dynia

13468923

Komentarz

  • Dziś dokonałam odkrycia! 500 m od mojego domu sympatyczna Pani uprawia m.in. DYNIE! bez nawozów takie "eko". Wróciłam z Hokkaido i Justynką :D W przyszłym tygodniu pewnie jeszcze coś wybiorę, ale najpierw poczytam co nieco, żeby wiedzieć co i jak.
    Z tego co zapamiętałam to ma: prowansalską, masłową, piżmową. Więcej nie pamiętam, za dużo tego było a pamięć już nie ta ;)
    Może to Ania.D ? :D



  • Może to Ania.D ? :D

    Jadwiga, fajnie by było!, ale aż tak dobrze  nie ma  :)
  • Agusia, fajnie :-)
    Prowansalską, masłową, piżmową - pierwsza to pewnie Muscate de Provence, a masłowa - nie ma takiej nazwy, może być Australian Butter, niektórzy tak mówią na Butternut. Ciekawa też jestem tej piżnowej, jak się nazywa.
    Aniu tak, to na pewno Australian Butter, pani chyba sobie spolszczyła nazwę ;)
  • agnieszkamama, a co robiłaś z Hokkaido, zupę? Chciałabym coś z niej przygotować, ale na razie jestem na etapie poszukiwań do czego się nadają poszczególne odmiany.
  • a mnie hokkaido najmniej pasuje ze wszytkich odmian jakich próbowałam

  • @Agusia,nie, te kluseczki, o których pisze Katarzyna i inni,chyba gnocci,czy jakoś tak.
    Posmakowałam też upieczonej-pychotka.
    Moje pierwsze skojarzenie było, że ona smakuje podobnie do ugotowanej kukurydzy, tak słodkawo.
  • Dzięki, będę próbować, zobaczymy jaki będzie efekt. Na kuchennym parapecie prezentuje się cudownie! :D
  • znalazlam gdzis sklep, gdzie mozna kupic wiele odmian dyni - wszedzie tylko hokkaido sprzedaja.
    Wysylam jutro meza na lowy :D
  • agnieszkamama, a co robiłaś z Hokkaido, zupę? Chciałabym coś z niej przygotować, ale na razie jestem na etapie poszukiwań do czego się nadają poszczególne odmiany.
    Wczoraj zrobiłam sobie z hokkaido zupę dyniową. Reszta jadła pierogi leniwe, więc musiałam zrobić sobie coś, co mogę zjeść.  Dałam najpierw dzieciom do spróbowania mojej zupy i... mało mi jej zostało do zjedzenia. I chcą więcej ;)
  • mam genialny przepis na zupę dyniową. nieco pracochłonny, ale wart tego.
    w wersji bezalkoholowej PRAWIE równie dobry.

    300 g dyni
    wywar drobiowo-warzywny
    200 g czerwonej papryki
    200 ml soku z pomarańczy
    2 główki cebuli
    1 główka kopru włoskiego
    główka czosnku
    imbir , pieprz, sól - do smaku
    śmietana 22% - 200 ml
    anyżówka -50 ml


    1 cebulę, czosnek, paprykę, koper włoski upiec przez pół godziny w temp 190 st
    obrać z wierzchniej warstwy
    1 cebule pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy, dodać upieczone warzywa
    zalać wodą wywarem i sokiem , gotować do miękkości
    dodać śmietanę, pogotować jeszcze parę minut
    zmiksować, doprawić solą, cukrem, anyżówką
    podawać z kleksem śmietany na wierzchu, posypaną natką



     

  • Zrobilam dzis wypasiona zupe dyniowo- pomidorowa z pieczonym czosnkiem i bede ja sama przez najblizsze dni jadla. Bo oni srednio dynie lubia, a zup kremowych (zmiksowanych) to juz w ogole nie ruszaja :(
  • Ech... Nie wiedzą, co tracą... 
  • Olesiu, maila im wyslij, niech wiedza ;) !!!
  • Ty dawaj przepis a nie się tu podle chwalisz! :P
  • @, ja też ją robiłam, też uważam, że jest fantastyczna, zajadaliśmy się prawie wszyscy, taka esencjonalna i pyszna! I też robię co się da z Kwestii smaku (a propos dyni polecam http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/curry_z_kurczakiem_dynia/przepis.html)
    Natomiast zupa dyniowo-pomarańczowa z serkiem Philadelphia to stanowczo nie moje smaki, ale to pierwsza porażka... A za przekonanie do dyni dziękuję wielodzietnym! W przyszłym roku mam nadzieję mieć hokkaido w ogródku, obok cukinii...

  • To curry mam w planach :) Na razie to bylo pierwsze danie z dynia, ktore smakowalo mojemu mezowi:

    http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kurczak_z_dynia_pieczarkami/przepis.html
  • A ja właśnie trzy dyńki przytargałam z Lidla. W promocji były po 1,77 za kg.
  • A może jakiś szybki przepis na pieczoną dynię zna ktoś ?
  • Agga: dynię obierasz,a kroisz w grubszą kostkę, posypujesz np.
    1. curry
    2. słodka i ostra papryką
    3. sosem sojowym
    4. ulubionymi ziołami
    5. cynamonem
    do tego dajesz sól (nie dot. p. 3), olej, mieszasz wszystko i wstawiasz w przykrytym naczyniu do piecyka. Do pieczenia najlepsze są suche odmiany, nie są najlepsze typu Melonowa, ale jak ktoś się uprze, to i taką można upiec. One podczas pieczenia mogą się rozpadać i dają dużo wody. Czas pieczenia związany jest z rodzajem dyni, może wynosić 30, może wynosić 60 min.
  • Dzięki Aniu - ja mam chyba tę najpospolitszą pomarańczową - dopiero zaczynam zgłębiać temat dyniowy - spróbuję tak jak piszesz :)
  • Qrpikowa i uJa- zainspirowałyście mnie dziś o świcie zupą i ciastem dyniowym:) właśnie przytargałam z targu 4- kilową, piękną- i zmykam do kuchni
    ;0 mam nadzieję, że mojej rodzince posmakuje, dopiero zaczynamy swoją przygodę z dynią
    :D
  • edytowano październik 2012
    a moja mama zrobiła drzem   Jabłkowo dyniowy

    z jabłek malinowych  ile  jabłek  tyle samo  dyni  i wymieszała to razem

    a dynia to jadalna  tyle wiem
     

  • a moja mama zrobiła drzem   Jabłkowo dyniowy

    z jabłek malinowych  ile  jabłek  tyle samo  dyni  i wymieszała to razem

    a dynia to jadalna  tyle wiem
     


    :D jadalna i w dodatku okazuje się, że pyszna. Jestem już po zrobieniu przecierów dyni z jabłkiem- pychota! a dynia pieczona i czosnek - niebo w gębie:) miało być do zupy ale nie mogłam się powstrzymać- połowę zeżarłam na gorąco wprost z piekarnika:) co ta ciąża robi z człowiekiem
  • edytowano październik 2012
    co to za dynie? szukam w necie i nie mogę zidentyfikować
    :-/

    jedna o kształcie gruszki (ale większa oczywiście) zielona, z plamkami jaśniejszej zieleni

    druga żółto-jasnozielona, płaska i o skórze mało gładkiej, takiej jakby cellulit miała ;)

    trzecia podobna do drugiej, ale juz o gładkiej skórze, pomarańczowo-zielona, też płaska

    Pojęcia nie mam, ja je zidentyfikować...i jak dobrać przepisy. Kiedyś myślałam, że to wszystko jedno, jak, ale czytam Anię D. i widzę, że to jak z jabłkami , dużo zależy od odmiany. Do tej pory dynia miała małe powodzenie u nas, zrobiłam raz zapiekaną pod beszamelem, raz jakiś gulasz, raz placuszki, i zawsze rozczarowanie. Nie przepadamy za tymi wersjami na słodko i mdło.

    Ktoś ma jakies przepisy na ostro i słono które by pasowały do wyżej opisanych dyń?

    Dziękuję :)
  • Wietrze, pierwsza to może być Sweet Berry, dwie pozostałe - daj fotkę, to spróbuję określić. Ta pierwsza to słodkawa melonowa, nie mój typ. Bardzo jestem ciekawa tych pozostałych. Czy masz dostęp do różnych odmian czy też będziesz je sama siać? bo jakby co, to mogę zasugerować różne odmiany, tak, by dobrać je do Twojego smaku. Ja np. lubię dynie kasztanowe, orzechowe, w tym roku jadłam po raz pierwszy Blue Hokkaido i bardzo mi smakowała. Muszę ją jeszcze na spokojnie próbować, bo nie wiem, czy nie strąci z piedestału Hokkaido. W ogóle odmian jest taka masa, że nie ma siły, by dla siebie nie znaleźć najbardziej odpowiadających smakowo, wielkościowe i urokliwościowo :)
    Milagro, och i ach, szybko napisz skąd takie fotki. Bo ja chcę więcej :-) . A tak w ogóle to fajnie patrzeć, bo ropoznaję bardzo dużo odmian.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.