Truskawki-przetwory

chce zrobić troszkę na zimę. Generalnie nie umiem, nie robiłam wiec potrzebuje jakiś propozycji co można fajnego z truskawek zrobić.

Komentarz

  • Wyszypulkowane, umyte zasypac cukrem, odstawic na noc. Puszcza sok. Rano sok zlewasz do innego garnka, jesli trzeba dosypujesz cukru, zagotowujesz, jak sa szumy to zebrac i sok do sloikow, butelek.
    Pozostale truskawki mozna albo zblendowac( i  wtedy masz gladziutki drzemik, bez farfocli) albo czesciowo zblendowac a czesciowo zostawic w calosci lub zostawic cale truskawki- wtedy powstanie konfitura. No a dalej: pogotowac troche calosc, jak trzeba- dosypac cukru, na goraco do sloikow i juz. Nigdy nie dodaje zadnego syfu w postaci zelfixow.
    Podziękowali 1Pipijo
  • ja od zeszłego roku robię w sposób "powolny" - nie dużo na raz 
    na największą patelnie wsypuję truskawki , większe kroję i posypuję cukrem 
    zagotowuję i gotuje ok 4 min , wyłączam 
    i tak kilka razy w ciągu dwóch dni 
    wychodzi pyszna konfitura truskawkowa z całymi owocami

    nie daję tak dużo cukru , jak mówią przepisy , jeśli chodzi o konfiturę ,ale jest pyszne


    Podziękowali 1madzikg
  • Ja tez konfitury j.w. + kompot (klade truskawek do wyparzonych sloiow, zalewam wrzatkiem z cukrem, pasteryzuje) i mroze truskawki. Male, podobnej wielkosci nadaja sie super na zime do galaretek, zblendowane w pojemniczkach 0,5l super do koktajlu czy sosu do pancakes, wieksze kroje przed mrozeniem, czasem dorzucam do kompotow i zup owocowych zimowych, czasem gotuje geste sosy do nalesnikow itp.
  • A mój kompot jeszcze prostszy - zalewam chłodną wodą leciutko osłodzoną, przecież ugotują się w czasie pasteryzacji :)
  • dobra, dzięki. to zrobię dżem, kompot i troszkę zamrożę. Ale najpier odmroze lodówkę.
  • Cukier w dobrze cieplej lub goracej wodzie latwo i szybko sie rozpuszcza i praktycznie pare razy zakrecisz lycha, w chlodnej trzeba sie troche wiecej omachac ;)
  • Hop. Jak Wasze przetwory? Ja sie moge pochwalic, ze zdobylam 20kg w dwoch ratach eko sreko bio truskawek za 3,5zl kg, narobilam sie jak goopsia, ale mam, mam! Dzem musze chowac szybko, bo dzieci by sie nie odkleily od sloikow..
  • I gdzie w końcu znalazłaś? :-)
    Podziękowali 1Sylwunia
  • 3,5! aż dziwne, że komuś opłacało się je wyhodować i zebrać.
  • W zeszłym roku kupowałam po 3, prosto z pola..
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • Oj w zeszłym roku były!  W tym nie chcą zejść poniżej 6 zl:/
  • u nas już po truskawkach  :(
  • uJa powiedział(a):
    Oj w zeszłym roku były!  W tym nie chcą zejść poniżej 6 zl:/
    u nas wciąż po min 7,50 /kg
  • Na moim bazarze najtaniej kupowałam za 5,50 w tym roku. To nie cena na przetwory :(
  • Rodzicom znajomej tak obrodzily, ze nie mieli juz co z nimi robic. Napisala do mnie na fb, czy wlasnie za sama robocizne w takiej cenie nie wezme, bo u nich sie zmarnuja :D malusie byly, opiaszczone, ale tak pyszne, ze warte roboty. W Gdy po 9-10 za kg, wczoraj widzialam i po 12. Bardzo kiepsko w tym roku... Teraz pytanie, wiecie skad wziac porzeczek w dobrej cenie?
    Podziękowali 1Katia
  • @Dorotak , nie drażnij!  B)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.