Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

dynia

1171819202123»

Komentarz

  • @isza, jak najbardziej można! Są dynie wspaniałe na surowo - takie kruche, owocowe, mniam! Wszystkie można jeść na surowo, ale niektóre są takie mączyste w smaku, albo włókniste i te są mniej atrakcyjne. Warto szukać swoich smaków dyniowych. Mi ogromnie smakowała Melonette, Musquee de Provence. Kroiłam je na kawałki i jadłam. Można też dodawać je do surówek, jak marchewkę.



    Podziękowali 2isza AgaMaria
  • @Ania D.  dziękuję :) 

    Podziękowali 1Ania D.
  • Musquee de Provence  smakuje takim melonem. Pyszna jest na surowo.
    A ja weszłam tutaj, żeby powiedzieć, że jak ktoś ma daleko do Uli to w POLO są hokkaido za 1,5 za kg.
  • @Skatarzyna - umówimy sie jakoś w Warszawie, czy np. podjechałabyś do nas - tylko my jesteśmy praktycznie tylko w soboty i niedziele?

  • Warszawa. Napiszę Ci pw w które dni Krzysztof będzie w robocie i jakoś się umówicie. Ok?
  • Ok :) spadło mi na druga strone i nie zauważyłam odpowiedzi
  • edytowano 13 luty
    Zabieram się do wybierania odmian dyni do siewu i chciałabym się Was zapytać jakie odmiany przechowują się najlepiej. Jakoś nigdy nie mamy ochoty na dynię jesienią a teraz, w lutym taka świeża dynia to kulinarne marzenie.
    Z pewnością wysieję dynię piżmową butternut bo widuję ją w sklepach o tej porze.
  • Hokkaido, jak dla mnie super i dobrze mi się przechowuje w piwnicy
  • U mnie hokkaido wytrzymuje tylko do stycznia, większe dynie nawet do kwietnia. Pasowały mi Muscat provanse o ile nie przekręcam nazwy. Butternuty sa świetne bo nie mają dużo wody. 
    Podziękowali 1AleksandraB
  • U mnie Hokkaido bardzo szybko się psuje.
  • Moje hokkaido dotrwaly do dziś, ale nie wszystkie,  chyba z 5 wrzuciłam bo zgniły. Jeszcze jest podobna do hokkaido odmiana solor lub justyna
  • Jeszcze mam dwie na oknie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.