzie, ani rano, kiedy mniej mnie mdli, ani po torrecanie, smażone nie dla mnie...


    ale ten org się ostatnio zrobił... widzę same kuchenne wątki...
  • Swieta ida ;)

    Zimno
    jesc sie chce!
  • mój syn czasem robi na śniadanie takie zwykłe amerykańskie pancakes , szybkie są i smaczne
  • Zrobię dziś syrniki, ciekawa smaku jestem:)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.