dynia

17810121323

Komentarz

  • Renka, moi uwielbiaja z niej koktail. Na poprzedniej stronie chyba pisałam...
  • edytowano listopad 2012
    Wietrze, strona, którą bardzo cenię jest  http://cucurbitophile.fr/gnr/009.php . Po lewej stronie trzeba wybrać maximę, moschatę, pepo etc i oglądać do upadłego. Wybór dyń ogromny, do tego zdjęcia są naturalne, nie kolorowane. Kociaro, tam też są krókie opisy do czego dana odmiana się nadaje. Co prawda po francusku, ale w dobie tłumaczy to nie problem. Byłoby wspaniale mieć swoją stronę dyniową, ale na razie dla nas to nierealne. Może kiedyś...
    Dynia Jumbo Pink Banana (Renka, czy o niej myślisz czy o innych? Z Banana jest wiele dyń, wspaniała jest Sibley, North Georgia, Georgia Candy Roaster i inne fajne) jest dobra, ale wg mnie b. zyskuje po leżakowaniu. Najbardziej smakowała nam jedzona wiosną, jesienią zaś - tak sobie. Nie była wtedy zła czy niesmaczna, ale miesięce leżenia poprawiły jej smak.
  • edytowano listopad 2012
    wałkujemy temat dyni dalej (no bo jak już dynia napoczęta, to jeśli nie zamrozimy albo nie zużyjemy na przetwory, trzeba iść w zaparte;) ):

    pisałam parę dni temu o puree z dyni, ziemniaka, cebulki i czosnku, z przyprawami. Zostało mi 750g i już nam sie nie chciało zjeść.

    Wczoraj dodałam 250g białego sera, zmiksowałam, wbiłam 2 jajka (choć bez jajek też by chyba wyszło), dodałam kilka szklanek mąki... i wyszły świetne kopytka. Pyszne zarówno na świeżo, jak i odsmażone.

    Podsumowując, z jednej dyni mieliśmy:

    -puree
    -curry z indykiem i mlekiem kokosowym (inspiracja: kwestiasmaku.com)
    -kawałki dyni podsmażone z cebulką i papryką, lekko osolone (proste, ale b.smaczne)
    -frytki dyniowe
    -kopytka dyniowe na bazie puree

    Zaczynam się chyba rozkręcać :) A jeszcze niedawno nie wiedziałam, jak te dynie "ugryźć" :)
  • edytowano listopad 2012
    Brawo Pustynny Wietrze! Chcę dziś w ramach piątkowej kolacji spróbować tę zupę - koktajl z dyni na słodko. Trochę się to moze kłóci z odwykiem cukrowym, ale trudno. Więc podgotowuję lub nawet rozgotowuję kawałki dyniowe, ostudzę, zmiksuję wraz z mlekiem i zapodam :P
  • Aga, miksuj na gorąco. Jest lepszy efekt.
  • Dziękuję Savio, ale jeść to już na zimno tak? Czy coś przekręciłam? Ale mleka nie podgrzewasz?
  • edytowano listopad 2012
    Moi lubią na ciepło. Goracą dynię miksuję z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem z lodówki. Wtedy temperatura jest ok. Konsystencja szejka. :-)

    Ale i zimne pewnie będzie pycha. :-)
  • Savio! Dzięki. Właśnie popijam taki shake dyniowy. Ekstra. Co prawda zmiksowałam letnią dynię, a nie ciepłą, ale i tak jest wspaniałe...z ciepłą pewnie będzie jeszcze lepsze.

    Dzięki za nowe danie w naszej kuchni

  • @Savia - dawaj jeszcze raz przepis na ten koktail bo nie mogę znaleźć. Plisss
  • edytowano listopad 2012
    "Dynia, to jest wielki i smaczny warzyw nie? Bo to bardziej warzyw, niż owoc nie?"  -zasłyszane dziś przy kolacji- placki z dyni jedli ;))
  • @uJa,jak tam z tą hokkaido Ci poszło? Osobiście uwielbiam, nawet mój mąż lubi tę odmianę (on jakoś nie uważa, że każda dynia to to samo i stanowczo preferuje hokkaido).
  • ta pieczona z ziołami taka sobie, zjadłam kawałek nie byłam zachwycona, mąż też nie, ale Mila zjadła :)
    A z drugiej połowy Hokkaido i z połowy tej na zdjęciu na początku strony zrobiłam zupę (podejście drugie) i zjedliśmy i była smaczna :) może mało przyprawiłam, ale naprawdę była fajna (nawet mój wybredny brat i wybredna siostra zjedli).
    Także jeśli będę jeszcze robić zupę to na pewno z hokkaido.

    Jutro muszę kupić dużą dynię ( bo potrzebuję skorupy - nie nie nie na halowin) więc będę dalej eksperymentować.
  • @Savia - dawaj jeszcze raz przepis na ten koktail bo nie mogę znaleźć. Plisss
    Oj dopiero zajrzałam. Ale w sumie post wyżej było wszystko:
    Goracą dynię miksuję z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem z lodówki.
    @Agnieszka5 - i co zrobiłaś?
  • edytowano listopad 2012
    ZUPA KREM Z DYNI.
    Tej jesieni siedzę (dosłownie) w domu i m.in. gotuję. Dwa razy ugotowałem zupkę z dyni. Oczywiście wszystkiego było razy dwa lub trzy. Cała rodzina się zajadała. Do zupki można dodać grzanki i śmietanę. Przepis z internetu poniżej:

    Składniki:

    - 500 g surowej dyni

    - 2 ziemniaki

    - mała cebula pokrojona w kostkę

    - posiekany ząbek czosnku

    - 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw

    - łyżeczka przyprawy curry

    - sól

    - pieprz

    - cukier

    - 4 łyżki oliwy

    Sposób przyrządzania:

    Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Dodajcie dynię i ziemniaki
    pokrojone w kostkę. Lekko obsmażcie. Dodajcie curry, wymieszajcie. Po 5
    minutach wlejcie wywar i gotujcie, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
    Całość zmiksujcie i przyprawcie.

  • Znalazłam jeszcze stronkę o odmianach dyni
    http://www.dynia.com.pl/oud/eetpompoen.htm
    Są tam nawet takie dynie:
    Trombolino d'Albenga

    Wyglądają mało apetycznie ;)
  • trochę afrykańsko :)
  • Hej Savio, raz jeszczę dzięks. Uwielbiam ten koktajl dyniowo-mleczny. Może troszkę mdły, jak ktoś lubi ostrzejsze smaki, ale mi pasuje, dodatkowo nie podrażnia żołądka...myślę, że może smakować Waszej młodszej młodzieży, że to rodzaj shaka...lepszego niz z Mcdonalda :D
  • ciekawam, zy ten koktajl będzie dobry z mlekiem sojowym................
    :-B
  • Jadwigo, ta dynia to Tromba d'Albendga, rośnie w Polsce bez problemu. Bardzo ładnie wyglądają duże, długie owoce, mogą mieć i półtora metra długości. To najdłuższe z dyń. Oczywiście są jadalne. Gdy rosną przy ogrodzeniu, to będą proste, rosnące bez podpory ładnie się zakręcają.
  • edytowano listopad 2012
    Chętnie posadziłabym taką dynię i kilka innych, nawet z czystej ciekawości, jak to urośnie, tylko ...ogródek musiałabym rozciągnąć :D
  • Jadwigo, skąd ja znam ten ból...
    Podziękowali 1Jadwiga
  • A u mnie dzisiaj słodkie szaleństwo dyniowe. Dzieci mają gości przez pół dnia i upiekłam :
    Tartę  - http://www.polska-gotuje.pl/przepis/slodka-tarta-z-dynia-rodzynkami-i-prazonymi-migdalami
    Muffinki dyniowe - http://nastole.pl/2011/09/babeczki-z-dynia-i-slonecznikiem.html
    oraz ciasto dyniowe przekładane - http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/ciasto_dyniowe_przekladane/przepis.html

    Nadzienie do tarty cudne, pyszne, myślę, że do naleśników też super.Ciasto tarty takie sobie. Muffinki dobre,ale bez rewelacji. Ciasto dyniowe fantastyczne. Upiekłam z podwójnej porcji i nie przekładałam tylko zrobiłam polewę wg przepisu ale z serka z biedronki (sklepu oczywiście). Pół ciasta obroniłam własną piersią bo obiecałam przynieść jutro na zawody. Poszła cała nieduża dynia.
  • @AniaD. ;
    nabyłam dynię, pyszna była 
    i koniecznie chcę jeszcze taką :)

    zrobilam zdjęcia w trakcie jedzenia, ale nie umiem jej znaleźć w sieci 

    pomozecie z nzawą?


  • @Marcelina, @Maciek , @Cart&Pud


    a może dałoby się połączyć oba dyniowe wątki?
  • edytowano listopad 2012
    Emilia Dziubak

  • sala z kominkiem fajna :)
  • sekretne życie pestek ;)
  • nie mów, że sypialnia dzieci Ci się nie podoba, jak cała czwóreczka smacznie śpi w łóżeczku... :)
  • chyba muszę do powiększenia iść :) 

    ale tego w przepasce na oczach zauważyłam :):)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.