Śledzik

edytowano grudzień 2009 w Kuchnia
W odpowiedzi na zapotrzebowanie Magg, proponuję śledzie, ponieważ niektóre można zacząć już wcześniej przyrządzać np.: w oleju oraz z konfiturą z cebuli , żeby się przegryzły
«134

Komentarz

  • Kiedyś jadłam takie śledzie z cebulką, w sosie pomidorowym z rodzynkami. Były pyszne, niestety nie mam przepisu.
  • Moja żona co roku na imieniny swojego Taty robi znakomite śledzie "pod pierzynką" z tartym serem.
  • Karolinka:
    Kiedyś jadłam takie śledzie z cebulką, w sosie pomidorowym z rodzynkami. Były pyszne, niestety nie mam przepisu.
    Te śledzie są bardzo proste.
    Kilo śledzi (moczonych ale nie za bardzo)
    2-3 cebule
    olej
    imbir
    przecier pomidorowy (ok. 1-2 łyżki)
    1-2 garści rodzynek.

    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać imbir w proszku, rodzynki i przecier. Jak sos ostygnie włożyć pokrojone śledzie. Jak za gęste- dodać trochę oleju i wody.
    Lepsze są oczywiście, jak trochę poleżą i się przegryzą.
  • Ach., Och jak pięknie. Przygotuję je tydzień wcześniej. Dziękuję :flowers::flowers:
  • Maćku, błagam o przepis na śledzie "pod pierzynką"!...
    :whorship:
  • Mam jeszcze śledzie w sosie czosnkowym i śledzie w lekkiej marynacie z cebulką. Oba świetne, ale z pamięci nie zacytuję. Jak będzie ktoś chętny, to pójdę po przepis.:wink:
  • Zainspirowaliście mnie.:bigsmile:
  • edytowano luty 2013
    ŚLEDZIE-ZALEWA
    1 litr wody.
    2 średnie marchewki pokroić w plasterki
    2 średnie cebule pokroić w ósemki
    liść laurowy, ziele ang.
    1 łyżka cukru
    5 łyżek octu


    Zagotować wodę z jarzynami i przyprawami i cukrem, po 5 minutach dodać ocet, wyłączyć i wystudzić. Zalać śledzie i w tej zalewie przechowywać. Śledzi nie moczyć przed włożeniem do zalewy tylko opłukać, bo zalewa jest bez soli!

    CEBULA
    Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, zalać wodą i zagotować. Wlać pół szklanki octu. Wystudzić, dobrze odcedzić. Dodać majonez, śmietanę, cukier i sól do smaku.
    Tej soli i cukru dość dużo wchodzi wbrew pozorom.

    Cebulę przechowywać osobno w słoiku, łączyć ze śledziami dopiero na talerzu.
  • Śledzik w oleju, cebulka drobno posiekana, majonez, jajko gotowane starte na tarce, majonez, żółty ser starty na tarce.

    Proporcje:

    2 paczki śledzia
    2 cebule średnie
    4 jajka na twardo
    20 dag sera żółtego

    Układać warstwami w podanej kolejności i podawać 12 h później, żeby się przegryzło.
  • Śledzik lubi pływać...jak to zaśpiewała Kayah:cool:
  • o mikuś!! witaj!!!:hugging:
  • Maciek:
    Śledzik w oleju, cebulka drobno posiekana, majonez, jajko gotowane starte na tarce, majonez, żółty ser starty na tarce.

    Proporcje:

    2 paczki śledzia
    2 cebule średnie
    4 jajka na twardo
    20 dag sera żółtego

    Układać warstwami w podanej kolejności i podawać 12 h później, żeby się przegryzło.
    a majonezem po każdej warstwie pojechać czy tylko po jajku?

    dzięki!
  • Nie, tylko między cebulką a jajkiem i jajkiem a serem.
  • można też śledzie moczyć w zalewie z czerwoną cebulą...zafarbują na czerwono....
  • C&P a ten czosnkowy przepis? Lubimy czosnek pod każdą postacią.:bigsmile:
  • Maciek:
    Śledzik w oleju, cebulka drobno posiekana, majonez, jajko gotowane starte na tarce, majonez, żółty ser starty na tarce.

    Proporcje:

    2 paczki śledzia
    2 cebule średnie
    4 jajka na twardo
    20 dag sera żółtego

    Układać warstwami w podanej kolejności i podawać 12 h później, żeby się przegryzło.
    -----------------------------------------------------------

    co to znaczy "dwie paczki śledzia" ?
  • tzn. 22 deko?
    dzięki:smile:
  • To z naszych rejonów, Śledzie po kaszubsku

    SKŁADNIKI: 1 kg świeżych śledzi, 2 cebule (20dag), pół szklanki oleju. Zalewa: 1/4 szklanki octu 10-procentowego, półtorej łyżki soli, 1 liść laurowy, po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i goździków.
    SPOSÓB WYKONANIA: Przygotować zalewę: półtorej szklanki wody, ocet, sól i przyprawy połączyć w garnku i zagotować, a następnie pozostawić do wystygnięcia. Śledzie oczyścić, umyć, odfiletować i włożyć do zalewy na co najmniej 24 godziny (nie mogą być surowe w środku). Cebule obrać, opłukać i pokroić w talarki. Śledzie wyjąć z zalewy, osączyć i pokroić w małe kawałki. Układać w słoiku warstwami: śledzie i cebulę. Zalać olejem i pozostawić w lodówce na 2-3 dni. Śledzie można przechowywać w lodówce ok. tygodnia.
    P.K.
  • Mój Tatuś - wielki smakosz śledzi - jechał w ub. roku w wigilię samochodem i przez radio usłyszał taki oto przepis: (dokładnych proporcji nie znam, bo Tatko skupił się na zapamiętaniu składników ;)

    Śledzie z czosnkiem w musztardzie francuskiej
    śledzie marynowane (np. po wiejsku) - filety
    1-2 jabłka
    kilka ogórków korniszonych
    kilka łyżek musztardy francuskiej (chodzi o tą z całymi ziarnami gorczycy, ja biorę Kamisa)
    2-3 łyżki majonezu
    kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań)

    1. Śledzie pokroić w niezbyt drobne kawałki
    2. Jabłka(obrane) i ogórki pokroić w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę (z przewagą musztardy)
    3. śledzie wymieszać z sosem, trzymać szczelnie zamknięte w chłodnym miejscu przynajmniej dobę, żeby się przegryzło
    4. Jak jest wiecej jabłek - wychodzi łagodniejsze, jak wiecej ostrych ogórków i musztardy - ostrzejsze, ogólnie pycha, robiłam już kilka razy i szybko znikały
    :tongue:
  • Zawijaski śledziowe z konfiturą z cebuli:
    Matiasy moczę najpierw w wodzie ok.24h, a następnie kilka godzin w mleku. Umyte i osuszone kroję wzdłuż, następnie jedną połówkę smaruję konfiturą z cebuli(przepis poniżej), przykrywam drugą, całość zwijam i spinam patyczkiem. Gotowe zawijaski układam ciasno w słoiku i zalewam oliwą, żeby się przegryzły. Po kilku dniach są pyszne.
    Dla mnie bardzo ważne jest moczenie matiasów, żeby się pozbyć niepotrzebnych smaków i zapachów (zwłaszcza octu), będących skutkiem koserwowania śledzi.
  • Konfitura z cebuli( do śledzi i nie tylko):
    Kilo czerwonej cebuli kroję w piórka, podsmażam na oliwie na niedużym ogniu, dodaję sól, pieprz i 3-4 ząbki czosnku posiekane drobniutko z tymiankiem. Kiedy cebula zmięknie dodaję 3 łyżki miodu i garść rodzynek. Po podmażeniu, dodaję ok. 5 -6 łyżek octu ciemnego balsamicznego i duszę redukując płyn do konsystencji konfitury. Gotową konfiturę używam do śledzi lub jako dodatek do mięs.
    Smacznego.
  • @maniek, ta konfitura z cebuli brzmi zachęcająco, ale nie bardzo pasują mi tam rodzynki, problem w tym, że sama lubię je tylko jak są suche, takie moczone gdzieś albo nawet w serniku wydają mi się błe jak ślimaki jakieś...
    Ale czy jeśli nie dodam tych rodzynek to konfitura nie będzie za mało słodka?
    A moze możnaby dodać np. żurawinę? Chociaż to też ślimakowate trochę:wink:
  • ŚLEDZIE CZOSNKOWE

    1kg matjasów
    8 ząbków czosnku
    mały słoik majonezu
    łyżeczka vegety
    1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki keczupu
    sok z 1 cytryny

    Śledzie wymoczyć i pokroić w mniejsze kawałki.
    Czosnek przecisnąć przez praskę i zmieszać z resztą składników sosu.
    Wymieszać i zostawić do przegryzienia.
  • Lila:
    @maniek, ta konfitura z cebuli brzmi zachęcająco, ale nie bardzo pasują mi tam rodzynki, problem w tym, że sama lubię je tylko jak są suche, takie moczone gdzieś albo nawet w serniku wydają mi się błe jak ślimaki jakieś...
    Ale czy jeśli nie dodam tych rodzynek to konfitura nie będzie za mało słodka?
    A moze możnaby dodać np. żurawinę? Chociaż to też ślimakowate trochę:wink:
    Rodzynki ja lubię, ale faktycznie nie są konieczne, słodkość zaś daje przede wszystkim miód, którego ilość zależy od Twoich preferencji(smakowych:wink:). Myślę też, że zamiast lub oprócz rodzynek można dodać co się chce np. orzechy, czy migdały.
  • a kto dziś - w piątek - jadł śledzika??

    @maniek, zbieram się do robienia tej konfitury z cebuli
    mąż mnie trochę wyśmiał, jak mu o powiedziałam "kochanie, zrobię na święta pyszną konfiturę z cebuli do śledzia" :shocked:

    ale zrobię, niech sie zdziwi :wink:
  • jadłam - z cebulką i pod majonezową pierzynką- tyle ile zrobiłam - tyle sama zjadłam :bigsmile:
  • o jak ja cię rozumiem ;)
    też robię śledzia praktycznie tylko dla siebie, choć w większym gronie rodzinnym mam dwóch poważnych sojuszników: tatusia i teścia ;)

    na święta się zgramy i razem będziemy wcinać sałatki śledziowe :tongue:
  • mnie w śledziku "kibicuje" najstarszy synalek ( 17 - letni) nakładamy śledzia na kanapki i mniam

    nie lubię jednak śledzia na słodko , z rodzynkami - lubię na konkretnie :wink:
  • Mniam
    Często robię śledzie w śmietanie
    Namoczone solone matiasy zalewam śmietaną z dodatkiem:
    drobno pokrojonej cebulki, ogórków kiszonych, jabłuszka i musztardy. Między warstwy w słoikach wkładam ziarna pieprzu, ziele ang. i listki laurowe...

    :hungry:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.