Kasza jaglana i inne

To nie jest prowokacja.

To jest zapytanie.

Mam taką myśl, by zamiast kutii zrobić jakiś inny deser na wigilię. Musi być bezglutenowy i jakiś... jadalny.


Więc o sławionej jaglance na słodko pomyślałam, a nigdy jej nie robiłam.

Komentarz

  • Ja robię kutię z brązowym ryżem zamiast pszenicy. Bezglutenowa jest i smakuje OK.
  • Pewnie, do maku pasuje, mak z bakaliami i miodem coś jak do makowca wymieszałabym z jagłą ugotowaną, podejrzewam, że byłoby pyszne!
  • moje dzieci jedzą ugotowaną na sypko z dużą ilością posiekanych owoców suszonych z dodatkiem rozdrobnionych orzechów - już trzeci raz taki wigilijny deser życzą dostać ;)
  • Z tego co kiedyś czytałam w necie jagły to chyba coś w rodzaju kutii na bazie kaszy jaglanej
  • To jak robicie kutię?
  • U nak kutia jest zawsze z pszenicą, makiem sparzonym i zmielonym 2 razy, miodem, rodzynkami, migdalami i orzechami laskowymi.
  • Czytam opisy gotowych mas makowych w internecie i mi niedobrze.


    Chyba się łamię i zrobię sama.
  • pewnie że zrób sama, jak kupisz mak od razu mielony, to sama przyjemność, a jak trzeba zemleć, to maszynką elektryczną nawet pięciolatek daje radę :)
  • Nie mam maszynki.

    Chyba kupię mielony, właśnie się dowiedziałam, że istnieje taka możliwość.
  • Mak można też potraktować malakserem :)
  • A ten mielony, to jak długo się gotuje? Bo ja maszynkę mam, ale nie lubię tego babrania się z makiem trzykrotnie mielonym.
  • Piszą, że wystarczy sparzyć.
  • takie coś mi fb wynalazł:

  • Skoro można z brązowym ryżem, to przy tym zostanę.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.