dynia

1246723

Komentarz

  • edytowano wrzesień 2012
    Znalazłam przepis na ciasto drożdżowo- dyniowe. Będę dzisiaj piec. Spróbować nie spróbuję, ale goście ocenią, czy dobre ;) Ciasto ma wyglądać tak:

  • Sprawa wygląda tak, że dziś u nas pada, wieje i jest kiepsko pogodowo. Więc zdjęcia trochę bure. Bo dynia jest piękna!


    @Jadwiga Ty nie zdjęcia pokazuj tylko przepis dawaj :P
    DSC00883.jpg 357.9K
    DSC00884.jpg 455.8K
    DSC00887.jpg 492.4K
    DSC00886.jpg 380.9K
    DSC00888.jpg 545.7K
  • edytowano wrzesień 2012
    Mówisz, masz :).
    Kruszonkę pewnie sobie dzisiaj odpuszczę, ale reszta, mam nadzieję będzie wyglądać podobnie ;)


    Drożdżówka z dyniową spiralką i kruszonką:
    proporcja na 2 formy keksowe dł. ok. 27 cm

    500 g mąki,
    50 g drożdży,
    2 jajka,
    1 żółtko,
    100 g stopionego masła,
    100 g cukru,
    1/2 szklanki mleka,
    2-3 łyżki dyniowego puree,
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
    1/2 łyżeczki soli,

    kruszonka -
    50 g masła,
    2 łyżki cukru (najlepiej brązowego),
    1/2 szklanki mąki,
    1/2 szklanki płatków owsianych,
    2 łyżki pestek dyni

    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

    Mąkę
    przesiać i wymieszać z solą. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem. Do mąki
    wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dodać utarte jajka, masło i ciepłe
    mleko. Wymieszać składniki i przez chwilę zagniatać, aż dobrze się
    połączą. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dyniowe
    puree i przyprawę do piernika. W tym momencie organizujemy sobie
    pomocnika lub ćwiczymy koordynację ruchów i zagniatamy dwa rodzaje
    ciasta na dwie ręce :) Jeżeli część dyniowa jest bardziej lepiąca,
    dodajemy dodatkowe 2-3 łyżki mąki. Kiedy ciasto będzie jednolite i
    lśniące, formujemy kule, umieszczamy je w dwóch oddzielnych miskach,
    przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia.

    Białą
    i dyniową część wyrośniętego ciasta rozwałkować na oprószonym mąką
    blacie na jednakowej wielkości prostokąty (im szersze prostokąty, tym
    spiralka będzie ładniejsza). Dyniowe ciasto położyć na białym i razem
    zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.

    Ciasto ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem keksówce. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

    W
    międzyczasie przygotować kruszonkę - masło rozetrzeć opuszkami palców z
    cukrem, mąką i płatkami owsianymi, formując grudki. Na koniec dodać
    pestki dyni.

    Kiedy ciasto podchodzi do brzegów keksówki,
    posmarować wierzch rozmąconym białkiem i posypać kruszonką. Piec w
    nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka).

    Edit: Przepis pochodzi stąd:
    http://everycakeyoubake.blogspot.com/search/label/dynia
  • a ja się uprzedziłam do ciast z dyni po tym, jak mi zakalec wyszedł.Boję się próbować.
    za to dziś zupa znowu :D
  • @agnieszkamama - się nie bój! Zakalec Cię nie ugryzie! ;-)
  • a macie jakiś pomysł na inną zupę niż ta Ani D. z porem i czosnkiem? Gdzieś słyszałam o takie z marchewką :)
  • znalazłam na necie i nam smakowała,wklejam(dodam,że nie miałam tych wypasionych przypraw)
    http://www.palcelizac.pl/przepis/49/zupa_z_dyni/
    można marchewkę dodać pokrojoną i ziemniaczki,żeby zupa nie była taka cienka,choć wychodzi baaardzo kremowa,mniam
  • @Taja - ja zazwyczaj robię taką "na lenia" zupę dyniową. W rondlu dużym przysmażam i podduszam cebulkę, wrzucam do tego marchewkę uciachaną w jakieś plasterki i dynie pokrojoną w kostkę, zalewam wodą i duszę aż się to miękkie zrobi. Potem miksuję i przyprawiam solą ziołową i papryką. Może być też imbirem trochę jak zimno na dworze. Na talerzu posypuję pestkami z dyni albo usieczoną rzeżuchą.
  • @Katarzyno coś w ten deseń chciałam zrobić. A że mam w domu ino marchewkę, dynię, czosnek, cebulę o przyprawy to muszę czarować z tego... o ile się zwlokę z łóżka, ale o tym zaraz napiszę w wiadomym wątku :(
  • o, jak Katarzyna pisze o rzeżusze,to ciekawe,czy posypana kiełkami byłaby dobra,ktoś próbował?

    a zupa z dyni-dla mnie hit sezonu!właśnie spałaszowałam porcję-wszystkie warzywa eko-z naszej uprawy :D
  • Ja dziś tez gotuję dyniową.
    Ciekawa jestem co wyjdzie:)

    Według przepisu Mańka...ale trochę biedniejsza, bom wszystkich składników nie miała:)

    I też odkrycie zrobiłam!

    Jaka ona pyszna na surowo
    :)
  • @Jadwiga, fajny Twój przepis, ale drożdżowe to mój kolejny kulinarny lęk(że mi się nie uda).
    Spróbuję chyba,ale jak mąż będzie w domu,żebym mogła się skupić tylko na cieście :D

    ps. napisz jak wyszło.
  • @Jadwiga, fajny Twój przepis, ale drożdżowe to mój kolejny kulinarny lęk(że mi się nie uda).
    Spróbuję chyba,ale jak mąż będzie w domu,żebym mogła się skupić tylko na cieście :D

    ps. napisz jak wyszło.
    @Agnieszkamama
    Zrobiłam już ciacho i teraz rośnie ;) Kruszonkę też zrobiłam. Stwierdziłam, że prosta jest, więc da się szybko zrobić. Tylko  pestek z dyni nie dałam, bo nie mam. Pierwszy raz robię ciasto z dynią, więc albo się pochwalę, albo nie będzie czym ;)
    A drożdżowe ciasto jest ogólnie proste do zrobienia. Też kiedyś mi nie wychodziło, więc nie robiłam. Ale parę lat temu pewna góralka "sprzedała" mi dobry sposób na drożdżówkę i odtąd zaczęłam robić ciasto i  nie ma żadnych wpadek. Pisałam już o tym w wątku o ciastach drożdżowych:
    http://www.wielodzietni.org/discussion/comment/594745#Comment_594745
  • a co robicie z pestkami?
  • edytowano wrzesień 2012
    Ciasto drożdżowo- dyniowe - zdążyłam zrobić zdjęcie :) Jakość taka sobie, bo i mój aparat w komórce taki sobie,ale co nieco widać. Dzieci spróbowały, mówią, że dobre, więc i kręgowym gościom będzie smakować :)
  • wygląda wypaśnie.....
  • edytowano wrzesień 2012
    Taja, ładna dynia, to Bambino najprawdopodobniej.
    Zupy można robić i z marchewką, np. dynia, 1-2 marchewki, 2 cebule, kilka ząbków czosnku, 2 ziemniaki. Zeszklić cebulę w garnku, dodać czosnek, ziele, liść, pokrojone warzywa. Taką zupę można zmiksować lub zostawić w kawałkach. U mnie dynia robi we wszystkich zupach za marchewkę, kroimy ją w kawałki i siup do gara.
    Pestki każdej dyni można jeść, ale nie każde się dadzą jeść. Bywają malutkie lub z bardzo twardą łupiną. Nie wszystkie pestki smakują tak samo, różne odmiany mają nasiona o nieco różniących się smakach.
  • Mam Hokkaido. Sezon czas zacząć. dotychczas się broniłam, że niby jeszcze lato i cukinia.

    Gucio. Czosneczek, dynia i jedziemy.
    To akurat jest najmilsza strona jesieni.
  • @Marcelina, a czy moja to tez hokkaido?
  • Wygląda jak.

    Jak koncert?
  • Obłędny.

    Zgłebiłam znowu wątek dniowy i wyczytałam, że hokkaido dusi się ze skórą, do zupy tez?
  • Do zupy ja obieram.
  • Do zupy też można ze skórką. Jak chcesz, to daj na początek kilka kawałków ze skórką i sprawdzisz, czy będzie Ci pasować.
  • Kurcze,a ja dostałąm takie dwie dość małe, okrąglutkie dynie i... jakoś niedobra jest. Może niedojrzała? Bo twarda jak nie wiem co- z ledwością ją pokroiłam i kolor w środku taki ni to żółty ni zielony. Da się coś z nią zrobić? Małej wczoraj ugotowałam zupę mleczną (taką jak lubi), nie chciała jeść. Rzeczywiście jak spróbowałam, nic rewelacyjnego. A samej, w sensie że na surowo to w ogóle nie da się zjeść.
  • @Jadwigo - ciasto wygląda świetnie, aż mam pokusę, aby je też wypróbować. :D
  • @Jadwigo - ciasto wygląda świetnie, aż mam pokusę, aby je też wypróbować. :D
    Rób, rób. Nie jadłam, ale goście zajadali się ciastem, co chwila powtarzając, że dobre, więc chyba było dobre ;) 
  • edytowano wrzesień 2012
    U mnie wczoraj dyniową zjedli wszyscy:)
    W szoku byłam:) chyba najmniej smakowała....mi samej;-)
    Ale dynię fajną kupiłam- właśnie taka melonowa w środku. śliczna i dobra.

    dziś zrobiłam coś a la Strogonov -ale dodałam jeszcze dynię i cukinię.
    No-bardzo to dobre.

  • Kiedyś był podawany przepis na gnocchi z dyni ale nie mogę go znaleźć poratujecie?

    kupiłam wielką dynię przytachałam do domu i teraz nie wiem co z niej zrobić, część upiekę w piekarniku
    trochę na ciasto i na zupę, ale i tak sporo zostanie, wiec wymyśliłam gnocchi i ew. zamarynuję - więc przepis na marynatę też poproszę :)
  • no żesz......mąż do mnie zadowolony:przywiozłem z działki kabaczek,cukinię i taką żółtą kulkę.
    K......... M...... !!!
    To moja dynia najmniejsza,liczyłam, że jeszcze trochę podrośnie, a on myślał,że to kabaczek tak dziwnie urósł,kurde kurde kurde :/
    Co mogę z taką małą zrobić-wydrążyć i na świczkę?nie zgnije mi to?


    :-SS
  • edytowano wrzesień 2012
    @kuria domowa, nie każda dynia jest smaczna. Są dynie śliczne, ale niedobre, są piękne i smaczne, są takie, że można wypluć, bo jest nijaka do granic lub po prostu niedobra. Każda dynia jest inna, jak jabłka - jedne nam odpowiadają, zajadamy się nimi, innych nie weźmiemy do ust. Odmian jest mnóstwo, ale każda jest inna - są bardziej suche i wilgotniejsze, są zwarte i rozpadające się, są neutralne, dyniowe w smaku i bardzo smaczne.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.