Olej z czarnuszki

A dokładniej jego zastosowanie na skórę z AZS. Dostałam buteleczke w prezencie z intencją by smarować moje dziecko... sama nie mam entuzjazmu do nowinek z medycyny naturalnej. Ale czy może ktoś z was ma jakies  doświadczenie z tym olejkiem ze działa? Narazie smaruję na zasadzie, ze jak nie pomoze to przynajmniej nie zaszkodzi.... pachnie jak przyprawy do pizzy :)   
«1

Komentarz

  • Czarnuszka ma bardzo szerokie właściwości lecznicze. 
    Wspomaga odporność,  działa przeciwalergicznie i wspomaga rozwój poznawczy. 

    My stosujemy u J.  Jako wspomaganie leczenia padaczki w pakiecie z kurkuminą i choliną. 
    Podziękowali 1makodorzyk
  • @maliwiju dzieki. Wlasnie doczytuje tez, ze ma poparte badaniami naukowymi dzialanie antyhistaminowe czyli jak rozumiem na ostre zapalenia objawiajace sie zaczerwienieniami na skorze w przypadku alergii. TO juz bardziej mnie przekonuje. W takich ostrych nawrotach bralysmy Xyzal ktory dziala antyhistaminowo. Po tygodniu kuracji napisze czy sa jakies efekty... 
  • Po tygodniu kuracji zdaje relacje . Jest efekt choc nie byl natychmiastowy bo dopiero pojawil po 6 -7 dniach. Smarowalysmy zaczerwienione i rozdrapane obszary na skorze tak przez 5 dni dwa razy dziennie a potem juz tylko na wieczor. Zaczerwienienia poznikaly natomiast pozostaly jeszcze suche obszary z pozostalosciami malenkich strupkow po drapaniu sie. Ale i tak skora wyglada lepiej.

  • edytowano sierpień 2017
    Ja kupiłam olej z czarnuszki i mam zamiar olejować włosy słabe
    Ktoś ma doświadczenie?

  • Nie, ale chętnie poczekam na wyniki :)
  • ....o, o , o wlasnie to samo chcialam napisac  :p
  • @maliwiju - a Twoje dzieci piją ten olej?
  • Jerzyk dostaje tak ze 2 ml. Choć właściwie to wszyscy powinni z racji na właściwości uodparniające. 
    Podziękowali 1matka6
  • Czy tylko mi po oleju z czarnuszku odbija się pół dnia ziołami prowansalskimi?
  • Daje dzieciom od trzech dni na czczo łyżeczkę oleju z czarnuszki . Dzieci mają całoroczny nieżyt nosa , chłopcy suche krosty na przedramieniach , poza tym jedna z córek od tego sezonu ma łzawiące , piekące oczy . Zobaczę czy po około 6 tygodni bedzie jakaś zmiana . 
  • @Quintana - u nas taki nieżyt okazał się nietolerancją laktozy. Zdziwiło mnie takie powiązanie żołądka z nosem:)
  • @nodobra , mialy robione badaniana alergie zarowno skorne jak i z krwi i nic nie wykazały
  • Zaczęłam córce podawać na wzmocnienie odporności. Czy ktoś stosował przez dłuższy czas i może się podzielić opinią? I przy okazji czy ja też mogę go stosować jako karmiąca niemowlaka (2,5 miesiąca)? I jak go podawać żeby się nie odbijało po nim?
  • Ja piłam i po jakimś czasie zaczął mnie brzuch boleć . Zawsze jak zaczynam pic olej z czarnuszki , po kilku dniach mam opryszczkę jak w banku . 
    Poza tym może wystąpić pokrzywka . 
    Ale ogólnie chyba mi pomogła na bóle brzucha związane z helicobacter pylori 
  • O matko,... a syn pije co by opryszczki nie miec.......
  • @saga też jestem ciekawa,jak długo można stosować olej z czarnuszki . My po 6 miesiącach,zrobiliśmy 2 tygodnie przerwy . Syn 8 -latek od jakiegoś czasu narzeka na bóle brzucha , może to od czarnuszki.
    Ogólna poprawa zdrowia u syna jest zaskakująca. Jedynie jakiś wirus , ale też rzadko.Tylko te bóle brzucha ...
  • Kurka mój też mówi że go brzuch boli...
     1 łyżkę dziennie je ale ostatnio nie codziennie. To może na jakiś czas zastąpić olejem innym np z wiesiołka.
  • @Aneczka08 a jecie gluten?
  • @Aneczka08 a jecie gluten?
  • Jemy. W testach na gluten alergią nie w wyszła. Ten brzuch to od bardzo niedawna narzeka. Fakt że zawsze piekłam chleb i bułki a ostatnio takie przemysłowe kajzerki kupiłam kilka razy.
  • Mogą być problemy z tolerancją, nie z alergią. Moja córka po odstawieniu glutenu wyzdrowiała z tego typu dolegliwości, chociaż zeszło się dobrych parę miesięcy. Nie je glutenu już dobrych klika lat. W ostatnim roku na tyle się poprawiło, że je gluten owsiany, łatwiej przyswajalny i jest w porządku, ale żytni domowy chleb jeszcze zdecydowanie szkodzi.
    Podziękowali 1Joanna36
  • Olej z czarnuszki łatwiej się przyjmuje w kapsułkach. Podobno zresztą wszystkie oleje lepiej w tej formie, bo kontakt z tlenem nie jest dla nich dobry
  • z tym, że ja zamawiam świeżotłoczony i trzymam w lodówce.

    ON głuten jadł od zawsze i nigdy mu nie skzodził, ma problemy skórne, alergię na mleko, kakao i parę innych rzeczy. Chleb zasadniczo tylko domowy i zawsze było ok, dlatego obstawiałm te bułki.
  • @Aneczka08 zapytalam o ten gluten pod kątem opryszczki, ostatnio się dowiedziałam że najwracajaca opryszczka może być jednym z objawów celiaki lub b. Silnej nietolerancji na gluten. Cale życie z tym walczę i dopiero odstawienie glutenu dało efekt (tylko u mnie są jeszcze inne objawy).
    Podziękowali 1Aneczka08
  • No to ciekawe.... on opryszczke ma kilka razy w roku co najmniej....
    Dieta bg mnie przeraza... moze od pszenicy bysmy zaczeli. On i tak juz poszkodoany bo nie je roznych rzeczy ktore je reszta rodziny....
  • Objawy skorne wyciszaja sie jak restrykcyjnie jest na bezmlecznej.
  • Ja właśnie nie wiem dlaczego mi opryszczka wyskakuje jak zaczynam pic olej z czarnuszki ale może to przez układ odpornościowy , który zaczyna pracować na wysokich obrotach podczas  picia oleju ???? Kto wie 
  • Ja też nigdy nie miałam problemów z glutenem, przynajmniej oficjalnie, ale też nigdy nie miałam robionych żadnych badań.

    I sądzę, że nie mam ani celiakii, ani nawet nietolerancji glutenu.

    Ale widzę ogromną różnicę w funkcjonowaniu mojego organizmu (przede wszystkim na poziomie układu pokarmowego), kiedy jem sporo chleba (nawet domowego) i ogólnie sporo potraw mącznych (nawet z tych zdrowszych mąk) – generalnie nie służy mi taka dieta.

    Na co dzień jem w sposób, który by można nazwać roboczo np. dietą niskoglutenową/ubogą w mąkę? Jeśli na obiad jem makaron albo pizzę, to do obiadu nie jem nic, co by miało mąkę itp. Albo przez cały dzień nic, dopiero na kolację trochę chleba. Wtedy czuję się super i całe moje ciało działa sprawnie i zdrowo. Płatki owsiane nawet glutenowe są akurat OK.

    Ogólnie nie lubię podziału na dietę glutenową i bezglutenową i popadanie w nadmierną obsesję (ale piszę tu o osobach niecierpiących na celiakię, tylko kierujących się dietowymi modami), ot po prostu jem b. mało mąki (w sumie jakiejkolwiek, bezglutenowej też) i w to miejsce więcej warzyw, owoców i rzeczy mało przetworzonych.

    Za to jak jestem w gościach u rodziny, która na śniadanie je sklepowe kajzerki, na obiad pierogi, na podwieczorek drożdżówka i na kolację kanapki, dochodzi u mnie najpóźniej po 2 dniach do pokarmowej katastrofy. Puchnie mi brzuch, zwiększa łaknienie i ogólnie czuję się do bani.

    Wydaje mi się, że nie zostaliśmy stworzeni do pochłaniania takich ilości potraw mącznych, do jakich doszliśmy w naszej współczesnej kulturze, i wiele osób się męczy, jedząc tyle chleba itp. bo jak się człowiek zapcha chlebem, to warzywa mniej kuszą...

    Tak tylko dzielę się moimi obserwacjami, może komuś pomogą (tak, wiem, ja pisze o dolegliwościach układu pokarmowego, a Wy tez o pryszcce itp., no ale różne są przypadki).


  • @Aneczka08 o, moje dzieci też mają skórne objawy po surowym mleku krowim (kefiry, jogurty i sery są OK). Od czasu do czasu jest OK, jak dostaną z jakiegoś powodu kilka dni pod rząd, są czerwone policzki i pękająca skóra za uszami.
  • edytowano 6 marzec
    Córce daję już miesiąc i na ból brzucha się nie skarżyła. Ale poszukiwałam sposobu na podawanie. Od kilku dni sprawdza się olej dodany do mleka. 
    Podziękowali 1aqq
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.