Domowe kiszonki

Wracam do kiszenia różnych warzyw. Kiedyś robiłam np. kiszoną marchew, kalafiora, pietruszkę. Bardzo mi smakowały takie warzywa. Kisić można wiele warzyw i owoców, proponuję więc wpisywać swoje przepisy, przemyślenia i pomysły w tym wątku.
Podziękowali 1Adela
«134

Komentarz

  • o to ja poproszę bo tylko kaspustę kisiłam do tej pory.
    Podziękowali 1Ewasz
  • ja też chętnie poczytam i w przyszłym roku spróbuje, moi teście kiedyś kisili grzyby, ale potem trzeba je szybko zjeść, mąż mówi że w Szwecji ulubione danie to kiszone śledzie, ale dla nas raczej nie zjadliwe :)
    Podziękowali 1Ewasz
  • edytowano listopad 2016
    Podoba mi się pomysł ususzenia korzenia chrzanu, dzięki temu można mieć przez całą zimę dodatek do kiszonek.
    Dziś zrobiłam kiszonki:
    1 słój: w talarkach warstwy marchewki, pietruszki i różyczki kalafiora. Dodałam czosnek, kolendrę, zielony pieprz, jałowiec i gorczycę. A, jeszcze 2 goździki.
    2 słój: talarki marchewki, pietruszki, buraka i troszkę różyczek kalafiora. Dodatki jw.
    Dodatków mało, bo nie byłam przygotowana i robiłam na szybko. Zalane gorącą solanką (1 czubata łyżka na 1 l wody).
    Jutro chętnie zrobię brukselkę, zastanowię się nad dodatkami. Czytałam też o kiszonej dyni, więc pewnie też się skuszę.


  • kimchi :-)
    Podziękowali 1Malgorzata
  • Miałam nadzieję, że się odezwiesz :-) Kimchi ciągle u mnie czeka na zrobienie.
    Podziękowali 1In Spe
  • warto, naprawdę warto
  • jako surówkę
    jako ostry kapuśniak
    jako placki
  • w jakimś wątku się chwaliłam...ale skoro powstał tematyczny to powtórzę:
    tegoroczne odkrycie - kiszona rzodkiewka!!!! PODBIŁA MOJE SERCE!!!!
    Robiłam identycznie jak ogórki małosolne i już po 2-3 dniach wyjadałam.
    Dopiero za którymś razem udało mi się doczekać rzeczywiście kiszonych.
    Minus - sezon rzodkiewkowy ograniczony...i nie udało mi się przechowywać za długo, bo potem się psuły...chyba, ze jest jakiś patent, o którym nie wiem...
  • edytowano listopad 2016
    no a składniki-marzenie
    kapusta, czosnek, cebula dymka, szczypiorek cienki , por, biała rzepa, papryka czerwona, marchewka, imbir etc
    ostatnio na 10 dużych kapust włożyłam 1kg chilli (kochugaru)
    trochę ostro było mimo, ze jesteśmy ekstremalni :-)
  • In Spe, a teraz krok po kroku dla robiących po raz pierwszy )
  • Niektórzy kiszą się we własnym sosie.
  • Bardzo ciekawy temat , kimchi zrbię chętnie i o marchwi i burakach poczytam. 
  • Kimchi kiedyś zrobiłam pod forumowym natchnieniem. Moim zdaniem, to było niejadalne (mówiąc delikatnie - nie przepadam za ostrym). Mój mąż do tej pory wspomina i doprasza się o powtórkę.
  • Weźcie napiszcie łopatlogicznie ile czego dać na 5-litrowy słój.
  • Mam straszną ilość selera 0 seler kiszony ? B)
  • Selera bym raczej zrobiła w słodkawej zalewie octowej, do sałatek.
    To co z tym kimchi? Wersję europejską proszę
  • Dawaj @"In Spe" 
    Przepis na kimchi 

    Jak na ostro to się już zasliniłam  :D
  • Po ostrym to ja mam randki z toaleta, niezyt przyjemne. Umiarkowanie ostre owszem, lubie. 
    Chyba kim chi nigdy nie jadlam.
  • Pod wpływem InSpe kimchi zrobiłam dawno temu i weszło na stałe do naszego menu. Obowiązkowo musi być na święta. Na początku níe mogłam dostać białej rzodkwi i zastępowałam ją peczkiem zwykłej czerwonej... Dawało to nie tylko wiecej ostrości, ale i charakterystyczny zapaszek był o wiele silniejszy. Córki domagały się, żebym słój z kimchi otwierała przy włączonym wyciągu. co do ostrosci -na 4 kg kapustki mam w przepisie od 0,5 do 2 szkl papryki gochugaru. Daję 2/3 szkl
  • A czy można użyć zwykłej papryki czyli?
  • zwykłej czyli w strączkach -Tak. Takiej w proszku to nie wiem, może tak ale pewnie mniej.
    Podziękowali 1Joanna i Bronisław
  • Kapusta z buraczkami -8 kg kapusty siekanej,1 kg buraków startych,3 marchewki starte, 1główka czosnku posiekana,2-3 ostre papryczki. 15-20 dag soli. Wymieszać, ubić, przycisnąć z wierzchu. pycha
    Podziękowali 2Ania D. Basja
  • Jak ukiśnie, to już tylko polać dobrym olejem i surówka gotowa. polecam do ryby
  • @"In Spe" 


    No dawaj 
    Bo akurat w Biedrze jest biała rzodkiew 
    Podziękowali 1Elunia
  • @Ojejuju, a podasz swój przepis na kimchi? Tak, jak Ty robisz?
  • Ja robie kimchi biale, bez ostrej papryki, albo z niewielka iloscia. Tez pyszne i dzieci chetnie jedza. Jestbprzepis na smakoterapii.
    1. kiszona sałata - to późną wiosną/latem. przepisz taki jak na ogórki. Można jeść jako małosolną ale równie dobrze smakuje jak już się "przekisi"
    2. zielone pomidory - obecnie słoik czeka na otwarcie, zakiszone z końcem października. Przepis jak na ogórki. Zostały po zbiorze i je wrzuciliśmy do słoika.
    Mamy jeszcze kapustę z marchwią i cebulą (dymką) z ubiegłego roku - jest tak kwaśna, że wykręca twarz ale jest smaczna, szczególnie przesmażona.

    Dziś widziałem u taty książkę "Sztuka fermentacji" - na szybko przejrzałem - generalnie można wszystko kisić :-)

    BTW - latem podczas ŚDM mieliśmy Koreańczyków - zajadali się kapustą kiszoną i ogórkami. Uprzedzono nas, że gustują w kiszonkach co się potwierdziło :-).
  • o nie :-)
    bo potem będzie na mnie :-)
  • oj tam! dawaj! my lubimy osssssstro :)
    Podziękowali 1madzikg
  • @"In Spe" 

    Weź mi tego nie rób 

    Plizzz Plizzz Plizzz 
    Rzodkiewki białe są w sklepie 
    Podziękowali 2Elunia madzikg
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.