Ziemniaki

edytowano 1 kwiecień w Kuchnia
Jakie odmiany ziemniaków lubicie jeść, kupować i czemu.
Która odmiana do czego się nadaje
Która uniwersalna ,a które nie nadają się nawet na pasze 
«1

Komentarz

  • @nowa te ktore mialas rok temu byly swietne. Te z tego roku mi tez smakuja, ale moje dzieci okreslaja je jako kukurydziane i mniej chetnie jedza.
  • @jan_u ,te same ziemniaki miałam i w tym i tamtym roku, 
    Ale teraz nie mam nasienniaka i jakieś muszę kupić
  • na wielkopolsce na piaskach to mają ziemniaki,przepyszne
  • Denar u nas niestety nie dostępny i muszę z żalem zmienić
  • @Elunia  piaski to i ja mam choć to nie wielkopolskie
  • no to musisz mieć pyszne kartofle
  • Nie znam się na odmianach ale my najbardziej lubimy takie, które po ugotowaniu i odparowaniu rozsypuja się i maja z wierzchu taką jakby perłowa otoczkę. 
    Natomiast np do sałatek kupuje tzw czerwone.
    Podziękowali 2nowa Monira
  • Ja lubię żółte, nie wiem jaka to odmiana, ale moja Mama pochodzi z Wielkopolski i zawsze mieliśmy ziemniaki stamtąd przywożone bo tylko one nam smakowały (żółte właśnie). Teraz znalazłam panią na targu, która też takie ziemniaki ma, więc się jej trzymam. Natomiast ostatnio żadne mi nie smakują - są jakieś słodkie - może zmarzły, a może teraz to już nie jest dobra pora i trzeba czekać na młode?
  • Niektóre odmiany a wiosnę zmieniają smak, tych żółtych też jeśli kilka odmian no tajfun denar vineta itd
  • N mi zjadł telefon miało być na wiosnę
  • w piątek mogę zapytać tej pani, jaką ona ma odmianę
    Podziękowali 1nowa
  • ja kupuję wyłacznie cypriana u znajomego rolnia
    Podziękowali 1nowa
  • Bardzo proszę i dziękuje
  • @nowa, jak dla mnie najlepsza jest Irga. I do gotowania ( rozsypuje się po ugotowaniu) i do placków i do babki ziemniaczanej. 
    Podziękowali 1nowa
  • Jeden z moich wykładowców na rolnictwie twierdził 10 lat temu, że w Polsce można sprzedać każdego ziemniaka, pod warunkiem, że się powie klientowi, że to Irga.
    ;)
    Podziękowali 2jukaa Bea
  • Katarzyna coś w tym jest, ale irga chyba to nie to co nowa i nomownicy chcieli by, przerabiałam żle mi się przechowywała 
  • Ja lubię kluski i placki, więc lubię irge, bryze i inne skrobiowe 
  • Z ziemniaków to ja najbatdziej kluski śląskie i kopytka  :)
  • I frytki :D 
    Podziękowali 1Malgorzata
  • a na to super etola, my kupujemy w tesco
  • Tajfuny sa naprawde grzechu warte. Moje ulubione. Pyszne do drugiego dania, nie rozwalaja sie. Pyszne do plackow ziemniaczanych(nie podchodza woda )i kopytek. W duzym sklepie spozywczym najblizej nas sprzedawane sa od lat podle, wstretne ziemniaki pastewne chyba, moja mama jak do mnie przyjechala kiedys, to ocenila fachowo i od tej pory sprowadzamy ziemniaki z dalekich stron, byle nie jesc tych pastewniakow.


  • irga to wczesne ziemniaki. Nie nadają się na przezimowanie
  • nowa powiedział(a):
    Katarzyna coś w tym jest, ale irga chyba to nie to co nowa i nomownicy chcieli by, przerabiałam żle mi się przechowywała 
    @nowa Irga przechowuje się bardzo dobrze. Jeśli zaczyna coś  gnić, to bardzo szybko ziemniak obstawiam i reszta obok nie gnije. A ogr łatwo rozpoznać, bo ma lekko różowa skórkę. Ale faktem jest, że w hurtowni za każdym razem mówią, że mają irge, obojętnie, jak wygląda ziemniak ;)
    Podziękowali 1nowa
  • No to jakie kupowac? Wieki temu jadlam dobre ziemniaki. Ja bardzo lubie, ale to co od dluzszego czasu kupuje to masakra smakowa. Ale nie zwracalam nigdy uwagi na odmiany. Ziemniaki to ziemniaki. Kupuje w biedronce, lidlu. Ale mam tez targ, tylko powiedzcie jakich szukac...
  • edytowano 1 kwiecień
    my kupujemy w marketach, ptrzymy na "podtytuły" do pieczenia, do zup i sałatek, na frytki.
    I jeszczee jest A. AB, B, BC, C  w za;eżności od zawartości skrobi.
  • W życiu nie z marketu! Tylko od chłopa. Każde będą lepsze niż marketowe. Cyprian albo lord
    Podziękowali 2Joannna annabe
  • u nas na wsi chłopa ni ma!
    Podziękowali 2Aneczka08 Bea
  • U mnie w domu krolowaly zawsze ziemniaki zolte. Dziadzio byl z Leszna wiec co jak co ale na pyrach sie znal B)

    Tak wiec upodobanie do zoltych, twardych odmian wynioslam z domu. Na biale ziemniaki moja babcia mowila "amerykany", bardzo mi sie to podobalo. Amerykany byly jasne  delikatne i sypkie. Ale z uporem maniaka trzymam sie zoltych.
  • @annabe, ;
    na targu wszystko smaczniejsze

    Podziękowali 3Aneczka08 annabe Hania
  • no ale nie ma chyba takich wszystkomających, co i do zupy/sałatki, na pure, na frytki, na kluski i do piecenia się nadały? między a a c różnica wielka!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.