Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

dynia

1141517192023

Komentarz

  • Podbiję dla tych co mają nadmiary :-)
  • Potrzebuję sprawdzonego przepisu na suflet i sernik z dyni.
    Ktoś robił?
  • Dziś pokroiliśmy ostatnią dynię z poprzedniego roku/zbiorów. Bardzo dobrze się trzymała - żadnych śladów na skórce.
    Spodziewałem się, że pestki będą kiełkować ale po rozkrojeniu zdziwienie było dużo większe - kiełki długości 10 cm, cały gąszcz.

    Zupa wyszła smaczna. Teraz czekamy do września na świeże posiłkując się jeszcze kilkoma mrożonkami....
  • Przyniosłam hokkaido, robię szybki dżemik.marmoladkę,podduszę na ogniu i podleję sokiem pomarańczowym. Podejrzewam,że wyżremy już dziś z MArysią :D
  • a jeszcze dodam banana i sypnę cynamonem, co mi tam :)
  • u mnie też już są po 2,99zł za kilo
    ale się cieszę, że sezon dyniowy rozpoczęty :D
  • Zrobiłam dzisiaj kluski dyniowo- ziemniaczane. Z masełkiem z rozmarynem. Całkiem dobre, ale chyba za mało soli dala i dużo więcej miałam ziemniaków niż dyni. Jedna córka stwierdziła że ble,więc pewnie szybko nie wrócę do tego przepisu.
  • Quintana, pomyliłaś słoiki i wzięłaś rozmaryn zamiast cukru? :D moje dzieci jak tylko zobaczyły pierwszą dynię proszą mnie o "te kluseczki z cukrem", a zrobiłam je słownie dwa razy w ubiegłym roku... mało ziemniaków dałam, albo wcale, już nie pamiętam, ale posypałam cukrem
  • Mam kilka dyniowych pytań:
    Czy da się dynię przetrzymać np. na balkonie (jak kupię więcej w sezonie to do np. stycznia/lutego poleży czy przymrozków nie zniesie)?
    Czy dynię można mrozić (np. w kosteczkę i do zamrażalnika)?
    Jak długo potrwa sezon na tanią dynię, kiedy trzeba zacząć martwić się o zapas?
    Będę wdzięczna za pomoc :)
  • Dynia mrozów i ogólnie zimna nie zniesie. Ja trzymałam do kwietnia w domu tylko nie przy kaloryferach.Porozkładałam na meblach i były ozdobą :\"> Żadna się nie zepsuła ale to były moje dynie , niezbyt duże i za radą AniD nie ucinałam za blisko ogonków i suszyłam na słonku.
    Mojej mamie w zimnym garażu zaczęły się psuć ale te z korytarza wytrzymały.
    Mrożona dynia to raczej tylko do zupy.
  • Nic nie wiem o życiu! To dynia wytrzyma w cieple? W życiu bym na to nie wpadła! Czyli mogłabym sobie kupić takich małych i dekoracyjnie poustawiać w kuchni i to się nie zepsuje? Albo w spiżarce w mieszkaniu trzymać? Problem w tym, że musiałaby być z pewnego źródła... :-?
  • Tak, najlepiej trzymać w mieszkaniu tylko nie przy piecu czy kaloryferze tylko ja mieszkam w domu i u mnie nie jest bardzo gorąco i sucho zimą. Moja mama miała część ze sklepu , muszą być raczej niewielkie z widocznym "ogonkiem" bez nacięć na skórce i jakiś wgłębień. Super przechowuje się butternut i hokkaido, te wielkie mieszańce czy bambino to raczej chyba nie . Czekaj może przyjdzie @AniaD ona wie wszystko o dyniach. Ja ostatnią butterut jadłam w kwietniu i żałowałam, że nie miałam więcej bo by dotrwały do lata. Ale z tym kupowaniem w sezonie to jest rozmaicie, biedronka w lutym sprzedawała hokkaido za 0,99/kilogram.
  • Ja jak @Hope nic nie wiem o zyciu ! :)
    A @Elunia ostatnio tylko na Twoje przepisy trafiam. I zmaierzam korzystać.
    ale najpierw powiedzcie prosze:
    a jak mam hokaido to moge jesc ze skorka? czy to jak z cukinia jak mloda to mozna a jak stara to juz obierac bo za twarda?
    Szczegolnie majac na uwadze ze mam 11 miesieczniaka w domu?
  • edytowano wrzesień 2015
    Dynia przetrwa w mieszkaniu bez problemów, najwyżej nieco szybciej zacznie wysychać miąższ. Najlepiej, gdy nie jest przemrożona czy przenawożona, do tego b. ważne jest trzymanie jej na słońcu, by zabliźniły się ranki. Taka dynia może długo poleżeć. Z długością sezonu to różnie. Żeby mieć pewność, że nieprzemrożone, to lepiej kupić wcześniej i trzymać u siebie. Nie może to być miejsce, gdzie temp. wynosi ok 0, takie dynia będą gniły. Ja przechowuję w blokowej piwnicy, mam je do lata, temperatura wynosi tam ok. 15-16 stopni. Są oczywiście owoce, które się po drodze zepsują, ale jak komuś zależy na bardzo trwałych odmianach, to kupuje np. Triamble. Jej owoce leżą bez problemu 2 lata. Sprawdziłam u siebie.
    Hokkaido jak najbardziej jada się ze skórką, ona mięknie w gotowaniu czy pieczeniu. Usuwa się tylko takie starcze zaschnięcia i kropeczki.
  • wiecie kapusta buraczki nie boja sie upałów
  • u nas w biedronce tylko bambino po 2,99zł za kilogram
    a w Waszych Biedronkach są hokkaido?
    czy one pojawiają się później?
  • Czy dynia jest ciężkostrawna? Moja Mała (i ja w sumie też) zawsze mamy sensacje jelitowe po tym.
  • Nie uważam dyni za ciężkostrawnej, może to zależy z czym się ją spożywa albo od indywidualnych predyspozycji organizmu. Dynię podaje się już maleńkich dzieciom, to może byc jeden z pierwszych pokarmów dla maluchów.
  • Wytrawnych działkowiczów i dyniowiczów nie zaskoczę, ale i tak podzielę się moją małą radością: to część dzisiejszych zbiorów. :)
    12038413_872000719521040_4395494866592639386_n
  • @Olesia bardzo pieknie!
    Ja dynie tez przetrzymuje w domu, w kuchni na parapecie/ wykuszu. Pod spodem kaloryfer (czesciowo), a dynie i tak wytrzymuja az do wiosny. Kupuje sporo (glownie hokkaido i butternut), mam jesienna zasade: zadne zakupy bez dyni. Tak znosze i znosze do domu, stawiam na parapecie i poeknie to wyglada :)
  • edytowano wrzesień 2015
    Popełniłam pierwszą w życiu zupę dyniową. Prościzna, nie wysilałam się-ok pół średniej hokkaido do tego dwa ziemniaki, ząbek czosnku, szczypta pieprzu i imbiru (nie było suszonego świeżego ofkorsik) i bulion drobiowy.
    Bez mleka, bez śmietany. Zmiksowałam byle jak-lubię kawałki warzywek. Pyszna wyszła.

    Widziałam dziś dynię pt "biały dzik". Gdzieś wyczytałam, ze smaczna, ale nie zaryzykowałam. Znaczy przeczytałam o niej po przyjściu ze sklepu.
    @AniaD - coś Ci to mówi?
  • @kociara sproboj na talerzu dodac troche soku z limonki/ cytryny, bardzo poprawia smak.
  • Ooo @****, myślałam, że tylko ja jestem wystarczająco dziwna, żeby dawać do zup cytrynę. ;) Nie tylko do dyniowej zresztą.
  • A to jest dziwne? @-)
  • U nas ostatnio makaronowa rzondzi, pycha!
  • ja dodaję wody z ogórków kiszonych ;)
  • @Kociara, dynia Fleat White Boer, to smaczna dynia. Ja ją lubię na surowo, ale ja ogólnie wolę dynie orzeszkowe i kasztanowe w zupach, pieczone. Ona jest bardziej wodnista niż Hokkaido i troszkę taka włóknista, ale to nie ma już takiego znaczenia. Ja z takich dyń nie robię zup, ale jak najbardziej można. Pamiętam ją dobrze, bo ma surowo jest pyszna.
  • @jukaa wyobraź sobie, że dla niektórych jest. :-??
  • jestem jedyną osobą w domu, która może jeść dynie nawet 3 razy na dzień
    pozostali nie chcą ani pieczonej ani kremu ani nic
    jak ich zachęcić?
    :(
  • spróbuj makaronową, moi nie poznali ;-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.