dynia

edytowano październik 2009 w Kuchnia
W okresie październikowo-listopadowym u nas w domu króluje dynia, którą bardzo lubię (w odróżnieniu do małżonka). Wczoraj kupiłam całą dużą - pani "to na halołin', "nie to na zupę". Zrobiłam zupę, upiekłam ciasto, jeszcze zostało, czy macie swoje sprawdzone sposoby na dynię.

Ja zacznę od zupy dyniowej
1. wersja bardziej słodka - DYNIE Z MARCHEWKĄ GOTUJEMY, MIKSUJEMY, DODAJEMY TROCHĘ MLEKA, MOZNA TEŻ EWENT. TROCHĘ POSŁODZIĆ

2. wersja bardziej obiadowa - GOTUJEMY DYNIĘ, MARCHEWKĘ I ZIEMNIAKI, MIKSUJEMY, POSOLIĆ I POPIEPRZYĆ.


Wychodzi taki warzywny miks, mój mąż "znowu te ciapry na obiad"
«13456722

Komentarz

  • Moja wersja zupy dyniowej:
    - gotujemy bulion drobiowy, dość lekki, dlatego nie biorę kury, lecz skrzydełka, łapki i podroby, a także marchewkę, seler(może być naciowy) i por, do tego bouqet garni(ja używam dużo natki, tymianek, lubczyk, nie obrany czosnek - nie koniecznie, listek bobkowy), ziele angielskie, pieprz, sól. Myślę, że wystarczy, aby ten bulion "mrugał" ok. 3-4 godz.
    - dynię kroimy na kawałki i obieramy.
    - w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło, nastepnie wkładamy kawałki dynii i podsmażamy.
    - podlewamy dynię bulionem( nie za dużo) i ew. białym półwytrawnym winem, poczym dusimy do miekkości.
    - uduszoną dynię miksujemy blenderem lub w malakserze, rozrzedzamy bulionem, tak jak lubimy, zagotowujemy i dodajemy śmietankę 30%.
    - rozlewamy do kokilek i posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dynii.
    można do zupy dyniowej podać świeżą bagietkę. SMACZNEGO!
    Ja jutro podaję tę zupę, szkoda tylko, że jestem na diecie i mogę sobie tylko ugotować:sad:, ale dobre i to, bo gotować lubię tak samo, jak jeść:hungry:
  • Dzięki za przepisy z dynią, bo też mam całą i się zastanawiam co z nią zrobić.

    Mama mojego męża robi zupę 'dyniankę', taką na śniadanko.
    Gotuje ryż na mleku i wlewa ugotowaną i zmiksowana dynię.
  • jak się robi słynne ciasto dyniowe?
  • Ja dyni nigdy nie gotowałam ani nie piekłam, ale słyszałam przepis od mojej koleżanki na placuszki dyniowe.

    Umytą, obraną i wydrążoną dynię zcierasz na tarce o średnich oczkach, dodajesz 2 jajka i mąkę oraz rozdrobniony tofu.Masę solisz, pieprzysz i dodajesz łyżkę oleju, całość mieszasz i smażysz.

    Tak myślę, że startą dynię można dodać do gęstego ciasta naleśnikowego i smażyć placuszki.
  • 3. wersja obiadowa do zrobienia w trymiga:
    GOTUJEMY DYNIĘ (kg), MARCHEWKĘ (1/2 kg) i czerwoną cebulę (jedną) w rosołku, lub z kostką bulionową MIKSUJEMY, dodajemy pół łyżeczki curry i voila.
    (jak nie ma voila można dodać śmietany słodkiej ;)
  • A ja mam przepis na placuszki dyniowe i sa pyszne:
    Weźmy 1/4 dyni,wydrążmy z niej miąższ,zetrzyjmy na tarce o grubych oczkach.Zetrzyjmy też jabłko( antonówkę najlepiej-chodzi o to by było kwaśne:),5 lub 6 łyżek mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej ,szczyptę soli, 6 łyżek jogurtu greckiego,2 łyżeczki cukru brązowego,1 łyżeczkę proszku do pieczenia, ok. 3 łyżek dobrego masła,jedno jajko i zamieszajmy,odstawmy na parę minut.Następnie rozgrzejmy patelnię i nakładajmy łyżeczką cienkie placuszki. Gdy zauważymy bąbelki,przewracjamy je na drugą stronę i smażmy do zamrumienienia. Podajemy na ciepło z jogurtem greckim,brązowym cukrem lub od tak poprostu-same.
  • Dynie to nasza miłość. Na pierwszym miejscu jest zupa dyniowa, którą uwielbiam i mogę jeść codziennie (i często tak jest). Duszę dużego pora i cebulę na oliwie/oleju, dodaję dużą ilość wyciśniętego czosnku, duszę chwilę, dodaję pokrojoną dynię i zalewam wodą (tyle, przy wszystko przykryło). dodaję liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, gotuję do miękkości. Dodaję gałkę, kurkumę, słodą paprykę, imbir, kolendrę, sól i trochę soku z cytryny. Miksuję. Na talerz dodajemy trochę oleju tłoczonego na zimno lub oliwy.
    Dynie uwielbiamy też pieczone. Kawałki dyni (wspaniała jest hokkaido, bo ją piecze czy gotuje się razem ze skórą), takie ok. 2 szerokości, układamy na blaszce lub w naszyniu żaroodpornym, smarujemy oliwą z wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy albo sos sojowy, albo ulubione zioła. Pieczemy ok. 20-30 min. Dynia jest wspaniała do ciasta dyniowego, takiego z gałką i cynamonem, razową czy białą maką. doskonała do placuszków na słodko lub ostro. Jak się w niej zasmakuje, to można dodawać ją do wielu potraw.
  • Ja jeszcze robie zupe dyniowo-paprykowa. Czyli do typowego skladu zupy dyniowej dodaje czerwona papryke, normalna i ostra i wszystko sie razem gotuje. Potem miksuje na gesty krem. Proporcje papryki - wedlug upodoban. A smak slodko-ostry genialny (wole od slodko-kwasnego).

    W tygodniu bede kombinowala jakis gulasz i curry z dyni, dam znac, jak wyjdzie cos sensownego.
  • Juka, dzieki za linka! Na jutro mam juz steki, inaczej bym od razu zrobila!
    I ogolnie chyba fajna strona.
  • Sylwuniu, jak będę miała dłuższą chwilkę bez dzeci, to napiszę przepis na ciasto
  • ciasto z dyni:
    1 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    2 jajka
    0,5 szkl. rozgotowanej dyni
    0,5 szkl. oleju

    wymieszać mąkę, cukier, proszek, sodę, sól, cynamon, zmiksować jaja z dynią i olejem, dodać sypkie składniki
    piec 40 min w temp. 180 st.

    Casto nie rośnie mocno, wychodzi na taką formę keksową.
  • a dzisiaj zrobłam placuszki z dynią - zazwyczaj rozbię je z jabłkiem, ale tak mi przyszło, zeby poeksperymentować. dobre

    1 kefir, 1 jajko, szczypta soli, trochę cukru, potartą dynię (normalnie jabłka lub inny owoc), trochę mąki, zeby się upiekło. Im mniej mąki tym smaczniejsze. Dodaję jeszcze cynamon, bo lubię, trochę wanilii
  • idę dalej piec
  • Curry z dynia to jest to! Zrobilam po swojemu, czyli indyjskie i czysto warzywne, ale bede eksperymentowac jeszcze z innymi, bo dynia pasuje genialnie.
  • Zostało mi trochę dynii, przeznaczonej na zupę, więc zrobiłem sernik dyniowy, całkiem jadalny. Nie mam teraz już czasu, więc przepis napiszę inną razą(jak nie zapomniałem, bo to była twórczość ludowa pod wpływem chwili).
  • To ja czekam na przepis na sernik!
  • to chyba dynnik :wink:
  • Korzystalam z tego przepisu na sernik dyniowy:
    * 20 dkg herbatników maślanych lub krakersów
    * 3 łyżki masła
    * olej
    * 2 łyżki cukru
    * Nadzienie:
    * 30 dkg dyni w słodkiej zalewie
    * 1 kg twarogu półtłustego
    * 100 ml śmietany kremówki
    * 3 jajka
    * 30 dkg cukru
    * 2 torebki cukru waniliowego
    * 8 dkg masła

    Opis przygotowania:
    Herbatniki lub krakersy dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem na jednolitą masę. Tortownicę wysmarować olejem, posypać cukrem i wyłożyć masę z herbatników. Dynię osączyć z zalewy, 20 dkg dyni zmiksować, a resztę odłożyć. Twaróg zalać śmietaną, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy oraz zmiksowaną dynię i utrzeć całość na gładki krem. Krem wyłożyć na masę herbatnikową, a na wierzchu ułożyć całe kawałki dyni. Tortownicę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 175 stopni przez około 80 minut. Po upieczeniu ostudzić i podawać na zimno.
  • Ja ostatnio popełniłam taką zupę z jakiejś gazety, ale wyszła pyszna (mój mąż zeżarł cztery talerze a zup nie lubi)
    dwie szalotki ( albo cebula zwykła)
    ząbek czosnku,
    dwie łyżki oliwy z oliwek
    dwa większe ziemniaki
    o,5 l bulionu
    2 kg dyni
    mała papryczka chilli
    pieprz, sól, tymianek
    4 łyżki śmietany

    Na oliwie podsmażam cebulkę z czosnkiem, do tego dodaję pokrojone w kostke ziemniaki i umytą, pozbawioną nasion, pokrojoną chilli ( opcjonalnie może być bez, albo w całości, obciąć jej trzeba końcówkę bo bywa gorzka i wyjąć z zupy przed zmiksowaniem , wtedy nie będzie aż tak pikantna i nada się dla dzieci), smażę jakieś 3 min. Do tego dodaję pokrojony miąższ z dyni, smażę 3 minuty, zalewam bulionem warzywnym ( ja wlewam wrzątek i daję kostkę bulionową, chyba że mam gotowy), solę pieprzę i dodaję tymianek (najlepiej świeży, choć dałam suszony i też było dobre).Gotuję na dość małym ogniu ok 30 minut, miksuję, mieszam ze śmietaną zagotowuję, podaję z grzankami.
    Aha, przed miksowaniem trzeba wyjąć tymianek jak był świeży.
  • Odrobinka Leśna:
    Ja ostatnio popełniłam taką zupę z jakiejś gazety, ale wyszła pyszna .
    Zastanawiam się tylko z jakiej gazety zrobić, bo większość jak dla mnie niestrawna...:wink:
    Odrobinka Leśna:
    (mój mąż zeżarł cztery talerze a zup nie lubi).
    ...i, kurka, boję się, że mi potem talerzy zabraknie. :bigsmile:
  • Zrobiłam dziś dynię w occie- tura pierwsza, 7 słoików:0 I 3 słoiczki dżemu dyniowo-jabłkowego z "resztek" dyniowych:D
    Jakie to ma piekne kolory!!!
  • Dziewczyny! Udało mi się dzisiaj kupić dynię hokkaido! Jutro jemy pieczoną razem ze skórką :)
  • Konfitury z dyni mi się kojarzą z "Anią z Szumiących Topoli", kiedy chodziła odwiedzać swoich uczniów i raz się przyznała, że jej smakują. Potem wszyscy rodzice podawali na podwieczorek, i nawet jej dali słoik do domu, w nocy go zakopywały w ogrodzie z Rebeką Dew. :bigsmile:
  • eee tam, dobre sa! Znaczy- lubie ja i moja teściowa:bigsmile:
  • Marcelina - ale Ty masz kobieto pamięć! ja też przeczytałam swego czasu wszystkie Anie i w ogóle wszystko co spłodziła L.M. Montgomery, ale takich szczegółów już nie pamiętam.
  • Agnieszka Barbara:
    Zrobiłam dziś dynię w occie- tura pierwsza, 7 słoików:0 I 3 słoiczki dżemu dyniowo-jabłkowego z "resztek" dyniowych:D
    Jakie to ma piekne kolory!!!
    Czy moge poprosic o przepis na dzem dyniowo- jablkowy? Brzmi ciekawie :bigsmile:
  • Hmm... nie ma przepisu:)
    Po prostu: kawałki dyni ugotować z odrobinka wody, w trakcie(zanim sie rozgotuje) dodac drobno pokrojone jabłka(ile sie chce)- gotować. jak jabłka zaczna mieknąć dodac cukier(tez ile sie chce) i gotować, aż zgęstnieje:) Włożyć do słoików, pasteryzowac 20 min. w temp. ok.80 stopni.
    To pozmieniany przeze mnie przepis na mus jabłkowo dyniowy:)

    A- ja dodaje troszke cynamonu:)
  • Wielkie dzieki :)))
  • U nas dzisiaj zupa dyniowa. A jedliście dynię-spaghetti?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.