Jak gotujecie żurek?

2»

Komentarz

  • Do żurku to jest najpierw zakwas potrzebny :smiley: 
    Czyli 2szklanki  ciepłej wody,szklanka mąki żytniej (typ minimum 720 ale im wyższy tym lepiej) ,ze 3 łyżki mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych),ziele angielskie,liść laurowy,ze 2 ząbki czosnku.
    Oraz najlepiej łyżka własnego zakwasu ale jeśli się go nie ma, to chociaż skórka z razowego chleba na zakwasie.
    Wymieszać wszystko w ok.litrowym naczyniu (może być słoik) i odstawić do ciepłego i ciemnego miejsca (np.do szafki kuchennej).Bez zakrywania.
    Dobrze jest co dzień do niego zajrzeć i zamieszać go,sprawdzić kwaśność oraz czy nie zapleśniał.
    Po około 10 dniach powinien być na tyle kwaśny,żeby zakwasić zupę.Jeśli nie-niech jeszcze się jeszcze  pokisi.
    A jeśli jest odpowiednio kwaśny to go zamknąć szczelnie i do lodówki.
    I dolewać do zupy.

    Jeśli się dodaje własny zakwas warto sprawdzać kwasność-mój pierwszy na zakwasie ukwasił się elegancko po 3 dniach.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.