Jaki mikser lub robot kuchenny?

123457

Komentarz

  • edytowano styczeń 2017
    To i to.
    I do zmywary może można? Tylko czy domyje...

    ed: entery
  • Nie myje nigdy w zmywarce bo zanim włączę to wyschnie środek 
    Ja od razu płuczę po użyciu i w zasadzie wystarcza. Zaznaczam od razu po przelaniu płuczę. 
    Podziękowali 1wiesia
  • Sarcella powiedział(a):
    @Katarzyna czy mozesz mi powiedziec, île kg maki np. na pizze albo na chleb ukreci mi sie w 6 litrowej misie? 
    Do 2,5-3 kilo przerabiam i jest OK.
    Podziękowali 2Sarcella Amica
  • Kenwood i tylko kenwood ;) używam głownie do zagniatania ciasta, robienia ciasta na kluski (kopytka), generalnie - do wszystkiego czego mieszanie i ugniatanie wymaga sily. No i ciasto na makaron (same jajka i mąka) wychodzi obłednie :smile: 
    Podziękowali 2madzikg Amica
  • @Ane, a jaki masz model?
  • A jeśli myje się te elementy plastikowe w zmywarce to one nie farbują? Moje wszystkie tanie plastiki robią się lekko różowe, kenwooda by mi było szkoda..
  • @"Ania D." Titanium czy jakos tak się nazywa. Ten z największą misą. 6.2 litra. Zależało mi zeby ukręcił ciasto z kilograma mąki na raz bo często makaron robię i ciasto na chleb.
    Podziękowali 2Amica Ania D.
  • https://www.ceneo.pl/36175376#tab=spec

    Zastanawiam się nad takim. Używał ktoś takiego? 
  • edytowano listopad 2017
    Dawno nie piekłam bo niestety piekarnik mi nawala  i wyszłam z obiegu jeśli chodzi o miksery, takie stricte o robienie ciasta, a widzę, że rynek mocno poszedł do przodu. Widać jakąś zdecydowaną różnicę między mikserem tego typu
    https://www.google.pl/search?q=robot+kuchenny&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwit6oTF06DXAhUIPBoKHeSkDY4Q_AUICigB&biw=1366&bih=637#imgrc=isF6QrNEgZ_DWM:

    a takim:
    https://www.google.pl/search?q=robot+kuchenny&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwit6oTF06DXAhUIPBoKHeSkDY4Q_AUICigB&biw=1366&bih=637#imgrc=nszrheSO7-V_IM:


  • @Katarzyna, będę wdzięczna za radę - rozważam kupno Kenwooda Chef XL Titanium lub Elite. Różnią się głównie mocą, jeden ma 1700 W, drugi 1400. Pamiętam, że wymieniałaś to jako ważną cechę. Czy doradzałabyś kupno tej mocniejszej? Różnica w cenie jest taka, że za 2,2 tys. można mieć Elite z dodatkami (maszynka do mięsa, blender i coś tam jeszcze), a Titanium to w tej cenie sam robot z 5 mieszadłami. Za większy zestaw do Titanium (i wcale nie taki jak bym chciała) trzeba płacić od 3 tysi w górę.
  • Ja mam starocia. Ma 1200W. Czasem bym doceniła, gdyby miał więcej. Nie wiem, czy 1400W by było w sam raz, czy wolałabym 1700W... Inna sprawa, że mój, co ma 1200W od nastu lat nam służy i daje radę jakoś.
  • A widzisz, ja myślałam, że Ty masz 1500W. A wiesz, że jest młynek żarnowy jako przystawka, który mieli 1 kg w ciągu 10 min? Mam chrapkę na niego...
    A co do staroci, to często one są dużo lepsze od tych nowszych, niestety :(
  • A po czym widać, że ma za mało mocy? Zagrzewa się?
  • Rzęzi.
    Mam młynek żarnowy i bardzo polecam.
    Podziękowali 1Inka
  • Jak się cieszę z odświeżenia wątka!
    Bardzo mnie kusi namówić męża na poważny wydatek i ten Kenwood mi się podoba.
    Idę czytać opinie,
    a jak kupisz, @Inka ;, proszę napisz coś od siebie.
    Podziękowali 1Inka
  • Ja nam Major Titanium, 1400W z tego co kojarzę, @Inka. Nigdy nie rzęził choć np. ciężkiego razowego chleba wyrabia u nas wiecej niż instrukcja przewiduje. Nie wiem wiec po co wiecej prądu mialby żreć.

    Natomiast te zestawy dość niepraktycznie pomyślane, przynajmniej te 3 lata temu były. Dla mnie absolutną podstawą była i jest nadal dodatkowa misa. Strasznie trudno byłoby mi bez niej bo wciąż trzeba by przekładać i myć. Chociażby ciasto kręcisz i masz do niego ubić pianę... Kupiłam wiec ten podstawowy zestaw i tylko rzeczy, na których mi szczególnie zależało, bo sporo urządzeń mam niezależnie. Nie wyszło tanio, ale przynajmniej mam co potrzebuję. Inna sprawa, że ceny przystawek są absolutnie absurdalne, a jakość wcale nie jakaś mega.

    Podziękowali 1Inka
  • edytowano 26 styczeń
    Co do jakości przystawek pełna zgoda. Rok temu spalilam małą plastikową część szatkownicy szatkujac kapustę. Mąż przyniósł starego zelmera z tarczami i pięknie skroil do końca.
  • edytowano 26 styczeń
    Natomiast misa z mieszadlami moim zdaniem swietna. Mam Titanium, ten 1400 chyba. 
  • edytowano 26 styczeń
    Mnie nurtuje pytanie czy mając kenwooda warto kupić używany termomix lub tę podrobę w Lidlu?
  • Tak, te zestawy są bez sensu pomyślane, jak dla mnie. A roboty bez zestawu, to tylko okazyjnie. W sklepie nie znalazłam :(
    Jeden z zestawów, który rozważam, to KENWOOD KVL6420S Chef Elite z blenderem, maszynką do mięsa i szatkownicą.
    http://allegro.pl/robot-kuchenny-kenwood-kvl6420s-chef-elite-1400w-i7118397675.html
    Choć maszynkę do mięsa zamieniłabym z radością na taką do makaronu.

    A swoją drogą... jak wyjmę ostrze z maszynki do mięsa to mi wyjdzie spaghetii???



  • edytowano 26 styczeń


    @Katanna, dla mnie misy same w sobie są świetne. Nawet jakbym robota nie miała, to misę i tak chciałabym mieć. I nie żal mi wydanych dodatkowo trzech stów, co nie zmienia faktu, że cenę uważam za zbójecką.

    Thermomix zawsze wydawał mi się zabawkowo mały. Może teraz są większe.

    Podziękowali 1Katanna
  • Ja mam wizję, że mając thermomix czesciej robilabym warzywne sosy do kasz i makaronów. 
  • Nie używam termomixa do wsrzywnych sosów zupełnie. Przydaje się u mnie do:
    - koktajli warzywno-owocowych
    - budyniu z kaszy
    - musu jabłkowego
    - zup-kremów, jak ktoś na Dąbrowskiej, bo dla całej rodziny nie starcza
    - gotowania kaszy
    - placków ziemniaczanych
    - kremów i mas do ciast
    - ajerkoniaku
    Nie kupiłabym nowego. Dostałam używany i dlatego mam.
    Podziękowali 1Katanna
  • O widzisz, @Katarzyna ; dzięki! Inaczej to widziałam ;)
  • Czy maszynka do mielenia Zelmera jest dobra do mielenia dużych ilości mięsa?
  • Mam thermomix z lidla, maszynę uwielbiam, robię w niej zupy, gulasze, gotuje owsianke z owocami, zagniatam kruche ciasto, wyrabiam drożdżowe. Robie make owsiana i ciasto na gofry. Ciągle jest w użyciu i niestety maszyna nie udźwignela obciążenia. Właśnie jest w naprawie, już drugi raz :(
    Myślę nad thermomixem jak lidlowej maszynie skończy się gwarancja...
    Podziękowali 1Katanna
  • mamasara powiedział(a):
    Czy maszynka do mielenia Zelmera jest dobra do mielenia dużych ilości mięsa?
    @mamasara pewnie zależy jak dużych?
    Mam zelmera i jak mielimy 3-4 kg to nic się nie dzieje,prócz tego że nożyk się tępi ale mąż ostrzy ordynarnie osełką i jest ok. :mrgreen: 
  • my mamy tm od maja, bez niego nie robiłabym tylu ciast, pizzy tak często, mąż by się mniej udzielał w kuchni ;) Sosy warzywne zrobiłam chyba dwa razy na razie, z grubsza z jakiegoś "ichniego" przepisu i nam średnio smakowały. "Męskie" sosy za to super Kubie wychodzą, gulasze, zupy. U nas do zup w tygodniu są dwie nasze dorosłe paszcze, jedna Stasina - starszaki czasem małą miseczkę zjedzą i wtedy jest na styk. Dzisiaj np. zostało nam trochę zupy. Tylko staramy się robić gęstsze niż w przepisie, zdecydowanie. Gorąca czekolada z tm ostatnio była naszym wieczornym małżeńskim hitem ;) Jesteśmy zadowoleni, chociaż nawet po takim czasie i raczej dość częstym użytkowaniu, nie uważamy, że jest wart aż tyle $, ile sobie życzą... ;)
    Podziękowali 1Katanna
  • kasha powiedział(a):
    @mamasara pewnie zależy jak dużych?
    kilka kózek rocznie:) , ale właśnie mąż mi powiedział, że mój tato ma jakąś maszynkę profesjonalną do mielenia  :open_mouth: . Nawet nie wiedziałam... To będę mogła hurtem sobie pomielić. Jeden wydatek z głowy.
    A może poleci ktoś jakiegoś tańszego robota kuchennego?
  • A czy ktoś ma doświadczenie z przystawką do makaronu krótkiego w tych maszynach Kenwooda? Chodzi mi o taką: http://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/kenwood-roboty-kuchenne/chef-and-major-attachments/przystawka-do-wyrobu-makaronu-kax910me
    Jest dość droga, ok.550 zł, a do tego każdą kolejną tarczę dokupuje się za kolejne 100 zł. Czy to jest w miarę wydajne? @Katarzyna - czy Ty takiej używasz do makaronu żytniego?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.