W odpowiedzi na zapotrzebowanie Magg, proponuję śledzie, ponieważ niektóre można zacząć już wcześniej przyrządzać np.: w oleju oraz z konfiturą z cebuli , żeby się przegryzły
Kiedyś jadłam takie śledzie z cebulką, w sosie pomidorowym z rodzynkami. Były pyszne, niestety nie mam przepisu.
Te śledzie są bardzo proste. Kilo śledzi (moczonych ale nie za bardzo) 2-3 cebule olej imbir przecier pomidorowy (ok. 1-2 łyżki) 1-2 garści rodzynek.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać imbir w proszku, rodzynki i przecier. Jak sos ostygnie włożyć pokrojone śledzie. Jak za gęste- dodać trochę oleju i wody. Lepsze są oczywiście, jak trochę poleżą i się przegryzą.
Mam jeszcze śledzie w sosie czosnkowym i śledzie w lekkiej marynacie z cebulką. Oba świetne, ale z pamięci nie zacytuję. Jak będzie ktoś chętny, to pójdę po przepis.
ŚLEDZIE-ZALEWA 1 litr wody. 2 średnie marchewki pokroić w plasterki 2 średnie cebule pokroić w ósemki liść laurowy, ziele ang. 1 łyżka cukru 5 łyżek octu
Zagotować wodę z jarzynami i przyprawami i cukrem, po 5 minutach dodać ocet, wyłączyć i wystudzić. Zalać śledzie i w tej zalewie przechowywać. Śledzi nie moczyć przed włożeniem do zalewy tylko opłukać, bo zalewa jest bez soli!
CEBULA Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, zalać wodą i zagotować. Wlać pół szklanki octu. Wystudzić, dobrze odcedzić. Dodać majonez, śmietanę, cukier i sól do smaku. Tej soli i cukru dość dużo wchodzi wbrew pozorom.
Cebulę przechowywać osobno w słoiku, łączyć ze śledziami dopiero na talerzu.
SKŁADNIKI: 1 kg świeżych śledzi, 2 cebule (20dag), pół szklanki oleju. Zalewa: 1/4 szklanki octu 10-procentowego, półtorej łyżki soli, 1 liść laurowy, po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i goździków. SPOSÓB WYKONANIA: Przygotować zalewę: półtorej szklanki wody, ocet, sól i przyprawy połączyć w garnku i zagotować, a następnie pozostawić do wystygnięcia. Śledzie oczyścić, umyć, odfiletować i włożyć do zalewy na co najmniej 24 godziny (nie mogą być surowe w środku). Cebule obrać, opłukać i pokroić w talarki. Śledzie wyjąć z zalewy, osączyć i pokroić w małe kawałki. Układać w słoiku warstwami: śledzie i cebulę. Zalać olejem i pozostawić w lodówce na 2-3 dni. Śledzie można przechowywać w lodówce ok. tygodnia. P.K.
Mój Tatuś - wielki smakosz śledzi - jechał w ub. roku w wigilię samochodem i przez radio usłyszał taki oto przepis: (dokładnych proporcji nie znam, bo Tatko skupił się na zapamiętaniu składników
Śledzie z czosnkiem w musztardzie francuskiej śledzie marynowane (np. po wiejsku) - filety 1-2 jabłka kilka ogórków korniszonych kilka łyżek musztardy francuskiej (chodzi o tą z całymi ziarnami gorczycy, ja biorę Kamisa) 2-3 łyżki majonezu kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań)
1. Śledzie pokroić w niezbyt drobne kawałki 2. Jabłka(obrane) i ogórki pokroić w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę (z przewagą musztardy) 3. śledzie wymieszać z sosem, trzymać szczelnie zamknięte w chłodnym miejscu przynajmniej dobę, żeby się przegryzło 4. Jak jest wiecej jabłek - wychodzi łagodniejsze, jak wiecej ostrych ogórków i musztardy - ostrzejsze, ogólnie pycha, robiłam już kilka razy i szybko znikały
Zawijaski śledziowe z konfiturą z cebuli: Matiasy moczę najpierw w wodzie ok.24h, a następnie kilka godzin w mleku. Umyte i osuszone kroję wzdłuż, następnie jedną połówkę smaruję konfiturą z cebuli(przepis poniżej), przykrywam drugą, całość zwijam i spinam patyczkiem. Gotowe zawijaski układam ciasno w słoiku i zalewam oliwą, żeby się przegryzły. Po kilku dniach są pyszne. Dla mnie bardzo ważne jest moczenie matiasów, żeby się pozbyć niepotrzebnych smaków i zapachów (zwłaszcza octu), będących skutkiem koserwowania śledzi.
Konfitura z cebuli( do śledzi i nie tylko): Kilo czerwonej cebuli kroję w piórka, podsmażam na oliwie na niedużym ogniu, dodaję sól, pieprz i 3-4 ząbki czosnku posiekane drobniutko z tymiankiem. Kiedy cebula zmięknie dodaję 3 łyżki miodu i garść rodzynek. Po podmażeniu, dodaję ok. 5 -6 łyżek octu ciemnego balsamicznego i duszę redukując płyn do konsystencji konfitury. Gotową konfiturę używam do śledzi lub jako dodatek do mięs. Smacznego.
@maniek, ta konfitura z cebuli brzmi zachęcająco, ale nie bardzo pasują mi tam rodzynki, problem w tym, że sama lubię je tylko jak są suche, takie moczone gdzieś albo nawet w serniku wydają mi się błe jak ślimaki jakieś... Ale czy jeśli nie dodam tych rodzynek to konfitura nie będzie za mało słodka? A moze możnaby dodać np. żurawinę? Chociaż to też ślimakowate trochę
1kg matjasów 8 ząbków czosnku mały słoik majonezu łyżeczka vegety 1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu sok z 1 cytryny
Śledzie wymoczyć i pokroić w mniejsze kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę i zmieszać z resztą składników sosu. Wymieszać i zostawić do przegryzienia.
@maniek, ta konfitura z cebuli brzmi zachęcająco, ale nie bardzo pasują mi tam rodzynki, problem w tym, że sama lubię je tylko jak są suche, takie moczone gdzieś albo nawet w serniku wydają mi się błe jak ślimaki jakieś... Ale czy jeśli nie dodam tych rodzynek to konfitura nie będzie za mało słodka? A moze możnaby dodać np. żurawinę? Chociaż to też ślimakowate trochę
Rodzynki ja lubię, ale faktycznie nie są konieczne, słodkość zaś daje przede wszystkim miód, którego ilość zależy od Twoich preferencji(smakowych). Myślę też, że zamiast lub oprócz rodzynek można dodać co się chce np. orzechy, czy migdały.
@maniek, zbieram się do robienia tej konfitury z cebuli mąż mnie trochę wyśmiał, jak mu o powiedziałam "kochanie, zrobię na święta pyszną konfiturę z cebuli do śledzia" :shocked:
o jak ja cię rozumiem też robię śledzia praktycznie tylko dla siebie, choć w większym gronie rodzinnym mam dwóch poważnych sojuszników: tatusia i teścia
na święta się zgramy i razem będziemy wcinać sałatki śledziowe
Mniam Często robię śledzie w śmietanie Namoczone solone matiasy zalewam śmietaną z dodatkiem: drobno pokrojonej cebulki, ogórków kiszonych, jabłuszka i musztardy. Między warstwy w słoikach wkładam ziarna pieprzu, ziele ang. i listki laurowe...
Komentarz
Kilo śledzi (moczonych ale nie za bardzo)
2-3 cebule
olej
imbir
przecier pomidorowy (ok. 1-2 łyżki)
1-2 garści rodzynek.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać imbir w proszku, rodzynki i przecier. Jak sos ostygnie włożyć pokrojone śledzie. Jak za gęste- dodać trochę oleju i wody.
Lepsze są oczywiście, jak trochę poleżą i się przegryzą.
:whorship:
1 litr wody.
2 średnie marchewki pokroić w plasterki
2 średnie cebule pokroić w ósemki
liść laurowy, ziele ang.
1 łyżka cukru
5 łyżek octu
Zagotować wodę z jarzynami i przyprawami i cukrem, po 5 minutach dodać ocet, wyłączyć i wystudzić. Zalać śledzie i w tej zalewie przechowywać. Śledzi nie moczyć przed włożeniem do zalewy tylko opłukać, bo zalewa jest bez soli!
CEBULA
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, zalać wodą i zagotować. Wlać pół szklanki octu. Wystudzić, dobrze odcedzić. Dodać majonez, śmietanę, cukier i sól do smaku.
Tej soli i cukru dość dużo wchodzi wbrew pozorom.
Cebulę przechowywać osobno w słoiku, łączyć ze śledziami dopiero na talerzu.
Proporcje:
2 paczki śledzia
2 cebule średnie
4 jajka na twardo
20 dag sera żółtego
Układać warstwami w podanej kolejności i podawać 12 h później, żeby się przegryzło.
dzięki!
co to znaczy "dwie paczki śledzia" ?
dzięki
SKŁADNIKI: 1 kg świeżych śledzi, 2 cebule (20dag), pół szklanki oleju. Zalewa: 1/4 szklanki octu 10-procentowego, półtorej łyżki soli, 1 liść laurowy, po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i goździków.
SPOSÓB WYKONANIA: Przygotować zalewę: półtorej szklanki wody, ocet, sól i przyprawy połączyć w garnku i zagotować, a następnie pozostawić do wystygnięcia. Śledzie oczyścić, umyć, odfiletować i włożyć do zalewy na co najmniej 24 godziny (nie mogą być surowe w środku). Cebule obrać, opłukać i pokroić w talarki. Śledzie wyjąć z zalewy, osączyć i pokroić w małe kawałki. Układać w słoiku warstwami: śledzie i cebulę. Zalać olejem i pozostawić w lodówce na 2-3 dni. Śledzie można przechowywać w lodówce ok. tygodnia.
P.K.
Śledzie z czosnkiem w musztardzie francuskiej
śledzie marynowane (np. po wiejsku) - filety
1-2 jabłka
kilka ogórków korniszonych
kilka łyżek musztardy francuskiej (chodzi o tą z całymi ziarnami gorczycy, ja biorę Kamisa)
2-3 łyżki majonezu
kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań)
1. Śledzie pokroić w niezbyt drobne kawałki
2. Jabłka(obrane) i ogórki pokroić w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę (z przewagą musztardy)
3. śledzie wymieszać z sosem, trzymać szczelnie zamknięte w chłodnym miejscu przynajmniej dobę, żeby się przegryzło
4. Jak jest wiecej jabłek - wychodzi łagodniejsze, jak wiecej ostrych ogórków i musztardy - ostrzejsze, ogólnie pycha, robiłam już kilka razy i szybko znikały
Matiasy moczę najpierw w wodzie ok.24h, a następnie kilka godzin w mleku. Umyte i osuszone kroję wzdłuż, następnie jedną połówkę smaruję konfiturą z cebuli(przepis poniżej), przykrywam drugą, całość zwijam i spinam patyczkiem. Gotowe zawijaski układam ciasno w słoiku i zalewam oliwą, żeby się przegryzły. Po kilku dniach są pyszne.
Dla mnie bardzo ważne jest moczenie matiasów, żeby się pozbyć niepotrzebnych smaków i zapachów (zwłaszcza octu), będących skutkiem koserwowania śledzi.
Kilo czerwonej cebuli kroję w piórka, podsmażam na oliwie na niedużym ogniu, dodaję sól, pieprz i 3-4 ząbki czosnku posiekane drobniutko z tymiankiem. Kiedy cebula zmięknie dodaję 3 łyżki miodu i garść rodzynek. Po podmażeniu, dodaję ok. 5 -6 łyżek octu ciemnego balsamicznego i duszę redukując płyn do konsystencji konfitury. Gotową konfiturę używam do śledzi lub jako dodatek do mięs.
Smacznego.
Ale czy jeśli nie dodam tych rodzynek to konfitura nie będzie za mało słodka?
A moze możnaby dodać np. żurawinę? Chociaż to też ślimakowate trochę
1kg matjasów
8 ząbków czosnku
mały słoik majonezu
łyżeczka vegety
1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki keczupu
sok z 1 cytryny
Śledzie wymoczyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Czosnek przecisnąć przez praskę i zmieszać z resztą składników sosu.
Wymieszać i zostawić do przegryzienia.
@maniek, zbieram się do robienia tej konfitury z cebuli
mąż mnie trochę wyśmiał, jak mu o powiedziałam "kochanie, zrobię na święta pyszną konfiturę z cebuli do śledzia" :shocked:
ale zrobię, niech sie zdziwi
też robię śledzia praktycznie tylko dla siebie, choć w większym gronie rodzinnym mam dwóch poważnych sojuszników: tatusia i teścia
na święta się zgramy i razem będziemy wcinać sałatki śledziowe
nie lubię jednak śledzia na słodko , z rodzynkami - lubię na konkretnie
Często robię śledzie w śmietanie
Namoczone solone matiasy zalewam śmietaną z dodatkiem:
drobno pokrojonej cebulki, ogórków kiszonych, jabłuszka i musztardy. Między warstwy w słoikach wkładam ziarna pieprzu, ziele ang. i listki laurowe...
:hungry: