Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Kapusta kwaszona

2»

Komentarz

  • przepis gdzies znajde?
  • jasne na poczatku:smile:
  • A czy ktos kisił może całe główki kapusty z lisci których pozniej robi sie gołąbki??
    Jadłam takie gołąbki z kiszonych lisci kapusty u mojej tesciowej w zeszłym roku na wigilii.Ale ona same jej nie robiła tylko kupiła taka kapuste od jakiejs kobiety na wsi ,która kisiła w jakis ogromnych beczkach kilka sztuk.I w tym roku my spróbowalismy ukisic ale na efekt koncowy trzeba jeszcze poczekac.
    Dwie główki z wycietymi głąbami przełozylismy ugniecioną wczesniej i zasolona kapusta tak zeby była schowana.Na wierzchu jest przygnieciona.Zobaczymy co z tego wyjdzie:wink:
  • [cite] Agnieszka63:[/cite]Już cała kapusta zapakowana do słoików i zniesiona do piwnicy. :cheer::cheer::cheer:

    Wyszło tylko 71 litrowych słoików. Powinno starczyć do następnego października :bigsmile:
    nie znasz dnia ani godziny...
  • RóżOWA KAPUSTA KISZONA PO ROSYJSKU

    do poszatkowanej kapusty
    dodać sól (ok.2 dag na kg), ziarenka pieprzu i ziela ang., kilka ząbków
    czosnku. kiedy puści sok na dnie garnka ułożyć kilka pokrojonych w
    plastry buraczków i ostrą papryczkę. na to dodać kapustę, ubić mocno
    (niekoniecznie dzieckiem ) aż będzie przykryta sokiem i kisić.
    pychotka i śliczna w dodatku !
    jeśli ktoś nie lubi ostrego, może nie dodawać papryczki


    ----------------------
    @jukaa - a papryczka w całości, czy wypestkowana?
  • W Warszawie - nie mówię o domowych - ale o tych w handlu: kapustę taką naturalnie kiszoną nazywają kiszoną, zaś gdy na etykietce jest napis "kwaszona" oznacza, że jest gorsza, z dodatkiem octu, taka podrabiana.
  • podbije sobie, bo właśnie będę kisic ;)
  • @Basja, a ile kg? tez 100? ;)

    zastanawiam sie nad kilkoma sloikami, max 10.

  • Ja sobie kiszę po słoiku, jak mnie ochota najdzie.
  • @MartynaN, a lopatologicznie? upychasz w sloiku od razu te kapuste?
  • Szatkuje, warstwa, upychan tłuczkiem, solę i tak cały słoik. Ja jeszcze dorzucam ziele angielskie i liśc laurowy. Najważniejsza jest odpowiednia kompresja,,żeby kapustę sok przykrywał. Ostatnio opatentowalam sposób. Dociskam obciąZnikiem i obciążnik wraz ze sloikiem zaklejam raz papierową taśmą, żeby nie odskakiwal. Trzy dni i ukiszona.
  • @Monikan ukisiłam 30 kg i się martwię, że mało ;)
  • o, czyli w szynkowarze tym dużym kapustę ukisić? 8-}
  • @Skatarzyna, opcja kiszenia w szynkowarze też mi przyszla na myśl.
  • ale, że wcześniej na to nie wpadłam, wszak taaaaaka mądra jestem :)
  • to kapustę kisi się na ciepło?
    ;)
    a kwas i sól nie zaszkodzi ustrojstwu?

  • Ja taka kisilam @jukaa
    Ale my 80 kg kisilismy, wiec nie wyobrażam
    sobie szatkować takiej ilości :))

    Jakoś w marcu sie nam skończyła
    Ale mój mąż bigos potrafi jeść i na śniadanie ;)
  • Z tego co wiem,,a mogę się mylić, wszelkie nieppwlekane naczynia metalowe do celów spożywczych muszą być odporne na kwas i sól. Do jakiegoś stopnia.
  • Czy sol moze byc taka zwykla jodowana, czy musi byc kamienna. Beczke mam, kapuste marcheq i kminek takoz a o soli zapimnialam.
  • Sól daję zwykłą. Z marchewką nie kiszę. Kminku nie lubię.
  • My lubimy. Moja mama zawsze robila pezepyszna. Takie smaki dziecinstwa.
  • Ja kiszę różnie, albo w kamionce 6-litrowej, na szybko i bieżąco, albo w dużej 30-litrowej. W tym roku jeszcze nie mam. :(
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.