Wątek bezglutenowy

Pozwolę sobie założyć powyższy wątek, bo znalazlam tylko watek 3x bez i bardzo ciezko sie przez niego przekopywać w poszukiwaniu bezglutenowych przepisów. Gdyby juz był podobny, prosze o odesłanie.
Temat dla nas aktualny niespodziewanie od wczoraj, w badaniach u starszego synka wyszla nietolerancja, mamy odstawic gluten na 6-12 miesiecy. Jako ze jestem kompletnue zielona w temacie i na ten moment cięzko mi sobie wyobrazić życie bez glutenu, będę wdzięczna za wszelkie porady, linki i przepisy.
Podziękowali 1Odrobinka
«1345

Komentarz

  • Może napisz na co przepisy najbardziej Cię interesują albo czego najbardziej sobie nie wyobrażasz ;)
  • Najbardziej chyba brak kanapek mnie przeraża :) Piekę od kilku lat chleb na zakwasie żytnim z żyta głownie i bez pszenicy, no i mój domowy mega zdrowy chlebek też odpada! Pytałam dziś w kilku piekarniach o pieczywo bezglutenowe, nigdzie nic nie mieli na już, a tylko w jednej na zamówienie, z czego część z tego pieczywa bezglutenowego była z owsem, co mnie zdziwiło.
    Na śniadanie zawsze jedliśmy płatki - owsiane lub jaglane. No to jaglane nam zostały.
    Ale na kolacje to zawsze jakieś kanapki były. Albo do wzięcia na poza domem. Więc jak byście mnie poratowały jakimś przepisem na pieczywo bezglutenowe, to byłoby super.
    Nawet nasza ukochana przyprawa "jarzynka z solą morską", której używaliśmy zamiast soli, odpada! Jak żyć? Młody (5,5 lat) niepocieszony i wściekły na doktora, zapowiada, że będzie zajadał olbrzymie ilości glutenu.
  • I na czym to pieczywo ewentualnie mam robić? Drożdze tylko czy też istnieje jakiś zakwas bezglutenowy?
  • Przetestowałam różne pieczywa bezglutenowe i na chwilę obecną wchodzą mi dwa rodzaje:

    chlebek Kasi Gurbackiej
    http://gurbacka.pl/przepis-na-bezglutenowy-cienki-chleb-z-chia/

    smakuje mi ze wszystkimi możliwymi dodatkami: jajko, twaróg, dżem, wędlina, ser, pasztet.

    bułeczki na gotowej mieszance Schaar:
    http://www.olgasmile.com/bulki-bezglutenowe.html
  • Dzięki, przeglądam tę stronę Gurbackiej i muszę przyznać, że dla mnie mocno wywrotowe poglądy głosi, np. że zjedzienie 2 kromek z mąki pszennej pełnoziarnistej podnosi poziom cukru we krwi bardziej niż 6 łyżek białego cukru. Albo że większość osób TYJE na diecie bezglutenowej. Istnieją badania, które pokazują, że 81 % osób, które rozpoczęły dietę bezglutenową w ciągu 2 lat zwiększyło swoją wagę nawet o 15 kg!
  • Ja mysle,ze sporo cukru jest w chlebie pszennym po prostu;-)Nie wiem jak w polskich bochenkach ale tutaj jest sporo...
  • A to, że na jabłkach też może być gluten to prawda? Że są powlekane natryskowo płynem zawierającym skrobię zbożową? W tym momencie zanim przejdziemy na dietę naprawdę bezglutenową, to minie parę miesięcy popełniania przeze mnie błędów. O ile dieta 100% bez glutenu jest w ogóle możliwa...
  • Ja piekę chleb gryczany z bloga olgasmile. Niestety jak każde pieczywo bezglutenowe jest smaczny tylko w pierwszy dzień.

  • Ten groźny cukier pszenny o IG wyższym niż sacharoza to amylopektyna A. Organizm błyskawicznie trawi ją do glukozy. Sacharoza to jednak dwucukier zbudowany z glukozy i fruktozy która ma niski indeks glikemiczny.
  • No właśnie ja dlatego nie piekę już chlebów gryczanych. Strata surowców i czasu. No i smakowo średnio mi wchodził.

    Mąkę gryczaną za to dodaję do kopytek i wychodzą super.
  • uwielbiam racuchy z jabłkami z mąki gryczanej, sa fajnie chrupkie :)
  • Przepyszny chleb jaglano-gryczany udało mi się kupić z małej eko-piekarni.
    Cena powalająca, 14 zł/bochenek z małej keksówki.
    Ale jadłyśmy z córką 4 dni krojąc cieniutkie kromeczki, córka do szkoły brała dodatkowo.

  • mój syn lubi gryczany na zakwasie

    a tycie... na jakiej grupie te badania robili? bo np. mój syn przed dietą mając lat 6 ważył...14,5 kg, czyli mniej, niż mój obecny dość szczupły 3-latek. Jak badają ludzi wyniszczonych przez zespoły złego wchłaniania z nietolerancji glutenu, to jasne, oni tyja. Ale raczej powinni ;)
  • a, młody lubi też chleb balvieten-u, dostępny w biedronce. Skład szału nie robi, ale młody mówi, że "jest prawie jak zwykły"; no i często gofry zamiast chleba, z jakimś serkiem kozim i dżemem bez cukru...
  • Spróbujcie najpierw mieszać bezg. ciasto chlebowe na zakwasie z mixem chlebowym schar. Pol na pół. Ten wychodzi najbardziej podobny do zwykłego chleba
  • Piekłam gryczany na bezglutenowym zakwasie i nadawał się do jedzenia przez kilka dni.
    Na szybko, to bułki drożdżowe z MixuB firmy Schar. Zdrowe szczególnie nie są, ale dla odmiany czasem można. Tyle, że one do spożycia tylko w dniu upieczenia, jak poleżą, to się robią paskudne. Ewentualnie można mrozić na świeżo.
    Dobrą strategią jest odchodzenie od spożycia kanapek, gdy można je zastąpić czymś innym. Np. z bezglutenowych naleśników można zrobić fajne roladki z różną zawartością (serek, łosoś, pasta warzywna), różne placki bezglutenowe można smażyć i jeść zarówno na ciepło, jako placki, jak i na zimno, jako podstawę kanapki - np. z pastą z makreli, z warzywami, z łososiem, czy z czym tam kto lubi, AB wspomniała o gofrach, które też mogą zastąpić kanapki (my dodawaliśmy do ciasta drobno posiekaną szynkę i jedliśmy z sałatką porową).
  • a gofry to jak robicie?
  • na oko...
  • gofry robimy za pomocą syna. możemy spytać o przepis, jak go spotkamy.
    Podziękowali 1Cart&Pud
  • o to będę wdzięczna, bo nie tyle mnie interesuje technika wykonania co użyte w procesie produkcji produkty ;)
  • jajo, woda, mleko roślinne, olej, mąka gryczana, jaglana, mix schar, sól, cukier
  • Dziś zagęściłam sos do spagetti po bolońsku mixem ScharB. Świetna konsystencja wyszła. Idealnie gładka. Wcześniej zagęszczałam mąką ryżową ale sos miał konsystencję lekko grudkowatą i często musiałam miksować.
  • @AB a jaką konsystencję ciasta należy uzyskać?
  • trochę gęstsze niż naleśnikowe, jak na racuchy mniej więcej.
  • Dla syna czasem robię gofry skoncentrowane na samych żółtkach, troszkę mleka owsianego, masło klarowane lub tłuszcz kokosowy, mix mąk bezglutenowych i dojrzały banan dla słodyczy i wilgotności. Gofry na samych żółtkach są niestety zbyt suche. Często podaję mu pokruszone i zalane mlekiem ryżowym.
  • Czasem zamiast mleka i banana dodaję nieklarowany sok jabłkowy.
  • Kupilam dzis troche produktow bezglutenowych w Leclercu, rotawirus chlopakow zmogl i nie mam glowy do eksperymentow z gotowaniem. Otworzylismy jeden rodzaj pieczywa i... jest okropne w smaku i strasznie sie kruszy. M nie bardzo chce to jesc, zawsze byl wybredny, a teraz jeszcze ta dieta. Zreszta, jak takie chleby paczkowane mają terminy ponad 2 miesiace, to co to za zdrowa zywnosc... Czy kazde pieczywo bezglutenowe jest takie okropne? Jak sie juz ogarniemy z choroba, to chce poprobowac sama cos upiec, przegladalam przepisy na blogu Olgi Smile i mam jeden jaglany na oku, ale zniecheca mnie to, ze ona czesto uzywa jakichs dziwnych wynalazkow niedostepnych w zwyklych sklepach, typu babka płesznik czy nasiona chia. Jedziemy na kilka miesiecy na wies i bede miala w zasiegu tylko kasze jaglana i gryczaną.
    Ech, cieszylam sie, ze synek nie ma nietolerancji laktozy, bo duzo jadamy nabialu, ale widzę, ze dieta bezglutenowa jest jeszcze bardziej klopotliwa, bo trzeba wykluczyc o wiele wiecej produktow...
  • Z Olaga Smile polecam chleb bezglutenowy z ziołami, nawet jak mi się źle upiekl to okruszka nie zostało.
    Gdzies pamiętam przepis na gofry z namoczonych płatków owsianych zblendowanych
  • Owies u nas odpada, tak powiedzial gastrolog.
  • @Aniuszka
    babka płesznik czy chia są dostępne w prawie każdym markecie - chyba nawet w biedronce, w e.leclerku, tesco, auchan na 100%
    chleb pakowany raczej każdy jeden w dotyku przypomina gąbkę kuchenną i mniej więcej w smaku podobny, choć gąbki jeszcze nie jadłam :))
    ja robię tosty z tego chleba, wtedy jest jadalny :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.