Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

truskawkowo

edytowano maj 2009 w Kuchnia
przed chwilą wypiłam kawę z mężem , do której zrobiłam ciasto z truskawkami ; robię je tylko w sezonie truskawkowym , może ktoś skorzysta i poda inne pomysły truskawkowe :bigsmile:



1 masło lub margaryna
1 szkl cukru
6 łyżek śmietany
cukier waniliowy
4 jajka
3 szkl mąki ,
1, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
truskawki, cukier puder

rozpuścić masło ( lub margarynę) z cukrem
(nie studzić ), dodać śmietanę, jajka - wymieszać
dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wymieszać dokładnie
wylać na formę, położyć regularnie połówki truskawek , tak aby sok z truskawek nie wylewał się do ciasta piec ok 1/2 godz w 180 stopniach , po upieczeniu posypać cukrem pudrem:dinner:
«1345

Komentarz

  • a ta śmietana to ile % ? bo ja początkujący ciastowicz...
  • taka zwykła kwaśna , gęsta , jak do zupy :bigsmile:
  • po ile są u Was truskawki? u na 5-6 zł
  • były po 5 , ale dziś podrożały do 6- 7 zł - mąż mówi , że to to z powodu deszczu
  • Drogo to niedobrze , ale za tanio to też strach.
    Sprzedawali u nas niedawno pomidory w kartonach 6 kg po 12 zł prosto z samochodu. Ustawiła się długa kolejka. Kupiłam też, ale potem zaczęłam się zastanawiać, dlaczego one takie tanie- w sklepie i na straganach po 7 za kg.
  • matka5:
    położyć regularnie połówki truskawek , tak aby sok z truskawek nie wylewał się do ciasta
    To znaczy jak?
  • strusia:
    po ile są u Was truskawki? u na 5-6 zł
    matka5:
    były po 5 , ale dziś podrożały do 6- 7 zł - mąż mówi , że to to z powodu deszczu
    Ale ceny podajecie za kg czy kobiałkę? Bo u nas lokalnych jeszcze chyba prawie nie ma. W sklepie po 4-5zł/ kg.
  • akuczak:
    To znaczy jak?
    Chyba to znaczy, że przekrojonym do góry.:wink:
  • tak , przekrojonym do góry , a regularnie ,żeby się dobrze kroiło :bigsmile:
  • przepis jest super no i bardzo szybki
    dzięki :peace::peace::peace:
  • To ja przypomnę, ale myślę, że warto
    i tak wygląda:hungry:
  • Nie wypróbowałam, ale wygląda pysznie:

    rolada śmietankowo-truskawkowa

    image
  • Robiłam za to ten sernik truskawkowy na zimno i mi nie wyszedł, bo zrobiły mi się żelatynowy grudy a reszta wcale się nie ścięła... ble...

    No ale to że mi nie wyszedł to jeszcze nic nie oznacza, bo moje doświadczenie w tej kwestii jest prawie żadne. Jeśli macie ochotę, to przeczytajcie komentarze pod tym sernikiem - jednym robiło się to co mnie (ale jest na to rada - na przyszłość wiem), a innym wychodziło super...

    image
  • z żelatyną też nie mam dobrych doświadczeń, dlatego jeśli robię np roladę to do śmietany dodaję galaretkę rozpuszczoną w połowie wody sugerowanej :bigsmile:
  • Ja tez tak robię, dwie galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody (zamiast 4), tężejące, miksuję aż zrobi się piana i do tego dodaję stopniowo 500g mielonego sera i jest pyszna masa - wylewam ją na upieczony biszkopt lub rozłożone na blaszce biszkopty z paczki. Tę masę można wzbogacić o rodzynki, pokrojone kwadraty galaretki, pokrojone brzoskwinie z puszki. Pycha.
  • To spróbujcie kiedyś tak:
    2 galaretki w pół litra wody, tężejące zmiksować z dużym kubkiem jogurtu o tym samym smaku, co galaretka. Ubić litr kremówki z łyżką cukru i dołożyć galaretkę z jogurtem. Zmiksować.

    Wychodzi świetna masa do tortu (dużego, najlepiej z prostokątnej blachy) albo deser dla wielodzietnej rodziny.:wink:

    Czasem jak nam się chce coś słodkiego to robię z połowy składników. Dla nas wystarcza.
  • podobna masa:

    0.5 l kremówki
    1 galaretka rozpuszcz. w 1 szkl. wody
    1 śnieżka

    Ubić zimną kremówkę (30%) ze snieżką, dolać rozpuszcz. galaretkę (najlepiej wygląda z cytrynową.

    Ja tę masę kładę na nasączony biszkopt, dodaję borówki (mam cały rok mrożone z własnej plantacji) teraz można truskawki. Na wierzch może byc galaretka
  • Może tez być masa:

    puszka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
    2 galaretki rozpuszcz. w 3 szklankach wody

    Ubić mleko skondensowane, pamiętać, że musi być schłodzone, aby się dobrze ubiło.
    Dodać zimna galaretkę i szybko gdzieś wyłożyć
  • O, takie właśnie robiła moja babcia i nazywała to leguminą.
    Smak dzieciństwa, mniam!
    Dzięki Agnieszko!
  • Agnieszka63:
    Ubić mleko skondensowane
    Czy mleko skondensowane ubija się jak śmietanka kremówka?:shocked:
  • Barbara:
    [quote]
    Agnieszka63:
    Ubić mleko skondensowane
    Czy mleko skondensowane ubija się jak śmietanka kremówka?:shocked:[/quote]
    Robi się taka sztywna piana i nie ma ryzyka,że zamieni się w masło jak śmietanka kremówka:bigsmile:
  • mniam mniam
    dzięki wam moje dzieci już 2:wink::wink::wink: razy delektowały sie ciastem truskawkowym
    jeszcze raz dzięki
    tak to jest jak mama pracuje :confused::confused::confused:

    może znacie jeszcze jakieś przepisy na ciastoz truskawkami (bez mas i galaretki)
    napiszcie
    (to ciasto z margaryna i śmietaną jest rewelacyjne, no i w 5 minut cały placek gotowy)
  • dziś do kawki - gofry z bitą śmietaną i na wierzch truskawki - też łatwe a z truskawkami :bigsmile:
  • dziś ukłon do Ani D. :bigsmile: kasza jaglana z prużonymi truskawkami , czy prażonymi :wink: w każdym bądź razie na ciepło te truskawki były
  • na urodziny Mężusia w czwartek - biszkopt z truskawkowo-śnieżkowo-galaretkową masą , truskawkami i galaretką:) pycha:):bigsmile:
  • odświeżam watek truskawkowy


    mija rodzina to śpiochy , więc wstaję rankiem przed nimi delektuję się cisza i coś tam kombinuję

    dziś zrobiłam łatwiutkie ciasto z początku tego wątku i babeczki kruche z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką :bigsmile: mniam
  • _Joanna _:
    Robiłam za to ten sernik truskawkowy na zimno i mi nie wyszedł, bo zrobiły mi się żelatynowy grudy a reszta wcale się nie ścięła... ble...

    Czesto uzywam zelatyny, uwielbiamy serniki na zimno.

    Nie zrobia sie grudy, jesli wszystkie skladniki poleza w temp pokojowej (zeby nie byly zbyt zimne), a zelatyna jest jeszcze w temperaturze ciala (prawie ciepła)..... no i blyskawicznie trza mieszac......
  • Agnieszka63:
    [quote]
    Barbara:
    [quote]
    Agnieszka63:
    Ubić mleko skondensowane
    Czy mleko skondensowane ubija się jak śmietanka kremówka?:shocked:[/quote]
    Robi się taka sztywna piana i nie ma ryzyka,że zamieni się w masło jak śmietanka kremówka:bigsmile:[/quote]

    O, to ciekawe.......
  • a ja właśnie upiekłam biszkopt na tort urodzinowy dla Belfra :hungry: pyyyyychota!
  • A my robimy jeszcze jogurt z truskawkami.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.