[FT] Śledzik - reaktywacja

edytowano styczeń 2010 w Ogólna
Jako że śledzik jest przysmakiem ponadczasowym, a wkrótce ostatki i śledzik i wielki post - więc się przydadzą:
wklejam zebrane od was przepisy w przedświątecznym wątku "Śledzik", które sobie skopiowałam:
(niestety, brak tu Autorów)

Komentarz

  • Śledzie imbirowe
    Kilo śledzi (moczonych ale nie za bardzo)
    2-3 cebule
    olej
    imbir
    przecier pomidorowy (ok. 1-2 łyżki)
    1-2 garści rodzynek.

    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać imbir w proszku, rodzynki i przecier. Jak sos ostygnie włożyć pokrojone śledzie. Jak za gęste - dodać trochę oleju i wody. Lepsze są jak się przegryzą.

    Śledzie w lekkiej zalewie octowej z cebulą

    Zalewa
    1 litr wody
    2 średnie marchewki pokroić w plasterki
    2 średnie cebule pokroić w ósemki
    liść laurowy, ziele ang.
    1 łyżka cukru
    5 łyżek octu
    Zagotować wodę z jarzynami i przyprawami i cukrem, po 5 minutach dodać ocet, wyłączyć i wystudzić. Zalać śledzie i w tej zalewie przechowywać. Śledzi nie moczyć tylko opłukać, bo zalewa jest bez soli!
    Cebula
    Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, zalać wodą i zagotować. Wlać pół szklanki octu. Wystudzić, dobrze odcedzić. Dodać majonez, śmietanę, cukier i sól do smaku. Soli i cukru dość dużo wchodzi. Cebulę przechowywać osobno w słoiku, łączyć ze śledziami dopiero na talerzu.

    Śledź warstwami I
    2 paczki śledzia w oleju
    2 cebule średnie drobno posiekać
    4 jajka na twardo - zetrzeć
    20 dag sera żółtego - zetrzeć
    majonez
    Układać warstwami w podanej kolejności i podawać 12 h później, żeby się przegryzło.

    Śledź warstwami II
    warstwa śledzia
    majonez wymieszany ze śmietaną
    warstwa drobno posiekanej cebuli z jabłkiem
    warstwa śledzia
    warstwa ugotowanych, utartych buraczków
    majonez wymieszany ze śmietaną
    warstwa śledzia
    majonez wymieszany ze śmietaną
    warstwa drobno posiekanego jaja na twardo

    Każdą warstwę posypać pieprzem i sokiem z cytryny, nieśledziowe też solą.

    Kaszubskie "pulci ze sledzmi"
    Danie obiadowe - matiasy skropione octem, wymieszane z cebulką, jabłkiem lub kiszonym ogórkiem, zalane śmietaną, podawać z gorącymi ziemniakami w mundurkach.


    Ryba po japońsku
    1 kg filetów
    1,5 szklanki mąki
    2 jajka
    0,5 litra wody
    2 szklanki wody
    4 łyżki ketchupu
    1/3 szklanki octu
    1 puszeczka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki cukru
    sól, pieprz, Vegeta
    4 duże cebule
    słoik papryki konserwowej
    słoik ogórków korniszonów

    Rybę podzielić na kawałki, posypać Vegetą i odstawić na kilkanaście minut. Z mąki, wody i jajek ubić ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby maczać w cieście i obsmażyć. Z dwóch szklanek wody, ketchupu, koncentratu, octu, cukru, soli i pieprzu przygotować zalewę- zagotować.
    Cebule, paprykę i ogórki pokroić w cienkie paseczki.
    Do naczynia kłaść warstwami ryba, warzywa, ryba, warzywa... , całość zalać gorącą zalewą. Odstawić żeby się "przegryzło"

    Śledzie po kaszubsku
    1 kg świeżych śledzi; 2 cebule (20dag); pół szklanki oleju
    Zalewa:
    1/4 szklanki octu 10%
    1,5 łyżki soli
    1 liść laurowy
    po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i goździków.

    Przygotować zalewę: półtorej szklanki wody, ocet, sól i przyprawy połączyć w garnku i zagotować, a następnie pozostawić do wystygnięcia. Śledzie oczyścić, umyć, odfiletować i włożyć do zalewy na co najmniej 24 godziny (nie mogą być surowe w środku). Cebule obrać, opłukać i pokroić w talarki. Śledzie wyjąć z zalewy, osączyć i pokroić w małe kawałki. Układać w słoiku warstwami: śledzie i cebulę. Zalać olejem i pozostawić w lodówce na 2-3 dni. Śledzie można przechowywać w lodówce ok. tygodnia.
  • Śledzie z czosnkiem w musztardzie francuskiej
    śledzie marynowane (np. po wiejsku) - filety
    1-2 jabłka
    kilka ogórków korniszonych
    kilka łyżek musztardy francuskiej (chodzi o tą z całymi ziarnami gorczycy, ja biorę Kamisa)
    2-3 łyżki majonezu
    kilka ząbków czosnku

    1. Śledzie pokroić w niezbyt drobne kawałki. 2. Jabłka(obrane) i ogórki pokroić w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę (z przewagą musztardy)
    3. śledzie wymieszać z sosem, trzymać w chłodnym miejscu dobę, żeby się przegryzło
    â??
    Zawijaski śledziowe z konfiturą z cebuli

    Matiasy moczyć w wodzie ok.24h, a następnie kilka godzin w mleku. Umyte i osuszone kroić wzdłuż, następnie jedną połówkę posmarować konfiturą z cebuli, przykryć drugą, całość zwinąć i spiąć patyczkiem. Gotowe zawijaski ułożyć ciasno w słoiku i zalać oliwą, żeby się przegryzły. Po kilku dniach są pyszne.
    Ważne jest moczenie matiasów, żeby się pozbyć niepotrzebnych smaków i zapachów.

    Konfitura z czerwonej cebuli (do śledzi i nie tylko):

    1 kg czerwonej cebuli pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie na niedużym ogniu, dodać sól, pieprz i 3-4 ząbki czosnku posiekane drobniutko z tymiankiem.
    Kiedy cebula zmięknie dodać 3 łyżki miodu i garść rodzynek.
    Po podsmażeniu dodać 5 -6 łyżek octu ciemnego balsamicznego, dusić redukując płyn do konsystencji konfitury.
    Do śledzi lub jako dodatek do mięs.

    ŚLEDZIE CZOSNKOWE
    1kg matjasów
    8 ząbków czosnku
    mały słoik majonezu
    łyżeczka vegety
    1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki keczupu
    sok z 1 cytryny
    Śledzie wymoczyć i pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę i zmieszać z resztą składników sosu. Wymieszać i zostawić do przegryzienia.


    śledzie w śmietanie
    Namoczone solone matiasy zalać śmietaną z dodatkiem:
    drobno pokrojonej cebulki, ogórków kiszonych, jabłuszka i musztardy. Między warstwy w słoikach włożyć ziarna pieprzu, ziele ang. i listki laurowe


    Ryba w brzoskwiniach
    2 kg filetów z ryby (mintaj, sola, inne)
    4 duże cebule
    puszka brzoskwiń
    sloik papryki marynowanej ok.1/2 litra
    3-4 łyżki ketchupu łagodnego
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    Rybę pokroić w kawałki, obtoczyć w mące, jajku i powtórnie w mące, usmażyć, odstawić.
    Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w paski paprykę i brzoskwinie pokrojone w plasterki. Dodać ketchup i koncentrat, zalać odmierzoną zalewą z papryki (1/4 szklanki) i dolać soku z brzoskwiń (1/2 szklanki). Wszystko razem dusić 3-4 minuty.
    Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę owocowo-warzywną, poukładać kawałki ryby, wyłożyć resztę warzyw. Ryba najlepsza jest na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku
  • dzięki Lila, wielkie dzięki
  • ja też dziękuję, czy może coś jeszcze sobie skopiowałaś?
    Bardzo żal mi przepisu na szybkie ciasto z truskawkami, które otwierało wątek truskawkowo, chyba Jadwigi, pomocy...
  • Mnie się coś wydaje, że Maciek odzyska archiwum
    Zbyt dużo cennych rzeczy tam było...:wink:
  • Wielkie dzięki tym, co odtwarzają ten wątek.

    Mnie brakuje pierniczków. Tam było tak pogodnie. Same słodkości i żadnych awantur.
  • Jakich awantur? Fajnie było, przecież to tylko internet

    :icon_alf::icon_rabbi::icon_mafia::icon_russky::icon_uzi::cf::ch::dk::ee::ec::dz::en::ey::ez::fa::fb::fw::ge::gj::go::ie::if::ij::iw:
  • Lila,

    Wielkie, OGROMNIASTE dziękuję - za śledziki :whorship:

    właśnie dziś jedne z nich robię - dzięki Tobie:flowers:
  • no to dorzucę, co przed chwilą znalazłem

    wątek Kuchnia z rewirów gajowego Maruchy

    http://marucha.v3v.org/viewtopic.php?t=68

    mnóstwo czytania, a jakie smakowite...
  • elmo - niestety nie skopiowałam nic więcej, te śledzie to tylko dlatego, że miałąm zawieźć Mamusi te przepisy w tradycyjnej wersji "papierowej", dlatego je skopiowałam i opracowałam jako tako, więc czysty przypadek
    żałuję że innych nie kopiowałam, ale parę przepisów które się tu pojawiały jest na kurze domowej (pierniczki też)

    ale truskawkowe gdzieś zapisałąm na świstku, poszukam jutro w moim przepastnym kuchennym brulionie
  • Lila z góry dzięki:whorship: Jak sobie tak myślałam , to chyba był to jednak przepis Matki 5, ale chyba jeszcze się tu nie zalogowała. Ciasto robiłam z czym popadło, nie tylko z truskawkami i zawsze w tym celu wchodziłam na forum. :ab:
    Matko 5 , jeśli jesteś i to Twój przepis odezwij się:bx:
  • nasz przyjaciel google podaje w kopiach z forum:

    * CommentAuthormatka5
    * CommentTimeMay 30th 2009 zmieniony

    # 1
    przed chwilą wypiłam kawę z mężem , do której zrobiłam ciasto z truskawkami ; robię je tylko w sezonie truskawkowym , może ktoś skorzysta i poda inne pomysły truskawkowe :bigsmile:



    1 masło lub margaryna
    1 szkl cukru
    6 łyżek śmietany
    cukier waniliowy
    4 jajka
    3 szkl mąki ,
    1, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    truskawki, cukier puder

    rozpuścić masło ( lub margarynę) z cukrem
    (nie studzić ), dodać śmietanę, jajka - wymieszać
    dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wymieszać dokładnie
    wylać na formę, położyć regularnie połówki truskawek , tak aby sok z truskawek nie wylewał się do ciasta piec ok 1/2 godz w 180 stopniach , po upieczeniu posypać cukrem pudrem:dinner:
    Dziękuję za ten wpis - _Joanna _, Agnieszka63, elmo


    a tu link do kopii wątku truskawkowo
    http://209.85.129.132/search?q=cache:k75iRoyT-cgJ:wielodzietni.org/comments.php?DiscussionID=4113+ciasto+z+truskawkami+matka5&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
  • Chwała Ci Marsjanko:whorship::hs::hs:
  • Mnie się coś wydaje, że Maciek odzyska archiwum
    Zbyt dużo cennych rzeczy tam było...:wink:
    ------------------------------------------------
    -------------------------------------------------
    niektóre to lepiej niech zagina:shamed:
  • ooo, znalazło się truskawkowe ciacho, nie muszę wstukiwać ;)
  • a ja dla odmiany wkleję przepis na ciasto z jabłkami, który to przepis namierzyłam na http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=81113

    zrobiłam, wyszło super, ze sporej blaszki zostały zostały nędzne resztki :boogie:

    "Składniki:
    -4 jajka
    -1szklanka cukru kryształ (ja dodałam 2/3)
    -2szklanki mąki tortowej (tu tez się wyłamałam - dałam mąkę chlebową 850, innej nie mam)
    -3/4 szklanki oleju
    -5 jabłek
    -1łyżeczka cynamonu
    -1łyżeczka sody
    -1łyżeczka proszku do pieczenia
    -bakalie (niekoniecznie)
    -cukier puder do posypania

    Jajka ubijamy z cukrem,do tego dodajemy olej,mąkę,proszek i sodę oraz cynamon.Mieszamy.
    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę,najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i się rozpływają w ustach.Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Można tez dodać bakalie.Smacznie wychodzi kiedy dodajemy rodzynki oraz śliwki suszone. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
    Pieczemy 45 minut,do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach. (ja piekłam z włączonym termoobiegiem 170 stopni przez 40 minut)
    Ciasto musi mieć kolor cynamonu pod koniec pieczenia.
    Teraz odnośnie blachy,tutaj mamy dowolność może to być blacha okrągła,prostokątna czy wąska.Jeśli zrobimy ciasto w okrągłej wtedy będzie wysokie, ja osobiście polecam typowy prostokąt, wtedy mamy ładny placek."

    dopiski w nawiasie moje
  • :bigsmile:dzięki, Marsjanko, coś nowego z jabłkami, już mi się znudziłą moja oklepana szarlotka
  • i taki stary śledź
  • To powinno byc w kuchennym przeca. Gdzie takie sledzie na ogolnej?!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.