przepis na sernik co zawsze się udaje poproszę!

jak w temacie :) próbowałam parę razy i zawsze było coś nie tak....w tym roku robie kolejne podejście :)
«1

Komentarz

  • sernik @Odrobinka jest wspaniały,zawsze się udaje i szybki ,gdzieś był ,może ktoś ma na pc ,jak nie to spróbuję wieczorem napisać.
  • ja robię w g przepisu babci
    10 jajek
    1 kg twarogu dobrze zmielonego
    1/2 kostki masła
    3/4 szkl.cukru
    1łyżka mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy/esencja waniliowa
    ew.rodzynki

    Utrzeć żółtka z cukrem, dodać twaróg i rozpuszczone(ew.bardzo miękkie) masło,esencję waniliową, mąkę - zmiksować. Delikatnie połączyć z ubitymi białkami, piec godzinę w 180stopniach.
    Podziękowali 1Monira
  • @AB, myslisz,ze uda sie z sera z wiaderka?
  • tak :)
    właśnie taki jem:P
    w tesco był ser w promocji:P
  • to się zabieram:)
  • Ten sernik teściowej ;) zawsze się udaje i jest najszybszy do zrobienia
    czas wykonania ok 10min ( najbardziej pracochłonne to wyciąganie sera z opakowania)

    3/4 kostki margaryny
    1 lub 1,5 szklanki cukru
    6 jajek
    włożyć do robota kuchennego/ malaksera z nożami tnącymi( ja tak robię) - zmiksować
    dodać

    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżeczki grysiku
    łyżkę rumu lub kilka kropel aromatu rumowego
    kilogram czyli 4 kostki twarogu półtłustego (z Biedronki :) zielona łąka) - uwaga ser z wiaderka nie nadaje się do tego przepisu
    zmiksować na gładką masę (mogą być drobne grudki - nie szkodzi)
    dodać rodzynki jak ktoś lubi

    wlać masę do wysmarowanej i posypanej bułką tartą okrągłej formy (dużej)

    piec ok 50min na ok 190stopni - lub aż będzie złotobrązowy

    ZAWSZE WYCHODZI I JEST PYSZNY- smacznego
    ps wersja świąteczna lux-polewa czekoladowa na górę + płatki migdałowe
    :)
  • mam pytanie, bo mam ser we wiaderku...ale właśnie pokapowałam, że ma ważność do 23.12. czy jak upieke sernik np.22.12 to będzie dobry np. do 25.12?
  • Nie ryzykowałabym - z sera zrobiłabym coś wcześniej, a na świąteczny kupiła nowy, ewentualnie upiekłabym sernik wcześniej i zamroziła.
  • Ja ser tez mrozilam i sernik z odmrozonego wychodzil tez super.
    Mam taki przepis na sernik na kremowce... Wrzuce w wolnej chwili, to moj hit odwielu lat...:-D ale mi sie jesc zachcialo...
  • Hihi. Kiedys kupilam 5 kilogramowych wiaderek twarogu wazne do jutra. W takim sklepie przy akademiku. Kazde wiadro 2.99 zl. Caly akademik 2tyg jadl potem nalesniki z twarogiem, makaron z twarogiem.. A ja pieklam serniki:-D nikt nie mrozil. 'termin to tylko sugestia';-)
  • ..niby tak ale zależy od produktu....serki grani z biedronki wielokrotnie dzień przed terminem były już zepsute.....
  • edytowano grudzień 2015
    kiedyś w przypływie bólu po zatruciu zęba, jak tylko wbiegłam do domu to łyknęłam przeciwbólowy....jak doszłam do siebie to zobaczyłam, że już 6 miesięcy po terminie.... żyję i mam się dobrze :)
    Podziękowali 1Ojejuju
  • edytowano grudzień 2015
    to ja mam pytanie.
    Myślicie że mogę upiec sernik teraz i go zamrozić i wyjąć przed Wigilią? Czy straci coś na walorach smakowych?


  • dawałam gotowany kiedyś: zawsze się udaje.
    Pieczesz biszkopt. Wystudzony rozcinasz i wlewasz masę serową. Przykładasz drugi placek na górę i polewasz np. czekolada lub czymś co lubisz.
    Masa serowa:
    do gara:
    kostka masła,
    kilka jajek (bez jajek też można od biedy ;) )
    cukier ile chcesz
    jakiś zapach - najlepiej rumowy lub migdałowy
    kg mielonego sera lub serek z wiaderka np. marketowego.
    Podgrzewasz mieszając aż się gładka masa zrobi.
    jak zagrzane dość mocno wlewasz dwa-trzy budynie rozpuszczone w odrobinie wody lub mleka jak możesz. Wsypujesz bakalie jak lubisz.
    Wszystko wymieszać aż zacznie budyń gęstnieć i wylać gorące na rozkrojony placek i przykryć drugim jak pisałam wyżej.
    Poczekać aż wystygnie.
    najlepszy następnego dnia i z doświadczenia powiem, że z lodówki smakuje lepiej ;)


    nie ma opcji by się nie udał. Roboty niewiele - można dzieciom przynajmniej pierwszą część zlecić.
    Jak nie masz biszkopta albo nie chcesz można wylać na kruche lub krakersy. ino kruche na podstawie warto z masłem wymieszać pokruszone
  • chyba mozesz :)

    mrozilam makowiec i ciasto czekoladowe.

    wydaje mi sie, ze z kremowymi ciastami moze byc problem, ale z takimi jak jablecznik, piernik, sernik powinno byc ok.
  • przepis na sernik wiedeński z Kuchni Polskiej,
    Robię bez spodu.
    Mniam.
    :)
  • torty też mroziłam. Z dobrym skutkiem po rozmrożeniu
  • edytowano grudzień 2015
    @Dorotak z reguły piekę z zamrażanego sera a jeśli jest dużo innych ciast i widzę że nie zjemy to mroze znów gotowy.

    W smaku ok
    Ew moze byc bardziej kruchy po rozmrozeniu
  • @Engi "Sernik teściowej" właśnie stygnie i za chwilę będzie polany i omigdalony ;)

    Skusiłam się =P~
  • 10 jajek! :O
  • Lubię francuski sernik. tylko 4 jajek, serek homogeneizowany, i wychodzi taka chmurka...
  • @Isako, dasz przepis? Nie robie serników, ale mąż lubi, mogłabym zrobić.
  • Tarte au fromage blanc. =P~

    Kruche ciasto.

    4jajka
    1kg serka homo ( :D ) (biorę 20% tłuszczu)
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    +/- 100g cukru (daję zawsze mniej)

    żółtka + cukier => do białości
    dodać:
    1) mąkę
    2) serek
    3) budyń (w proszku)
    na końcu delikatnie dodać białka ubite na sztywną pianę

    1H00 bądź 1H15 w piekarniku 185 stopni (th. 6)
    Trzeba pilnować.
    Nie zaglądać zbyt często by powierzchnia nie pękła.

    Wiem że niektórzy dodają sok pół cytryny. Ja tego nie robie.
  • Dziękuję. Spróbuję w prodiżu. Jeszcze tylko znajdę przepis na kruche ciasto.
    Jak wyjdzie zacznę robić serniki dwa razy do roku.
  • @MamaKredka - i jak smakował ? Powinnam dodać żeby piec go dzień wcześniej, jest wtedy lepszy.
  • czy ktoś próbował w prodiżu?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.