Pizza

edytowano lipiec 2009 w Kuchnia
Na cieście drożdżowym, bo takie najlepiej nam smakuje.

Przepis na dwie blachy wielkości 37cmx38cm, bo tyle zjadamy na obiad:hungry:

Czas jaki należy przeznaczyć na rozpoczęcie robienia pizzy to ok. 3h do momentu jej zjedzenia.

Ciasto:
ok. 1kg mąki
2 szklanki wody,
5dkg drożdży
1 szkl. oleju
1 łyżka soli
3 łyżki cukru

Drożdże, cukier i szklankę mąki rozpuścić w wodzie, np. w jakimś garnku. Odstawić na pół godziny.
Następnie dodać sól i powoli dodawać mąkę mieszając np. mikserem (widełkami w postaci świderków), prawie pod koniec dodać olej. Wyrabiać ostatecznie ręką (dla oszczędzenia miksera) i dodawać w razie konieczności mąkę, aby całość ładnie odstawała od naczynia. Wyrabiać jeszcze ze 3 minutki. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie podzielić na dwie części i równomiernie rozłożyć na wysmarowanych wcześniej tłuszczem blachach. Można użyć wałka.
Na tych plackach rozłożyć wcześniej przygotowany farsz. Posypać utartym serem żółtym (30dag)
Odstawić do wyrośnięcia na 1h i następnie piec przez pół godziny w temp. 170 stopni.

Farsz można przygotować nieco wcześniej lub w międzyczasie:
ok. 80dkg pieczarek
4 duże cebule
koncentrat pomidorowy ok.200g
sól, pieprz, papryke ostrą i slodką
zioła: bazylia, tymianek, oregano
można dodać też trochę czosnku
1łyżka mąki ziemniaczanej

Cebule drobno pokroić, lekko zeszklić na patelni, dodać grubo pokrojone pieczarki i dusić 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, zioła.
Gdy jeszcze gorący zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Na ciasto kłaść wystudzony i posypać startym serem.:hungry:
«134

Komentarz

  • Ja robiłam podobnie, ale bez mąki ziemniaczanej. Zwykle dodawałam jeszcze kukurydzę, paski papryki, czasem jakieś warzywa (np. warzywa na patelnię).
    Niestety mąż musi wprowadzić dietę antycholesterolową. Żeby nie było mu smutno gotuję dietetyczne potrawy dla całej rodziny. :smile:
    Pizza, to jedno z ulubionych dań męża, ale trudno mi wyobrazić sobie pizzę bez sera, więc chyba musimy wykreślić ją z naszego menu.:confused:
  • Bez sera też się zje.

    Do ciasta można np. dodawać otręby owsiane, bo owies rozpuszcza cholesterol.
  • zamiast koncentratu gotuję sos pomidorowy z pomidorów w kawałkach z oliwą, liśćmi bazylii, oregano i bez cebuli

    i na ciasto najpierw sos pomidorowy ,starty ser , potem pieczarki i inne dotaki, wtedy wszystko fajnie zapieka się w serze
  • doskonały pomysł z tym serem. U mnie ser zatapia się w farszu, więc tez go mało widać.

    Ze świeżymi pomidorami robię tez podobnie, najpierw ściągam skórkę (po sparzeniu wrzątkiem), a później rogotowuję na sos
  • eeeeeeee myślałem że ktoś zaprasza a tu taki zawód
  • Eeeee, ja myślałem, że będzie z obrazkami, o na przykład tak:

    image
  • właśnie zjedliśmy
    co prawda wierzch inny, bo nie lubią grzybów
    ale spód bardzo dobry

    dzięki
    :bigsmile:
  • Gregorius chwali się, że umie wklejać zdjęcia.

    Jakie zdolne dzieci.:smile:
  • Co to jest pelati ?

    Mój mąż jak robi pizzę to jest ona zaprzeczeniem oszczędności.
    Obowiązkowo muszą się na niej znaleźć : pieczarki, kiełbasa lub szynka, lub ścinki bigosowe, cebula podsmażona, paseczki papryki, groszek z puszki, kukurydza, sos pomidorowy może być z czosnkiem , przyprawy typu oregano, bazylia, tymianek i dopiero ser w ilości hurtowej.
    Na grubym cieście. Za to jest pyszna choć lepiej nie wiedzieć ile to ma kalori...
  • http://www.wielkiezarcie.com/recipe39814.html
    zawsze korzystam z tego przepisu jak robię ciasto Zawsze mi się udaje. A na to kładę różne rzeczy zadecydowanie nie za bardzo zróżnicowane.
  • Mariusz1972:
    Mona, próbowałaś tego przepisu?
    Tak. Dla mnie rewelacja!
    Teraz b. często robię pizzę.
  • Kiedyś ktoś (zdaje się Małgorzata) podawał fajny sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Niestety nie mogę go znaleźć, a pilnie potrzebuję.
  • poczekaj chwilę:cool:
  • pizza

    ja mam jeden przepis na wszystko
    czyli pizzę, pitę, albo chlebki arabskie

    tyle ,. że on jest na naszą rodzinę
    ale w sumie można zrobić, i sobie zamrozić
    wtedy masz luksus ............

    1,5 litra wody mineralnej niegazowanej
    1 paczka drożdży
    trochę mleka, 1/2 szklanki
    trochę oliwy,1/2 szklanki

    wlewasz do dużej michy wodę
    do tego drożdże kruszysz
    do tego mleko i oliwę
    rozmieszać

    dodawać mąkę, ile płyn wchłonie
    u mnie jakieś 2 kilo "wsiąka"

    ciasto musi być nieprzyklejone do ręki, wtedy jest dobre
    dobrze je wyrobić


    potem na dużej desce układam kulki z tegoż ciasta , mniej więcej jednakowej wiekości, przykrywam czystą ścierką , zostawiam do wyrośnięcia
    potem lekko rozwałkowuję wałkiem , albo palcami

    w zależności co potrzebuję
    albo większe kule na pizzę układam, albo mniejsze kuleczki na pitę, albo chlebki arabskie

    przepis jest od mojego szwagra, który 15 lat prowadził pizzerię we Włoszech
  • Dzięki!
    Napisz mi jeszcze jak duża ma być ta paczka drożdży. Bo tu są dostępne jedynie taki małe (42g). Ile konkretnie tych drożdży ma być?
  • 100 gram

    z biedronki są bardzo dobre






    wiem, u Ciebie nie ma robaków



    :bigsmile:
  • Robaków nie ma. Ale drożdże są:bigsmile:
  • robiłam u mony


    ona ostatnio robiła sama:bigsmile:
  • Gośka, jeszcze jedna rada WAŻNA!!!!!!

    blechę smarujesz oliwą przed położeniem ciasta

    potem juz jak masz ciasto na blasze
    smarujesz oliwą ciasto,
    na to kładziesz łychą, pomidory rozmiksowane z czosnkiem i bazylią, poza sezonem są w puszkach
    w sezonie świeże

    wkładasz do piekarnika , pieczesz,
    wyciągasz jak ciastoi jest dobre
    potem posypujesz mozzarellą zmiksowaną, wkładasz, ona się rozpuszcza , wyciągasz
  • rada, do pity

    żeby się sama "otworzyła" w czasie pieczenia, znaczy się "spuchła" , tak , żeby ja tylko palcami rozerwać do włożenia farszu

    piekarnik musi być baaaardzo gorący, i długo grzany

    do samych chlebków arabskich , nie musi być
    bo nie muszą byc "otwarte"
  • sos czosnkowy do pizzy

    śmietana -majonez 1:1

    kilka ząbków czosnku, pieprz


    sam sos z chlebkami
    robi u nas furorę



    dla tych, co zaraz zapytają o jogurt

    odpowiadam

    NIE!!

    bo rzadki jest , i nie ten smak

    a smak mi "został"
    po picie z Wrocławskeij ulicy z lat 90-tych,
    blisko dworca głównego były kiedyś budki, z pitami

    rarytas

    sos mieli wyśmienity
    a z"pamięci" smakowej go sobie odtworzyłam
    bo pytałąm wtedy o przeis, ale "patent firmy" się odezwał

    można dodaawać szczypioerk, albo pietruszkę siekaną natkę

    pychota


    maczasz w miseczce dipowej chlebek


    ahhhh.........:bigsmile:
  • Ja do ciasta na pizzę dosypuję otręby pszenne lub zytnie,albo dodaję mąke pszenną zmieszaną z razową pszenną z Lubelli.Również robie z samej razowej- też pyszniutko smakuje ale ciasto po upieczeniu jest trochę sztywniejsze.
  • pizza mniammmm
  • PIZZA - wersja light
    Składniki na ciasto:
    I szklanka mąki pszennej pelnoziarnistej, 5 g drożdży, ok. 1/4 szklanki ciepłej wody, 1 lyżka oliwy
    z oliwek, sól
    Sos pomidorowy:
    1 puszka pomidorów, I ząbek czosnku, I pęczek bazylii razem z lodygami, garść oregano, sól i pieprz, szczypta cukru
    Dodatki:
    ser mozzarella, ruceola, pomidor

    Drożdże rozrobić w1/4 szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, max 2-3 mm. Rozgrzać piekarnik, nastawiając go min. 230 st. C. Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, smarujemy je 3 łyżkami sosy pomidorowego. układamy pokrojoną w piastry mozarellę i pomidora. Pieczemy aż się zrumienią brzegi a ser rozplynie. Po upieczeniu posypujemy ją garścią ruccoli i podajemy.
    Tradycyjna pizza ma 2000 kcal, wersja light tylko 880 kcal

    HAMBURGERY - wersja light
    Burger:
    250g mielonego udżca z indyka, 2 płaskie łyżki twarożku ziarnistego light, 2 galązki tymianku cytrynowego, skórka z połowy cytryny, 1/2 lyżeczki musztardy, sól i pieprz
    Dodatki:
    kilka listków chrupiącej salaty, kiełki, pomidor, 2 bulki pelnoziarniste, ketchup
    Twarożek odsączyć z nadmiaru serwatki, starannie rozdrobnić wideleem, połączyć z mięsem. Dodać sól, pieprz, listki tymianku, drobno posiekaną skórkę cytrynową, musztardę, wyrobić masę. Uformować 4 płaskie kotleciki i smażyć na patelni teflonowej na niedużym gazie. Podawać z bułką pełnoziarnistą, ketchupem, pomidorem, kiełkami i chrupiąca sałatą.
    Tradycyjny hamburger ma 350 kcal, wersja light tylko 225 kcal
  • Malgorzata:
    sos czosnkowy do pizzy

    śmietana -majonez 1:1

    kilka ząbków czosnku, pieprz


    sam sos z chlebkami
    robi u nas furorę



    dla tych, co zaraz zapytają o jogurt

    odpowiadam

    NIE!!

    bo rzadki jest , i nie ten smak........:bigsmile:

    Dokładnie taki sam sos robię i ja, potwierdzam jest pyszny:bigsmile:
    A ciasto jak zagniatam na pizzę, to dodaję do niego przyprawę w proszku... do pizzy i wtedy ciasto tak fajnie pachnie ziołami i przyprawami:tongue:
  • Ja robię ciasto (najchętniej z oliwą) z b. małą ilością drożdży, troszkę stoi wyrobione na blacie, potem przykrywam folią i idzie na noc do lodówki. Piekę następnego dnia. Lubię bardzo takie ciasto, które wyrasta powoli w zimnie. Daję też zawsze trochę przypraw do ciasta: troszkę gałki muszkatołowej, bazylii, majeranku, słodkiej papryki, pieprzu ziołowego. Bardzo ważne w pieczeniu pizzy jest super mocno rozgrzany piekarnik, taka pizza smakuje dużo lepiej niż taka pieczona dłużej w tem. 200 stopni. W takim rozgrzanym piekarniku pizza piecze się ok. 9-12 minut.
  • a to ja niejako bokotemat, ale też o drożdżowym cieście.
    Czy jak robicie ciasto na drożdżówkę, to też wstawiacie na noc do lodówki?
    Potrzebuję na jutro rano upiec roscon de Reyes a wybitnie mi się nie chce wstawać o świcie, żeby zagnieść ciasto.:shamed:
    No i wymyśliłam sobie, że zagniotę dziś i do rana sobie podrośnie w lodówce, rano myk! do pieca i roscon gotowy...:wink:

    Dobrze wymyśliłam, czy źle?

    A tu roscon de Reyes, typowe ciasto na Trzech Króli. Kroi się na tyle kawałków, ile jest osób w rodzinie i w jednym kawałku znajduje się jakiś fant- orzech, migdał albo coś, na czym sobie zębów nie połamiemy.:wink:
    Znalazca fanta albo dostaje ekstra prezent, albo ma jakieś zadanie do wykonania. To już zależy od tradycji rodzinnej.
    image
  • Cart wrzuć no przepis na to cudo plisss:bigsmile:
  • Zwykłe drożdżowe robisz, takie, jakie Ci najlepiej wychodzi. Ja robię z 750 g mąki, żeby duże było. :bigsmile:
    Ozdabiasz po wierchu kandyzowanymi owocami, czym chcesz. Po przestudzeniu przekrawasz i przekładasz słodką bitą śmietaną.
    No i nie zapomnij o fancie!:cool:
  • Malgorzata:
    Gośka, jeszcze jedna rada WAŻNA!!!!!!

    blechę smarujesz oliwą przed położeniem ciasta

    potem juz jak masz ciasto na blasze
    smarujesz oliwą ciasto,
    na to kładziesz łychą, pomidory rozmiksowane z czosnkiem i bazylią, poza sezonem są w puszkach
    w sezonie świeże

    wkładasz do piekarnika , pieczesz,
    wyciągasz jak ciastoi jest dobre
    potem posypujesz mozzarellą zmiksowaną, wkładasz, ona się rozpuszcza , wyciągasz
    dzięki, że o tym napisałaś - ostatnio nasze pizze są takie byle jakie bo właśnie tego nie sstosujemy:confused:

    znaczy się mąż nie stosuje bo on się uważa za speca w kuchni i robi po swojemu:devil:

    przy następnej pizzy nie wpuszczę go do kuchni:hc:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.